Archief 2013-2014

23e  JupiterCup een groot succes

Jupiter_Cup_15

Jupiter_Cup_03

Het was één groot feest de afgelopen Paasdagen  in Franeker. Rond de 1000 handballers uit 6 verschillende landen deden er mee aan deze 23e editie van de Jupiter Cup, welke werd georganiseerd door de plaatselijke  Handbalvereniging Jupiter ’76.

Op de vrijdagavond werd als vanouds gestart met de openingsdisco, waar vele handballers die al jaren dit toernooi bezoeken elkaar weer ontmoetten, maar waar ook weer nieuwe vriendschappen werden gesloten.

Op de zaterdag werd om 08.00 uur begonnen met de wedstrijden, waarvoor vier velden beschikbaar waren. Voor dit toernooi worden 24 scheidsrechters uitgenodigd en deze wisten ook dit jaar de wedstrijden weer in goede banen te leiden.

Op de zaterdagavond was er, zoals gebruikelijk, een Tropical Party in zwembad Bloemketerp, waar dit jaar ongeveer 300 jonge handballers aanwezig waren. Voor de oudere spelers was er volop vertier door de Franeker Horeca  georganiseerd.

Op de zondag werden de wedstrijden afgesloten met de twee spannende finales van de Dames en Heren Senioren, welke bij de Dames werd gewonnen doJupiter_Cup_42or de Noord Hollandse vereniging VZV en bij de Heren door de uit Frankrijk afkomstige vereniging Courbevoie Handball.

Na de prijsuitreiking was er nog een Goodby Party in het sportcafé “De Trije”. Dit slotfeest was dit jaar voor het eerst op deze manier georganiseerd en dit bleek een groot succes.

Op maandagmorgen waren alle gasten weer uit Franeker vertrokken en kon de organisatie, de gebruikte slaaplocaties weer opruimen, schoonmaken en in de normale staat terugbrengen.

Deze Jupitercup was voor de organisatie zeker weer geslaagd, al heeft het tekort aan slaapplaatsen er wel voor gezorgd dat het aantal buitenlandse teams wat teruggelopen is ten opzichte van vorige jaren. Daarom hoopt de organisatie ook op wat meer aanbiedingen van scholen of andere geschikte locaties. Het liefst uiteraard in Franeker, maar ook aanbiedingen in de directe omgeving zijn erg welkom.

En natuurlijk hoopt de organisatie dat ook die bedrijven die dit toernooi dit jaar niet wilden of konden sponsoren dit geweldige evenement  volgend jaar ook willen ondersteunen, want het zou toch erg jammer zijn als dit evenement uit Franeker zou verdwijnen.

Om alle foto’s van de JupiterCup 2014 te zien ga je naar:
https://www.dropbox.com/sh/0yq9p86ve7a6j33/1oNJ7-ayGM 

Gemengde E-jeugd wint JupiterCup

Gemengde-E (JupiterCup)Zaterdag 19 april en zondag 20 april was er een toernooi: Jupiter cup! Waarbij de gemengde E jeugd ook mee speelde. De groep werd in tweeën gesplitst omdat er anders niet genoeg teams waren. Daarbij kregen ze hulp van andere spelers: Lotte, Marit, Micky, Sanne, Susanne, Stijn en sterre!  De teams zaten bij elkaar in de poule samen met stiens. De eerste wedstrijd ging het vuur der al in. Het was: Jupiter 1-Jupiter 2 (3-5) daarna moest Jupiter 1 tegen stiens waarbij ze op een voorsprong van 4-2 stonden en 4-5 verloren. Daarna moest Jupiter 2 tegen stiens zij maakten ze wel af met een score van: 6-2 de volgende dag kwamen gelijk weer op de ochtend de twee Jupiter teams tegen elkaar waarvan de score: 1-5 in het voordeel waarvan Jupiter 2. Vervolgens kwam er een spannende strijd tussen Jupiter 1-Stiens waarbij ze 1-3 achterstonden maar 4-5 wonnen. Daarna kwam de wedstrijd Stiens vs. Jupiter 2 een spannende wedstrijd waarbij helaas maar waar Jupiter 2 verloor met 6-4. De uitslag van de poule werd dus uiteindelijk:

 1. Jupiter 2
 2. Stiens
 3. Jupiter 1

De kinderen vonden het leuk!

Daniel van der Haring

Jeugd Sponsor Actie 2014

Poeisz

Poeisz-1

Dit jaar waren wij van de partij en mochten we mee doen aan de Poiez actie. Dit jaar kregen we 500 pasjes die we uit konden delen aan leden familie vrienden etc. degene met een pasje kon deze bij de kassa van de Poeiez laten scannen en zo kregen wij onze punten.

Op een zaterdag stonden de kinderen Sterre, Louise, Elja en Jisse zo hun uiterste best te doen om mensen in de poeiez een kaartje van onze vereniging aan te bieden. Dank zij hun zijn we mooi door onze laatste kaartjes heen gekomen.

Voor iedereen die boodschappen heeft gedaan en de moeite heeft genomen om onze vereniging te steunen… heel erg bedankt hiervoor.

Poeisz-2

Al met al heeft dit er voor gezorgd dat wij : Jupiter ”76 een bedrag van Poeiez krijgen van 886,00 euro!!!

Deze cheque kregen we namelijk op de gala avond uitgereikt. We mochten genieten van Monique Smit, Ralf Mackenbach, Tim Douwsma en Gers Padoel!!

Special Olympics 2014

OlympicsVorig jaar rond deze tijd zijn we benaderd door de organisatie van dit evenement om de mogelijkheid te bespreken om te kunnen assisteren bij dit evenement. Na deze vraag rees bij mij de vraag wat is dit nu allemaal en wat houdt dit in. Na deze vraag ben ik uitgenodigd om bij een regionale zwemwedstrijd te komen kijken en de voorlichting bij te wonen. Deze voorlichting werd vorig jaar in mei in de Lawei in Drachten gegeven.

Hier werd in een presentatie uit de doeken gedaan dat Friesland was gekozen om het 2 jaarlijks evenement Special Olympics Nationale Spelen te organiseren.  Dit is een sport evenement waar mensen met een verstandelijke beperking het in zo’n 17 sporten het tegen elkaar gaan opnemen.

De sporten zijn: Atletiek, badminton, bowling, gymnastiek, judo, korfbal, openwater zwemmen, paardrijden, roeien, skeeleren, tafeltennis, tennis, voetbal, wielrennen, zeilen, zwemmen en natuurlijk HANDBAL.

In totaal doen er zo’n 2000 sporters mee aan dit evenement dat in Heerenveen en Sneek wordt gehouden van 13 tot en met 15 juni 2014. Om dit te kunnen organiseren is er een projectteam gecreëerd om dit te organiseren. Dit team wordt geleid door Baukje en Tjisse Wallendal. Om dit alles in goede banen te leiden is de samenwerking gezocht met verschillende sportverenigingen waaronder de onze.

Na de presentatie in Drachten hebben we het zwemevenement bekeken. Ik was meteen enthousiaste bij het zien van de sportbeleving van de deelnemers. Wat een geweldige ervaring.

Na deze bijeenkomst heb ik de rest van het bestuur ingelicht en gevraagd of wij als vereniging mee willen werken aan dit evenement. Hier werd met enige aarzeling positief op gereageerd met de mededeling dat we eerst moesten inventariseren wat voor belasting dit voor de vereniging zou zijn. Samen met Nellie heb ik een tweetal bijeenkomsten bijgewoond waar uit de doeken werd gedaan wat dit allemaal inhield. Omdat de organisatie deels samenvalt met die van de Jupiter Cup hebben we besloten dat ik me met deze organisatie ga bezighouden. Voor alle informatie kunnen jullie terecht op www.specialolympics2014.nl

Franekeradeel ActiefFranekeradeel Actief

Sinds 2012 is onze vereniging actief betrokken bij het project “Franekeradeel Actief” In 2010 is de gemeente Franekeradeel is in september 2010 gestart met het breedtesport project.  Dit project is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Franekeradeel, het onderwijs, sportverenigingen en andere organisaties. Franekeradeel Actief! wordt gefinancierd door het ministerie van VWS en de gemeente Franekeradeel.

Met dit project wil de gemeente stimuleren dat de inwoners van onze gemeente meer gaan sporten en bewegen. Om dit te bereiken wordt er gebruik gemaakt van de methode Lokaal Actief. Hiermee wordt er gezamenlijk met de lokale organisaties en sportverenigingen, een attractief sport- en beweegaanbod ontwikkeld voor zowel jeugd als senioren.  In het kader van lokaal actief zijn er twee werkgroepen en een stuurgroep opgezet met daarin vertegenwoordigers van sportverenigingen, het onderwijs  en andere lokale organisaties. De werkgroepen ontwikkelen ieder jaar een activiteitenplan voor zowel jeugd als senioren en geven uitvoering aan de sport- en beweegactiviteiten.

Voor de start van Franekeradeel Actief was er niet of nauwelijks sprake van een bestaand sportnetwerk tussen; onderwijs, sport en gemeente. Maar inmiddels  staat er een sterk en uitgebreid lokaal netwerk. Niet alleen onderwijs, sport en gemeente weten elkaar goed te vinden, maar ook andere instellingen zoals de Skûle, Stichting Welzijn Ouderen (SWO) en Zwembad Bloemketerp.

Werkgroepen

Er is een werkgroep ‘Jeugd’ en een werkgroep ‘Senioren’. Deze werkgroepen bedenken en organiseren sport- en beweegactiviteiten voor hun doelgroep. Uitgangspunt is dat de activiteiten een terugkerend karakter krijgen, zodat inwoners de komende jaren actief blijven sporten en bewegen.

Deelnemende organisaties werkgroep jeugd

 •     Gemeente Franekeradeel, Karin IJsbrandy, beleidsmedewerker Sport,
 •     Stichting Radius, Stijn Beerends, leerkracht basisonderwijs
 •     Stichting Radius, CIOS-studenten, Aksieradius
 •     Annamaria van Schuurman, Kyra Landsmeer, leerkracht LO
 •     Simon Vestdijk, Alwin Broekhuizen, leerkracht LO
 •     De Skule,  Corien van Stam, jongerenwerker
 •     Tennisschool van v/d Lecq & Hilwerda, Nathan van der Lecq, tennisleraar
 •     Sportcentrum Shape, Alain Pool , activiteiten coördinator
 •     Zwembad Bloemketerp, Marja Visser, activiteiten coördinator
 •     Kinderopvang Friesland, Sander Linthorst, activiteitenbegeleider
 •     Handbalvereniging Jupiter ‘76, Tjeerd van der Meulen, voorzitter
 •     Sport Fryslân, Fopke Drijfholt, consulent sportontwikkeling jeugd

Op dit moment is Jupiter’76 bezig met in een samenwerkingsverband het schoolhandbal toernooi te regelen. Hier wordt door Jupiter’76 een training verzorgd voor de stagiaires van het CIOS, die de sportlessen op de basisscholen verzorgen, zodat ze onze sport handbal beter kunnen onderwijzen op deze scholen.  Ook zal Jupiter’76 een deel van de lessen op de basisscholen verzorgen.

Een volgende samenwerking is die tussen de AMS en Jupiter’76 waar ook een aantal handballessen door onze vereniging worden verzorgd. In de loop van het schooljaar zal e ook een zelfde samenwerking gaan ontstaan tussen Jupiter’76 en RSG Simon Vestdijk.

Dit alles is in het kader van het bovengenoemde en natuurlijk de leerlingen enthousiaste te maken voor onze sport HANDBAL zodat ze de weg naar onze vereniging weten te vinden. Bezoek ook eens de website van Franekeradeel Actief www.franekeradeelactief.nl

Jupiter Cup 2013

Als jullie dit lezen ligt het toernooi al weer enige weken achter ons, naar onze mening een geslaagd toernooi.

De voorbereiding was best pittig, zeker wat de huisvesting betreft. René Beeksma, verantwoordelijk daar voor, heeft heel veel werk verzet om dat voor elkaar te krijgen. Alles was pas enkele dagen voor het toernooi rond, wat zeker niet aan de commissie heeft gelegen, maar aan de te trage besluitvorming.

InschrijvingDe aanmeldingen vanuit het buitenland waren dit jaar mager, we hadden veel meer Nederlandse teams dan andere jaren. Dit had zeker met de crisis te maken. Veel handballers bleven dichter bij huis en daar heb je als commissie geen invloed op. Gelukkig konden we toch nog een aantal Deense, Franse, Duitse en Zwitserse teams verwelkomen.

Ook waren er dit jaar minder scheidsrechters dan vorig jaar, wat betekende dat ze wat vaker moesten fluiten. Dat is best pittig natuurlijk, maar daar over hoorde je ze echt niet klagen.

Wedstrijd

De toernooidagen zijn in onze beleving goed verlopen, er werd weer op het scherpst van de snede gestreden, zeker op de zondag met de finale wedstrijden in zicht.

Ook het randprogramma was een succes. Vrijdagavond de openingsdisco, een groot feest, een volle bak en als vanouds bere gezellig.

De Tropical Party in Zwembad “Bloemketerp” was met ruim 130 jeugdige handballertjes leuk en gezellig.

Eindfeest

En dan natuurlijk zondagavond het eindfeest. Doordat we veel Nederlandse teams hadden gingen er (te) veel naar huis dan dat we op voorhand hadden gedacht. Het zal ongetwijfeld opgevallen zijn dat er nogal veel “Franekers” aanwezig waren. Wij moesten op korte termijn, samen met “Bloemketerp” beslissen hoe we de zalen toch nog gezellig vol konden krijgen. Deze avond is toch in een plezierige sfeer verlopen, zowel in de grote zaal als in de bowling.

Dit jaar hadden we voor het eerst Soundmate het hele weekend als muzikale ondersteuning . Ondanks een paar kleine schoonheidsfoutjes is dit naar onze mening best goed verlopen, evenals de bijdrage van DJ Quickfinger in de bowling.

Natuurlijk hopen wij volgend jaar meer buitenlandse teams te kunnen verwelkomen, immers het internationale karakter is onze kracht.

De Toernooicommissie moet nog evalueren, maar voor zover nu bekend was het een mooi handbalweekend, zowel in De Trije als in de stad.

Natuurlijk hopen we dat er ook volgend jaar voldoende huisvesting beschikbaar is, daar valt of staat het toernooi mee.

Wij willen De Toermalijn, De Driesprong, De GGZ, Het Tweede Thuis, It Twalûk en Klein Duimpje bedanken voor het beschikbaar stellen van hun locaties.

Tenslotte wil de Toernooicommissie iedereen bedanken voor de ondersteuning die wij van de vele vrijwilligers hebben gekregen, bij het ontbijt, het schoonmaken van Klein Duimpje, het uit- en inruimen van de scholen, toezichthouders op de vrijdag, zaterdag en zondag, bemensing van de garderobe, enz. enz.

P.S. De redactie van Wad tot Stad heeft in het weekend veel foto’s gemaakt. Ze zijn te bekijken op via de link foto’s.