Archief 2015-2016

E-jeugd V&S, Jupiter en FHC oefenen de nieuwe spelregels

Vanaf dit seizoen heeft het Nederlands Handbal Verbond (NHV) de spelregels voor de E-jeugd aangepast. Dit als doelstelling om het handbal leuker en aantrekkelijker te maken voor de kinderen.
Belangrijkste veranderingen:Er wordt met vijf in plaats van zes veldspelers gespeeld.Verdedigen krijgt een andere betekenis. Het gaat niet om het voorkomen van een doelpunt maar echt om het onderscheppen van de bal.Er wordt dan ook niet meer met de hakken op de cirkel verdedigd. Er moeten minstens drie veldspelers buiten het vrije worp gebied verdedigen en alle spelers  proberen te storen.In de competitie wordt er na de wedstrijd nog een shoot out gehouden.

Kinderen mogen vanaf de middellijn richting cirkel tippen en een schotpoging wagen. Hier was vandaag helaas geen tijd voor.

Als voorbereiding op komend seizoen had FHC een toernooi voor de drie E-teams georganiseerd. Naast deze teams waren ook Jupiter (Franeker) en V&S (Groningen) voor dit toernooi uitgenodigd.

Voor de een wat wennen en anderen gingen weer als een speer. Het was een genot om naar te kijken. Er werd prachtig overgespeeld en goed vrijgelopen.

Iedereen ging met rode wangen het veld af en zo hoort het!

We hebben zin in komend seizoen!

 

Dit bericht is ook te lezen op de website van het NHV: http://www.handbal.nl/nieuws/15/jeugd/e-jeugd-v-s-jupiter-en-fhc-oefenen-de-nieuwe-spelregels/

Wedstrijdverslagen 2015-2016: 

Jupiter – Hazewind (Heren Midweek – 21 april 2016)

Afgelopen donderdagavond 21 april stond al weer de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. Het heren midweekteam reisde af naar Gieten voor de wedstrijd tegen Hazewind. Door vele blessures vertrokken de heren met een minimum aantal spelers richting Gieten. Na een leuke wedstrijd gingen de mannen van Jupiter weer met de punten op zak richting Franeker. Er werd gewonnen met 11-23 van Hazewind.

Gezien het aantal spelers had coach Sake Mendel het niet zo moeilijk deze avond. Jupiter begon goed aan de wedstrijd en door doelpunten van Rene Foss en Martijn van den Berg kwam Jupiter op voorsprong. Vanuit de linkerhoek was Niels van der Beek trefzeker en Jupiter liep uit naar een 1-6 voorsprong. Daarna volgende er een periode waarin de mannen van Jupiter wat minder nauwkeurig waren in de afronding en in de verdediging ook wat steken lieten vallen. Hazewind kwam hierdoor terug in de wedstrijd en verkleinde de achterstand tot 4-6. Door een snelle break van Arjan de Jong scoorde Jupiter weer en ook aanvallend werd er meer tijd genomen en werd er weer gescoord. De rust werd bereikt met een 7-12 voorsprong.

In de tweede helft bood Hazewind wat meer tegenstand en Jupiter had moeite om tot scoren te komen. Luuc Eisenga was trefzeker vanaf de linker opbouw en ook werd de cirkelspeler een paar keer goed vrij gezet wat ook in scores resulteerde. Aan het eind van de wedstrijd was het verzet van Hazewind gebroken en kon Jupiter nog een paar keer scoren.  Keeper Jeroen Salverda gooide als zo vaak weer een aantal mooie lange passes, waardoor er via de break-out  snel gescoord werd door o.a.  Niels en Rene. Zo  stond er na een leuke sportieve wedstrijd een stand van 11-23 op het scorebord in het voordeel van Jupiter. Door deze overwinning is Jupiter op een keurige tweede plaats in de competitie geëindigd.

Jupiter – Marum (Dames Midweek – 19 april 2016)

Dinsdag 19 april  moesten de dames handballen thuis tegen de dames uit Marum. Normaal gesproken is het redelijk een gelijkwaardige tegenstander en daarom zijn de dames van Jupiter extra gebrand op de punten. Vorige wedstrijd hebben de dames met de hakken over de sloot de punten mee naar huis genomen.

Om nog op de 2e plek te eindigen hebben de dames de punten nodig en spreken met elkaar af dat er vanaf het 1e minuut gelijk voluit in de wedstrijd staan. Aanvallend weten we snelheid te benutten en verdedigend creëert Marum geen kans. Monica Breidenbach heeft het vizier op de bal en worden er redelijk wat ballen onderschept. In de rust staan de dames met 8-1 voor en wijst coach Arjan de Jong de dames op verbeterpunten en dat de dames meer druk moeten leggen in de verdediging.

De 2e helft zijn de dames even weer zoekende en vinden weer snel scores. Allemaal weten ze te scoren en pakken ruime winst met 14-5. Scores waren afkomstig van Alie Langerak 2x,  Jikke Bergsma 3x, Klasien Rodenhuis, Eelkje Draaisma, Nina Visser, Manuela Rodenhuis 2x, Nadja Postma,  Melanie de Klerk en Afke de Jong.  Na de wedstrijd hebben wij enkele mensen in het zonnetje gezet en kregen van de dames een gepast cadeautje.

Bedankt Bronger voor de sportieve leiding in samenwerking met Mark Luimstra die verantwoordelijk is voor de wedstrijdtafel. Arjan voor het coachen en een waskado voor onze wasvrouw die elke keer weer de shirts wast.

In mei spelen de dames hun laatste wedstrijd tegen H.V.R. en hopen dat ze met zilver de competitie afronden

Jupiter ’76 – H.V.R. ’97 (Heren Senioren – 10 april 2016)

Zondag 10 april was het voor de heren de afsluiter van het seizoen, uit naar Roden tegen H.V.R. ’97. Dit is een tegenstander waar de heren geen probleem mee zouden moeten hebben. Jammer genoeg had men geen wissels, voor coach Maarten Jansen en ‘assistent-coach’ Gjalt Visser was het een makkie, geen wissel dus niet echt druk. Opdracht voor de mannen was lekker ballen en mooi afsluiten.

De eerste 4 minuten was het moeilijk, men kwam met 2-0 achter en toen begonnen de heren toch maar te handballen en na 10 minuten stond er een stand van 2-6 op het bord. Verdediging zat goed dicht, aanvallend had iets meer rust gekund.

De voorsprong kwam geen moment in gevaar en er werd veel gescoord, waarbij het ene doelpunt nog mooier was dan het andere. De ruststand was daarom ook 9-15, geen vuiltje aan de lucht.

In de tweede helft was het zaak om gewoon door te gaan zoals men de eerste helft geëindigd was: snel spelen vanuit een gesloten verdediging. Dat gebeurde ook, de verdediging, met als betrouwbare sluitpost Rick Bronger, werd in die tweede helft maar 4 keer gepasseerd. Aanvallend bleven de Jupiterheren doorgaan met scoren zodat men langzaam uitliepen naar een verdiende eindstand van 13-25. Met deze overwinning hebben de Jupiterheren de 4e plaats veilig gesteld en daarmee is men niet ontevreden.

Doelpuntenmakers waren deze laatste wedstrijd: Jappie Hibma 11, Justin Kramer 7, Harm Bijland 4 en Jelle Krook 3.

Jupiter ’76 – Cirkeltijgers (Heren Midweek – 5 april 2016)

Vrijdagavond 1 april stond de uitwedstrijd tegen Actief Paterswolde op het programma. Het was erop of eronder voor de mannen van Jupiter. Bij winst zouden ze nog volop in de race zijn voor het kampioenschap, bij verlies was de achterstand op Actief niet meer te overbruggen. Na een spannende maar erg harde wedstrijd moesten de heren van Jupiter hun meerdere erkennen in Actief. Er werd nipt verloren met 17-16.

Afgelopen dinsdagavond 5 april  moesten de mannen alweer aan de bak: de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Cirkeltijgers uit Groningen kwam op bezoek. Jupiter was gebrand op een goed resultaat om de wedstrijd van vrijdag snel te vergeten. Het was echter Cirkeltijgers dat de score opende maar Martijn v.d. Berg en Bennie Venema scoorden tegen en brachten Jupiter zo op voorsprong. Door een score vanaf de midden opbouw van Rene Foss gevolgd door een doelpunt van Luuc Eisenga liep Jupiter langzaam uit, een 7-2 voorsprong. Vanaf dat moment waren de mannen Jupiter het spoor bijster. Het onzorgvuldige spel en het missen van opgelegde kansen zorgden ervoor dat Cirkeltijgers de achterstand terugbracht tot 7-6. Met deze stand werd er ook gerust.

In de rust hamerde coach Sake Mendel erop dat Jupiter de bal rond moest laten gaan en dat het tempo omhoog moest. Het was Bennie Venema die de marge weer op twee doelpunten bracht. De foutjes waren echter nog niet uit spel verdwenen en Cirkeltijgers  kwam zelfs terug tot 9-9. Vanaf dat moment was het Bennie Venema die met drie scores op rij Jupiter weer in het goede spoor leidde, en Jupiter weer op voorsprong zette. Jan Bijlsma was trefzeker vanaf de cirkel en Martijn v.d. Berg scoorde vanuit de rechterhoek. Door goed verdedigend werk van Paul Cevat had Cirkeltijgers meer moeite om tot scoren te komen. Keeper Jeroen Salverda stond weer prima te keepen en stopte onder andere een strafworp en stuurde regelmatige met mooie passes de Jupitermannen in de break. Als gevolg hiervan wist Rene de Vries te scoren uit zo’n snelle break-out, gevolgd door een score van Arjan de Jong die met een mooie passeerbeweging de verdediging van Cirkeltijgers te snel af was. In de slot seconde van de wedstrijd bepaalde Niels v.d. Beek de eindstand op 20 – 12.

Laatste wedstrijd van dit seizoen is op 23-04-2016, dan wordt er in Gieten gespeeld tegen Hazewind.

Jupiter – Cometas 3 (Dames Senioren – 3 april 2016)

Afgelopen zondag 3 april speelden de dames senioren van Jupiter ’76 de laatste (thuis)wedstrijd van het seizoen. De dames van Cometas uit Leeuwarden waren de tegenstanders in deze laatste wedstrijd. Om het seizoen goed af te kunnen sluiten werd er door Jupiter ingezet op snel spel, om de winst in de wacht te slepen.

Na het beginsignaal startten de dames van Jupiter onmiddellijk met het snelle spel. Marie-jetske Lettinga opende de score met de eerste break-out van de wedstrijd, in het voordeel van Jupiter. Cometas kon hier geen weerstand tegen bieden. In de twee daaropvolgende aanvallen wisten ook Maaike Osinga en Bianca Vrieler-Bronger via een break-out te scoren. Cometas herpakte zich door ook te scoren. Toch maakten zij daarna een verdedigende fout waardoor Iris van der Veen de verkregen penalty kon benutten. Maaike scoorde daarna ook nog eens vanaf de linkeropbouw. Ook Cometas kwam beter in de wedstrijd en kreeg het voor elkaar om meerdere malen te scoren. Nynke de Jager maakte een fraaie goal vanaf de hoek en Marion Offringa kon vanaf de midden opbouw de bal in het doel krijgen. De aanvallen van Jupiter werden gedurende de eerste helft steeds beter opgebouwd waardoor de speelsters elkaar gemakkelijker konden vinden. Cirkelspeelsters Marije Bijlsma en Ancilla Roerink speelden zichzelf meerdere keren goed vrij, waardoor ze beide twee keer tot scoren kwamen. Cometas kreeg de laatste kans tot scoren in de eerste helft, wat resulteerde in een ruststand van 12-7.

Coach Jan Bijlsma was erg te spreken over de ruststand maar gaf ook aan dat er nog meer in de wedstrijd zat. In de verdediging moest er meer rugdekking worden gegeven en in de aanval moest het tempo weer terug komen. Er werden teveel slordigheidsfouten gemaakt waardoor de voorsprong kleiner was dan er binnen de mogelijkheden lag. De tactiek voor de tweede helft was dan ook hetzelfde als die van de eerste helft: snel spelen.

Met een duidelijke opdracht begonnen de beide ploegen aan de tweede helft. Cometas kreeg de eerste kans om tot scoren te komen. Vervolgens nam Jupiter het heft weer in handen door scores van Ancilla en Rianne Wijbenga. Keepster Yvonne van Wier kreeg het voor elkaar om de ballen sneller op te brengen om het spel te kunnen hervatten. Dit zorgde tezamen met onderscheppingen van Jessica de Graaf en Samantha Vijver voor een ware break-out golf voor Jupiter. Iris (1x), Marion (2x), Marije (2x), Marie-jetske (1x) en Ancilla (1x) kregen het allemaal voor elkaar om via een break-out te scoren. Cometas wist tussendoor nog een aantal keer te scoren maar kwam er in het laatste deel van de wedstrijd niet meer aan te pas. Iris sloot de wedstrijd af met twee achtereenvolgende doelpunten. Eindstand: 23-12 in het voordeel van Jupiter ’76.

Met deze winst hebben de Jupiterdames een knappe derde plaats in het eindklassement behaald.. Zij zijn erg tevreden met dit resultaat maar gaan er voor werken om volgend seizoen een nog beter resultaat te boeken. Nogmaals willen de dames Martijn de Ruiter en Maarten Jansen bedanken voor het verzorgen van de trainingen in het afgelopen seizoen. En ten slotte ook coach Jan Bijlsma nogmaals bedankt voor het brengen van structuur en advies tijdens de wedstrijden. Volgend seizoen hopen de dames senioren van Jupiter ‘76 iedereen weer terug te zien in sporthal De Trije in Franeker.

Jupiter – S.G.V. (Heren Senioren – 3 april 2016)

Zondag 3 april moesten de heren van HV Jupiter’76 het opnemen tegen SGV uit Slochteren.

Men had een gastspeler Erik, niet een onbekende voor het handbal in Franeker, doel is hem weer aan het handballen te krijgen. De uitwedstrijd was destijds in een gelijkspel geëindigd, maar nu thuis moesten de twee punten behaald worden.

Zoals gewoonlijk starten de Jupitermannen erg stroef, het lijkt wel of de heren moeite om vanaf het begin meteen de wedstrijd naar hun hand te zetten. De opdrachten waren toch weer het zelfde, snel opbrengen en vooral het afronden moet goed gebeuren. Verdedigend was het noodzaak voor de heren om veel te praten, schuiven en vooral een actieve 5-1 dekking. Het lijkt per wedstrijd vaak een déjà vu, op een of andere manier wil het dus niet: de heren missen een beetje agressie. Het scoren ging over en weer in de eerste helft, de ruststand was dan ook 12-12. Volgens coach Maarten Jansen had men toen al ruim voor moeten staan.

Voor de heren in de pauze een belangrijk punt om over na te denken: eigen spel, snelle aanval en een actievere dekking. In de tweede helft begon men beter en liepen gelukkig snel uit naar 3 doelpunten voorsprong. Het was nu de bedoeling om dit langzaam uit te bouwen, maar dat lukte niet echt. Het verschil bleef lang 2 tot 3 punten. Maar gelukkig kreeg men plotseling de geest en begonnen eindelijk goed rond te spelen en zo kwam men gemakkelijk tot scoren. SGV kwam niet meer aan scoren toe, de verdediging zat goed dicht en ander was er altijd nog keeper Rick die ‘zekere’ doelpunten voorkwam. De twee punten bleven al met al vrij gemakkelijk in Franeker, want de eindstand werd uiteindelijk 23-16. Met nog 1 wedstrijd te gaan hebben de Jupiterheren de 4e plaats veilig gesteld. Het had echt hoger kunnen zijn, voor volgend seizoen een mooie doelstelling.

Doelpuntenmakers waren: Erik 5, Harm 4, Gilmario 4, Pieter 3, Jappie 3, Sikke 2 en Brian 2.

Jupiter – Unitas  (Heren Midweek – 23 maart 2016)

Woensdagavond 23 maart speelden de heren midweek een uitwedstrijd in Rolde tegen HV Unitas. Na een moeizame start wisten de mannen de punten overtuigend mee terug te nemen naar Franeker. Er werd gewonnen met 9-23.

Doordat de mannen van Jupiter al vijf weken niet meer gespeeld hadden ontbrak het aan wedstrijdritme en dat was in de eerste helft goed zichtbaar. De heren hadden moeite om elkaar te vinden, desondanks was het Bennie Venema die de eerste score op het bord bracht. In de verdediging was het lastig spelen tegen HV Unitas die veel via de cirkel speelde en vanaf hier ook scoorde. Martijn v/d Berg en Foeke Dijkstra wisten het net te vinden maar inmiddels stond HV Unitas op een 4-3 voorsprong. Langzamerhand begon het een beetje te lopen bij Jupiter en Niels v/d Beek wist vanuit de rechterhoek tweemaal de keeper te passeren. Gevolgd door een snelle break van Bennie Venema en doelpunt van Rene de Vries, het gaatje was geslagen 7-10. In de slotseconde van de eerste helft wist Foeke Dijkstra van grote afstand te scoren en hierdoor de ruststand op 7-11 in het voordeel van Jupiter te bepalen.

Nadat coach Sake Mendel in de rust een peptalk had gegeven gingen de mannen vol overtuiging de tweede helft in. Er werd goed verdedigd en HV Unitas had moeite om tot scoren te komen. Jupiter was daarentegen de tweede helft overtuigender in de afronding. Vanuit een paar snelle breaks waren de Bijlsma broers trefzeker, eerst was het Jan gevolgd door twee break-outs van Sietze. Door goed verdedigend werk van Paul Cevat en Luuc Eisenga kwam HV Unitas amper nog aan scoren toe. Via een onderschepping wist HV Unitas nog een break te verzilveren maar verder dan twee scores in de tweede helft kwamen ze niet. Bij Jupiter liepen de scores echter wel, Arjan de Jong speelde Niels v/d Beek aan in de break die dit buitenkansje met een onnavolgbare beweging wist te verzilveren, waarna Jan Bijlsma via de cirkel de eindstand van 9-23 liet noteren. In de slot seconden van de wedstrijd kreeg HV Unitas nog een strafworp, maar deze werd prima gestopt door keeper Jeroen Salverda.

Volgende wedstrijd is op 01-04-2016, dan staat de belangrijke uitwedstrijd tegen koploper Actief uit Paterswolde op het programma.

Jupiter – HODO/Kwiek 2  (Dames Senioren – 13 maart 2016)

Op zondag 20 maart vertrokken de dames van Jupiter laat naar Zwartemeer om het de dames van Hurry Up zo moeilijk mogelijk te maken, want als Hurry Up deze wedstrijd zouden winnen, waren ze kampioen. Het werd een erg spannende en goede wedstrijd waarin het verschil nooit groter dan 3 punten werd. De eerste twee doelpunten kwamen van de tegenpartij. Hier wist Jupiter wel een antwoord op. Rianne Wijbenga scoorde door de benen van de keepster en Maaike Osinga gooide de bal vanaf de linkeropbouw hard in het doel. De verdediging had duidelijk de overhand, want die 2-2- stond pas na ruim ene kwartier spelen op het scorebord. Door te hard verdedigingswerk kreeg de tegenstander een penalty en deze werd goed ingeschoten. Daarop volgden twee doelpunten van Jupiter door Marion Offringa vanaf de rechteropbouw en Marije Bijlsma vanaf de linkerhoek. Toen nam Hurry Up het heft weer in handen en zette de stand op 5-4. Door een mooie opbouwende aanval wist Marie-jetske Lettinga van afstand de bal in het net te schieten. Vervolgens werd er weer tweemaal gescoord door de tegenstanders. Jupiter maakte het gaatje weer iets kleiner, want Marion zette de ruststand op 7-6 door een mooie bal vanaf de middenopbouw.

Zonder coach werd er in de rust besproken wat er beter kon. Zoals bekend moest er meer worden bewogen in de aanval. Echter werd er een goede wedstrijd gespeeld dus begonnen de dames van Jupiter met vol vertrouwen aan de tweede helft. Iris van der Veen verzorgde het openingsdoelpunt van de tweede helft met een strakke bal vanaf de rechteropbouw. Na een doelpunt van Hurry Up werd na een prachtige Jupiteraanval Rianne vrijgespeeld aan de cirkel en zij zorgde voor de 8-8. Het was een spannende wedstrijd waarin beide partijen goed verdedigingswerk lieten zien en om en om scoorden. Maaike scoorde vanaf de linkeropbouw maar Hurry Up volgde dit voorbeeld. Daarna wist Marie-jetske het doel te vinden zodat de stand 11-10 werd met nog 10 minuten op de klok. De Jupiterdames kakten even in en liet de tegenpartij 2 keer scoren, maar de dames hielden goed vol. Iris hield het tempo goed hoog verraste de tegenpartij met een snel doelpunt en Maaike zorgde voor de aansluitingstreffer: 13-12. Helaas speelde Hurry Up de laatste paar minuten slim uit en scoorde nog een keer waardoor met nog 30 seconden de tussenstand op 14-12 stond. Met nog een snelle aanval zette Maaike de eindstand op 14-13. Al met al een erg mooie wedstrijd waarin door beide partijen hard werd gestreden voor de winst en Hurry Up dan toch als kampioen werd gehuldigd. Aankomend weekend is het de Jupiter Cup. Kom ons aanmoedigen!

Jupiter – HODO/Kwiek 2  (Dames Senioren – 13 maart 2016)

JupiterHODO-Kwiek (maart 2016)Zondag 13 maart stond de belangrijke thuiswedstrijd tegen HODO/Kwiek 2 op het programma. Belangrijk omdat Kwiek 2 tweede staat in de competitie en het dames senioren team van HV Jupiter’76 bij winst toch nog zicht heeft op die tweede plek. Vanwege blessures en uitjes kreeg Jupiter versterking van Lisa Langerak en Rianne Mendel van het dames B team van Jupiter.

In de eerste helft liep het gelijk op. Iris van der Veen wist vier keer het net te vinden, waarvan één via een strafworp. Ook Maaike Osinga was op dreef en schoot drie vrije ballen erin en één bal via de break. Kwiek 2 was vooral op de cirkel zeer effectief; vijf van de negen doelpunten die zij in de eerste helft scoorden, kwamen vanaf deze positie. Halverwege de eerste helft probeerde Kwiek 2 vanuit een break het verschil, in hun voordeel, op twee punten te zetten. Keepster Yvonne van Wier voorkwam dit echter met een fantastische redding. Naast Iris en Maaike wisten ook Bianca Vrieler-Bronger (rechterhoek), Marie-jetske Lettinga (rechteropbouw) en Ancilla Roerink (cirkel) te scoren. De ruststand was 11-9 in het voordeel van de thuisploeg.

Coach Jan Bijlsma was tevreden, onder andere over de manier waarop de vrije ballen werden genomen. Gedurende de tweede helft breidde Jupiter de voorsprong langzaam uit. Iris en Marion Offringa brachten de stand op 13-10 met doelpunten vanaf de middenopbouw. Marion benutte later in de tweede helft ook nog een strafworp en maakte nogmaals een doelpunt vanaf de middenopbouw. Ook Lisa wist door goed loopwerk te scoren, maar liep daarbij helaas een knieblessure op. Bianca en Marie-jetske scoorden ieder nog één keer en Maaike liet de keepster van Kwiek 2 kansloos met twee mooi laag geschoten vrije ballen. Door goed verdedigingswerk bleef Kwiek 2 op vier doelpunten in de tweede helft steken. Maaike stal tegen het eind van de wedstrijd nog even de show door na het voorkomen van een doelpoging vanuit de break een koprol te maken met daaropvolgend een buiging richting het publiek. Met een stand van 20-13 op het scorebord hield Yvonne nog een strafworp tegen en ook de laatste bal had ze waardoor de wedstrijd eindigde met een 20-13 zege voor Jupiter.

Tijdens het piekuurtje van Jupiter’76 in sportkantine De Trije werd de overwinning goed gevierd. Aankomende zondag (20 maart) gaan de Jupiterdames naar Zwartemeer voor een wedstrijd tegen de huidige koploper, Hurry Up 3.

Jupiter – Jahn II 2  (Heren Senioren – 13 maart 2016)

Jupiter-Jahn (maart 2016)De heren van Jupiter’76 moesten zondag 13 maart thuis aantreden tegen het op de tweede plaats staande Jahn II 2. Op papier is Jahn II sterker maar ze waren zonder wissels, dit moest dus kunnen. De vorige wedstrijd was met dikke cijfers verloren, dus er moest iets recht gezet worden, cirkel en break waren toen de sterke punten. Opdracht was, verdedigend schuiven, praten en vooral de handjes gebruiken om de balweg naar de cirkel te belemmeren. Aanvallend snel spel druk leggen en wachten op de kansen.

Bij aanvang liep het even anders, Jahn II kwam snel op 2 doelpunten voorsprong maar Jupiter herpakte zich en liep uit naar 4-2. Het verliep allemaal troef want dat was in de eerste 15 minuten. Er werd vanaf 2 kanten zeer individueel gehandbald; men wilde scoren zonder te spelen. Dat ging de heren van Jahn II iets beter af, en aan Jupiterzijde werden er toch teveel fouten gemaakt, zelfs de opgelegde kansen werden gemist. De ruststand was 10-11, op zich nog geen vuiltje aan de lucht.

In de pauze gaf coach Maarten Jansen aan dat de verdediging goed dicht moest en dat men aanvallend met meer tempo moest spelen. Maar aan het begin van de 2de helft zag het publiek helaas een ander Jupiter. Het was een team wat tegen zichzelf speelde en totaal geen grip meer had op de wedstrijd. Langzaam liep Jahn II dan ook uit naar een 10-17 voorsprong. Coach Maarten kon van alles zeggen of aangeven maar niets wilde meer lukken. Maar gelukkig vond routinier Rene Foss dat het tijd werd voor een eigen spel en begon lijnen uit te zetten, de bal snel opbrengen en laten zien wat de heren wel kunnen. Zo gebeurde het ook, de Jupitermannen kregen de laatste 11 minuten vleugels. Opeens lukte het snelle spel én het goede afmaken wel en zo kwamen de heren steeds dichter bij. Met nog 2 minuten spelen werd de stand 20-21 en schreeuwde het publiek om de gelijkmaker. Die kwam er ook en een stunt leek aanstaande. De hartslag ging van een ieder weer sterk omhoog, maar helaas kreeg Jahn II nog een strafworp en die was voor de weer uitstekend keepende Rick Bronger onhoudbaar waardoor de punten mee gingen naar Stadskanaal, eindstand 21-22.

Doelpuntenmakers waren: Harm Bijland en Jappie Hibma elk 5x, Rene Foss en Gilmario dos Santos beiden 4x, Brian Engbrenghof 2x en Sikke Engbrenghof 1x.

Jupiter – Kwiek 2  (Heren Senioren – 6 maart 2016)

Zondag 6 maart stond de uitwedstrijd tegen Kwiek Hoogeveen op het programma. In de kleedkamer had coach Maarten Jansen de heren aangegeven dat van de 4 wedstrijden die men nog moet spelen er minimaal 2 gewonnen moeten worden. De thuiswedstrijd was destijds met 1 punt verschil gewonnen, dus de ploegen waren aan elkaar gewaagd.

Kwiek begon zeer goed en had al snel 2 punten op het bord staan. Nu was het aan de Jupiterboys om de wedstrijd over te nemen en er voor te zorgen dat men het onder controle hield. Langzaam aan geschiedde dat ook en men ging mooi gelijk op. De Jupitermannen ging met meer tempo spelen en kon op die manier liep men rustig uit. Er zaten mooie aanvallen tussen, mede doordat de mannen elkaar beter vonden en aanspeelden. Verdedigend gaf men toch iets te veel weg, er werd hard gewerkt maar de heren mochten teveel.  Daarom stond er een ruststand van 12-14, niet ontevreden dus.

De tweede helft begon men toch weer een beetje slap. Er werd om en om gescoord maar de Jupitermannen waren sterker en dat moest men nu maar eens laten zien. De rust in de aanval kwam er en het begon steeds iets meer uit te lopen. Na 50 minuten had men een mooi gat geslagen van 5 doelpunten, maar de dekking ging nogal eens moeilijk, maar men mocht dit niet meer uit handen geven. Maar de heren dachten dat ze nu nog een show moesten geven en er werd nogal eens een kans gemist, hierdoor kroop de tegenstander wel weer heel dichtbij. Met nog 1,5 minuut te spelen en 2 doelpunten voor en een hartslag van 200 voor de coach, kon het toch niet meer mis gaan. Maar de Jupiter aanval mislukte en Kwiek wist nog een keer te scoren: 1 doelpunt verschil. Gelukkig waren er toen nog maar 15 seconden te spelen. Pieter speelde nog voor de stervende zwaan en dat gaf de tijd om het uit te spelen en 2 punten mee naar huis te nemen. Eindstand 22-23, dit mede door weer een sterk keepende Rick, die zelf ook een mooi doelpunt maakte.

De doelpuntenmakers waren: Jappie Hibma 7x, Harm Bijland 5x, Sikke Engbrenghof, Justin Kramer en Pieter van Dijk allen 3x en Brian Engbrenghof en Rick Bronger beiden 1x.

Volgende week zondag 13 maart komt het sterke Jahn 2 op bezoek, aanvang 14.00 uur. Een wedstrijd die de moeite waard zal zijn.

Jupiter – Hoogersmilde 2  (Dames Senioren – 6 maart 2016)

Na 2 vrije weekenden vertrokken zondag 6 maart de dames van HV Jupiter’76 inclusief coach Jan Bijlsma naar Smilde. Coach Jan en de dames wilden er alles aan doen om te winnen zodat men nog kans maakt op de tweede plaats.

De trainingen hebben in het teken gestaan van actievere aanvallen en een nóg sterkere verdediging. Aan de dames de taak om dit te laten zien. En dat deden ze deels: de verdediging stond als een huis, maar in de aanval hadden ze meer kunnen bewegen.

De wedstrijd werd geopend met een tegendoelpunt. Daar had Marie-jetske Lettinga direct een antwoord op: 1-1. Yvonne van Wier stond ondanks een zware verkoudheid prima te keepen en heeft de eerste penalty gestopt. Hoogersmilde wist toch uit te lopen tot 3-1, o.a. door een strafworp maar Jupiter wist goed terug te komen. Met drie doelpunten achter elkaar van Iris van der Veen (2x waarvan 1strafworp) en Marion Offringa stond Jupiter weer voor met 3-4. De eerste helft verliep stroef aan beide kanten: de dames hadden weinig grip op de bal waardoor er veel balverlies was. Er werd veel naast, over en op de keeper geschoten. Er werd dan ook niet veel gescoord. De eerste helft eindigde met een stand van 6-4 in het voordeel van Hoogersmilde, wederom door een strafworp.

De tweede helft kreeg Jupiter de smaak weer te pakken, eerst een mooie break waarbij Marion Offringa wist te scoren en daarna benutte Iris van der Veen twee penalty’s. De scheidsrechter gaf dus veel strafworpen aan beide ploegen, maar was wat eenzijdig met het geven van 2 minutenstraffen: die kregen de Jupiterdames alleen maar. Maar zelfs met 2 dames minder hield men stand en bleef het gelijk opgaan. Bij 7-7- miste Hoogersmilde nog een strafworp, maar zij kwamen even later toch op voorsprong: 8-7. Marion Offringa schoot vanaf de middenopbouw de gelijkmaker achter de keepster. Het bleef spannend en toe Hoogersmilde met nog 3 minuten spelen de 9-8 maakte leek de wedstrijd gespeeld. Maar de Jupiterdames gaven niet op en gingen offensief verdedigen. Dit had effect, want Maaike Osinga kun de bal onderscheppen en zij zorgde voor de 9-9. In de laatste halve minuut werd Rianne Wijbenga op de cirkel hard onderuit getrokken en liep daarbij een stevige blessure aan haar ellenboog aan over, maar helaas geen strafworp. Zo bleef het dus bij een puntendeling voor de Jupiterdames.

De strijd om de tweede plaats gaat volgende week onverminderd voort. Zondag 13 maart om 12.50 uur spelen de dames thuis tegen Kwiek, de ploeg die op dit moment tweede staat. De dames kunnen alle steun gebruiken dus komt allen om de dames aan te moedigen!

Jupiter – V en S 2  (Dames Midweek – 1 maart 2016)

Dinsdag 21 maart moeten de dames midweek van HV Jupiter76 het opnemen tegen V&S uit Groningen. Coach Arjan de Jong had uit de vorige wedstrijd verbeterpunten meegenomen en wilde een andere speelwijze van de dames zien. Aanvallend werd er af gesproken dat de focus zou beginnen door één op één op te zoeken waardoor er spelers vrij gespeeld worden. De dames konden moeizaam in de wedstrijd komen en  het leek  dat velen letterlijk weer op moesten komen. Door onnodig veel balverlies en veel schoten zonder beweging kregen de dames in de 1e helft geen kans om lekker tot hun spel te komen. Verdedigend werd er niet actief genoeg verdedigd. Desondanks gingen de dames van Jupiter met een voorsprong van 6-4 de rust in.

De rust werd ingevuld met bal in eigen team houden en aanvallend doorzetten wat er afgesproken was. Dit gaf de dames weer moed en werd beter opgepakt. Verdedigend werden veel ballen onderschept, helaas niet altijd omgezet in doelpunten aan de andere kant. Aanvallend werd er beter samengespeeld en gecreëerde kansen werden beter benut. De verdediging was actiever en veel schoten werden gekeerd door keepster Monica Breidenbach. Na 2x 25 minuten gespeeld te hebben stond de scorebord op 13-8 in het voordeel van de dames van Jupiter76.

Scores waren afkomstig van Nina Visser 1x, Afke Guertin 4x, Eelkje Draaisma 2x, Alie Langerak 2x, Manuela Rodenhuis 2x, Klasien Rodenhuis 1x en Sanne de Jong 1x. De volgende wedstrijd is op 16 maart, uit tegen de dames van HVR uit Roden.

Jupiter – Hazewind  (Heeen Midweek – 23 februari 2016)

Na het 10-14 verlies tegen koploper Actief uit Paterswolde vorige week kwam dinsdag 23 februari Hazewind uit Gieten op bezoek in Franeker. Door het verlies tegen Actief P. waren de heren gebrand op een goed resultaat om in de strijd om het kampioenschap te blijven. Na een moeizame wedstrijd werd er met 20-12 gewonnen.

Door een aantal blessures kon coach Sake Mendel niet beschikken over een volledig fitte selectie. Deze avond kwam Paul Cevat de heren van Jupiter kwam versterken. Hazewind staat bekend als een lastige tegenstander en werd er begonnen met een zogenaamde 6-0 opstelling. Hazewind opende de score door een strafworp te benutten, maar het was Martijn v/d Berg die in de volgende tegenaanval, ook via een strafworp, de score weer gelijk trok. Door een mooie score vanaf de linker opbouw van Bennie Venema gevolgd door een score van Rene de Vries vanaf de cirkel pakte Jupiter een kleine voorsprong 5-3. Door een aantal onzorgvuldige passes en gemiste kansen verzuimde Jupiter de voorsprong uit te bouwen. Hazewind echter  benutte de kansen wel en zo werd er gerust met een 7-7 gelijke stand.

In de tweede helft kwam Jupiter goed uit de startblokken. Bennie Venema wist te scoren vanaf de opbouw en Rene Foss zette Jan Bijlsma vrij in de linkerhoek, die wel raad wist met deze kans. De verdediging van Jupiter stond in de tweede helft een stuk beter en hierdoor had Hazewind moeite om te scoren, ook konden hierdoor verschillende breaks gespeeld worden wat weer scores opleverde. Rene de Vries zette de mid-opbouw van Jupiter vrij die vervolgens verwoestend uithaalde en de score bracht op 15-11 in Franeker voordeel. Niels v/d Beek speelde Bennie aan in de break-out  en die wist te scoren en even later maakte Rene Foss een zeer fraaie treffer vanuit de rechterhoek. In de laatste minuten was het streven van de Jupitermannen om de twintig op het scorebord te krijgen. Dat lukte in de slotseconden, want na wederom een prima strakke pass van keeper Jeroen Salverda zorgde Jan Bijlsma voor de eindstand van 20-12. Een moeizame maar verdiende overwinning. De volgende wedstrijd voor de heren midweek is op 23 maart tegen Unitas in Rolde.

Jupiter – Beilen 2  (Dames Senioren – 14 februari 2016)

Zondag 14 februari kwamen de dames van Beilen voor de 2e keer op bezoek in Franeker. Men speelt namelijk anderhalve competitie, dus treffen de dames van Jupiter sommige ploegen 2x thuis en 1x uit en moet men tegen andere teams 2 x een uitwedstrijd spelen. De vorige thuiswedstrijd was met 24-17 gewonnen, dus er lagen dus zeker kansen voor de Jupiterdames om deze punten te pakken, maar de wedstrijd was nog niet gespeeld dus er werd keihard gevochten.

De wedstrijd begon moeizaam en de teams waren aan elkaar gewaagd. Door slordig verdedigingswerk kreeg men direct al een strafworp tegen, maar die werd gemist. Jupiter opende dat toch de score en na de 2-1 werd er op en om gescoord en dat gebeurde voornamelijk door de opbouwers van beide ploegen. Toch 8-6 bleef het verschil steeds hooguit 2 punten, maar toen kregen de Franeker dames de smaak te pakken. Ze wisten namelijk 6x achter elkaar het netje te raken en de verdediging zat potdicht. Beilen kreeg nog wel een strafworp, maar die werd weer gemist. De ruststand werd zo dus 14-6 in het voordeel van Jupiter.

De jarige coach Jan Bijlsma was zeer tevreden en had hier en daar nog wat aanwijzingen voor de tweede helft. Beilen scoorde als eerst in die tweede helft, maar daarna pakten de Jupiterdames de draad weer op en ging door met scoren zodat de stand 19-7 werd. Het verschil was toen echt gemaakt en in de volgende 10 minuten werd er om en om gescoord. Er werden leuke wissels gemaakt en ook de cirkelspeelster werd een paar keer goed vrij gespeeld. Inmiddels stonden er dubbele cijfers om het scorebord: 22-11 en beide teams laten een leuke pot handbal zien.

De dames weten goed te verdedigen en hier en daar lukt het om er een balletje tussen uit te tikken. Helaas belandden die ballen buiten de lijnen maar dat weerhield de dames er niet van om zo door te verdedigen. Er werden aan beide kanten nog een paar leuke ballen tussen de palen gegooid en keepster Yvonne van Wier wist in de 2e helft maar liefst 3x een strafworp te stoppen. De einduitslag werd in deze doelpuntrijke wedstrijd uiteindelijk 27-15 en zo konden de dames met een goed gevoel afscheid nemen van de tegenstander en het trouwe publiek.

Doelpunten maaksters waren deze middag: Maaike Osinga en Marie-jetske Lettinga beiden 6x, Marion Offringa en Iris v/d Veen beiden 4x, Rianne Wijbenga 3x, Marije Bijlsma 2x en Nynke de Jager en Bianca Vrieler beiden 1x.

Jupiter – Unitas 2  (Heren Senioren – 14 februari 2016)

De heren van Jupiter moesten zondag 14 februari afreizen naar Rolde voor een wedstrijd tegen koploper Unitas. Opdracht die de heren meekregen van coach Maarten Jansen was lekker handballen. Reden hiervoor is dat Unitas ook een mooi handballende ploeg is. De start was geweldig voor de Jupitermannen en namen brutaal de leiding met 0-4. Het was nu de bedoeling om het eigen spel te spelen en zorgen dat Unitas niet in hun spel kwam, maar jammer genoeg kwam men bedrogen uit. Unitas deed wat het moest doen als koploper en begon langzaam het spel naar zich toe te trekken en Jupiter begon toch weer de bekende foutjes te maken: te snel willen afronden en elkaar slecht aanspelen. Dat is iets wat niet kan dus wordt zoiets afgestraft. Na 10 minuten stond de stand van 4-4 en de Unitas machine begon te lopen. Zo liep men in de volgende 10 minuten uit naar een 11-6 voorsprong.

Natuurlijk hadden de Jupiterheren ook mooi acties omdat ze daar de ruimte voor kregen en dat was mooi om te zien. De ruststand was 13-9.

In de 2de helft gingen beide teams door waar we in de 1ste helft geëindigd waren: de Jupiterboys te gehaast en Unitas goed in het spel wat ze speelden. Unitas liep verder uit naar 16-9, maar Jupiter had ook zeker een aantal leuke acties en na 50 minuten stond er een stand van 20-15 op het scorebord.

Het niet mooiste, maar wel wonderbaarlijkste doelpunt kwam op naam van Justin: zo uit stand vanaf 19(!) meter, lange hoek beneden. Hij droomt er vast nog van.

Unitas was dus toch te sterk want de eindstand werd 29-22 maar men is toch wel met een goed gevoel uit Rolde vertrokken. Het is voor de heren wel noodzaak om nog een paar wedstrijden in winst om te zetten, bovenin meedoen is voor de Jupitermannen wel een must.

De doelpuntenmakers waren:

Jappie Hibma 8, Pieter van Dijk 4, Justin Kramer 3, Harm Bijland, Jelle Krook en Rene Foss allen 2 en Sikke Engbrenghof 1.

Jupiter – HVA  (Heren Midweek – 11 februari 2016)

Afgelopen donderdag 11 februari stond voor de heren midweek de eerste wedstrijd van dit kalenderjaar op het programma. De heren hadden sinds november geen wedstrijd meer gespeeld en reisden nu af naar Annen waar de wedstrijd tegen HVA gespeeld werd. De eerste wedstrijd tegen HVA werd gemakkelijk gewonnen en ook nu was de tegenstand minimaal. De wedstrijd werd met 7-30 gewonnen.

Coach Sake Mendel kon beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Luuc Eisenga is het midweek team komen versterken en speelde sinds lange tijd weer een wedstrijd voor Jupiter. Jupiter begon goed aan de wedstrijd en via scores van Foeke Dijkstra en Rene Foss stond Jupiter al snel op 0-4 voorsprong. Het bleek al snel dat HVA het Jupiter niet heel erg lastig kon maken en Jupiter liep via scores van Martijn v/d Berg en Bennie Venema verder weg. Keeper Jeroen Salverda stond als vanouds goed te keepen en gooide regelmatig een mooie lange bal. Met een mooi break-out, die werd verzilverd door Jan Bijlsma stond de rustand van 3-13 op het scorebord.

In de tweede helft werd de concentratie bij Jupiter iets minder en zo kon HVA vanuit de rechterhoek een aantal keren scoren. Via de linker opbouw werd Arjan de Jong vrijgespeeld die kon scoren en ook Rene de Vries was trefzeker vanaf de cirkel. Doordat het tempo van Jupiter iets werd verhoogd moest HVA wel eens aan de noodrem trekken. Dit resulteerde in een rode kaart voor een HVA-speler en een aantal strafworpen voor Jupiter. Jan en Luuc  wisten deze te benutten en hierdoor liep Jupiter verder weg van HVA, 7-24. Tegen het einde van de wedstrijd gaf Jupiter nog een keer gas en via scores van Bennie en Martijn en een snelle break van Rene F. werd de eindstand van 7-30 bereikt en gingen de punten mee naar Franeker.

De volgende wedstrijd is op nu dinsdag 16 februari, dan staat de thuiswedstrijd tegen medekoploper Actief P. op het programma. Aanvang 20.30uur.

Jupiter – Meppel AZ  (Dames Senioren – 31 januari 2016)

De laatste zondag van januari vertrokken de dames van Jupiter al vroeg in de ochtend richting Meppel. De aanvangstijd van de wedstrijd was 10 uur. Dat het vroeg was, was te merken want na een paar minuten kwam Meppel AZ op een 2-0 voorsprong. Dit heeft de dames van Jupiter wakker geschud, want het eerste Jupiter doelpunt volgde al snel door een perfect genomen vrije bal van Maaike Osinga. De dames van Jupiter voerden het tempo op en vanuit een snelle break kon Marije Bijlsma de stand gelijk trekken. Door goed georganiseerde aanvalsacties, waarbij Ancilla Roerink op de cirkel veel ruimte maakte, wist Iris van der Veen vanaf de middenopbouw maar liefst 3 keer achter elkaar snoeihard de bal in het doel te schieten. Ook Marion Offringa was op dreef en wist door snel loopwerk twee keer te scoren, eenmaal vanaf de rechterhoek en eenmaal vanuit een break. Het lukte Meppel AZ in de eerste helft niet meer te scoren. De verdediging van Jupiter stond als een huis en keepster Yvonne van Wier keepte een uitstekende wedstrijd. Met een 2-7 voorsprong en een vertrouwd gevoel was het tijd voor de rust. Coach Jan Bijlsma was meegereisd naar Meppel en gaf aan zeer tevreden te zijn. Vooral de verdediging was erg goed. De aanval kon wel nog beter, door meer de rust te bewaren en meer beweging te creëren.

In de tweede helft hebben de dames van Jupiter het tempo en niveau door kunnen zetten. Al snel scoorde Marie-jetske Lettinga vanaf de rechteropbouw. Door te hard verdedigingswerk kreeg Meppel AZ een penalty die goed werd benut. Tussenstand: 3-8. Marie-jetske maakte het gat weer groter door wederom vanaf de rechteropbouw te scoren. Toch werd er weer een penalty veroorzaakt en ook die werd er goed ingeschoten door Meppel AZ. Toen volgde een reeks doelpunten van Jupiter. Maaike schoot de bal hard in het doel vanaf de linkeropbouw en Nynke de Jager wist met haar mooie beweging de verdediging te passeren en te scoren vanaf de linkerhoek. Door een overtreding van Meppel AZ maakte Marion Offringa het 12e doelpunt door de toegewezen penalty er feilloos in te schieten. Meppel AZ maakte het vierde doelpunt vanaf de rechterhoek. De dames van Jupiter speelden een goede wedstrijd. Marie-jetske wist vanaf de rechterhoek te scoren en Iris maakte vanuit een mooie break haar vierde doelpunt. Toch kon Meppel AZ nog een keer scoren vanaf de cirkel. Door goed verdedigingswerk van onder andere hoekspeelster Jessica de Graaf, wist Meppel AZ daarna niet meer te scoren. Wel kwamen de dames van Jupiter nog aan scoren toe. Het tempo werd opgeschroefd en Marion scoorde vanuit een snelle break. Het was Nynke die het 16e doelpunt vanaf de linkerhoek te maken. Door een zeer goed uitgespeelde break tussen Maaike en Marije kon de laatste de keepster passeren. Iris stond echt haar mannetje op de middenopbouw en wist weer vanaf die positie te scoren. Het was Rianne Wijbenga die de bal laag in de lange hoek wist te schieten en daardoor de eindstand zette op 6-19 in het voordeel voor de dames van Jupiter.

Volgende week zondag is er geen wedstrijd. De eerste volgende wedstrijd wordt thuis gespeeld tegen HV Beilen op 14 februari om 11.30 uur

Jupiter – HVC 3 (Heren Senioren – 31 januari 2016)

Zondag 31 januari moesten de heren naar HVC 3 te Emmercompascuum. Vertrek half 9, vandaag de dag mag dat geen probleem zijn met al die moderne apparaten. Toch lukt het dat men zich verslaapt en een man minder mee. Pieter van Dijk kon al niet komen i.v.m. werkzaamheden dus had trainer/coach Maarten Jansen Rene Foss van de midweek mee gevraagd.

Bij aankomst was er ook niet een scheidsrechter aanwezig dus 2 heren van HVC floten de wedstrijd. Na een ruime thuis overwinning zag men in Emmercompascuum toch wel een ander team staan met wel wat bekende gezichten. Dit zou een zware pot worden. Dat was ook te merken, de heren konden geen vuist maken tegen de krachtpatsers van HVC. Verdedigend konden de Jupitermannen ze maar moeilijk houden en aanvallend werd men vaak goed aangepakt. Na 10 minuten was de tussenstand 5-3 dus nog niets aan de hand. Men kreeg het gevoel dat ze het aankonden want de heren liepen langzaam in, 20 minuten gespeeld was het 7-7 maar toen wilden we weer teveel en liep HVC uit. Ruststand 11-7, niets aan de hand. Er moet wel gezegd worden dat men de fluitisten niet op de hand hadden maar daar hadden de Jupiterboys beter mee om moeten gaan.

Met het in gaan van de tweede helft liep HVC langzaam uit, om en om werd er gescoord en zij scoorden net iets beter. Wel had Rick Bronger weer een paar fantastische reddingen. Met zo’n wedstrijd mis je dan een persoon die de rust kan bewaren. Rene Foss probeerde het, maar het was moeilijk doorkomen met de mannen. Na tussenstanden van 15-10 na 40 minuten en 17-12 na 50 minuten stond de eindstand van 24-17 op het bord. Niet te vergeten dat wij menig 2 minuten kregen en 2 rode kaarten. Gestreden is er wel en de krachten van de heren zijn gemeten, tegen fysiek zwaardere ploegen is men iets te licht bevonden.
Jammer genoeg mist men nu de aansluiting en vallen de mannen uit de top 3. Desondanks is coach Maarten nog steeds tevreden, men blijft leren en trainen om er iets moois van te maken met elkaar.
Doelpuntenmakers: Jappie Hibma 5x, Justin Kramer en Harm Bijland beiden 3x, Sikke Engbrenghof en Rene Foss 2x, Jelle Krook en Brian Engbrenghof 1x

Jupiter – VAKO (Dames Midweek – 26 januari 2016)

Na 2 wedstrijden weg te hebben gegeven moesten de dames midweek dinsdag 26 januari thuis in Sporthal de Trije tegen VAKO uit Vries. De dames hebben zich goed voorbereid en Coach Arjan de Jong geeft de dames een peptalk waarna de dames vol goede moed de wedstrijd in gingen. VAKO opent de wedstrijd met de eerste score, maar Jupiter trekt de stand gelijk en laten zien waar de krachten van de midweek liggen. Verdedigend wordt er hard met elkaar gewerkt en slagen er in de dames van VAKO buiten de 9-meter te houden. Dit werkte goed met de samenwerking met Monica Breidenbach die haar goal goed dicht hield. Aanvallend namen de dames rust, speelden in op open kansen en hadden oog voor elkaar en wanneer er volledige kansen waren. Scores waar de keepster van VAKO geen antwoord op had. Met een voordsprong van 8- 5 gingen de dames de rust in.

Arjan wees er op wat goed ging en waar enkele valkuilen lagen. De 2e helft begonnen we met de bal en waren niet van plan deze weg te geven. Jupiter bleef scoren en liepen uit naar winst. verdedigend bleef men werken en aanvallend kregen de dames steeds meer ruimte. Dit leverde doelpunten op en de dames werden sportief aangemoedigd door het publiek. VAKO kreeg steeds minder grip en werden vermoeid door het actieve verdedigen van Jupiter. Ze slaagden er in om slechts 2 doelpunten in de 2e helft te maken.

De dames van Jupiter ’76 wonnen deze wedstrijd met een ruime overwinning van 16-7. Scores waren afkomstig van Nina Visser 2x, Eelkje Draaisma 2x, Alie Langerak 2x, Manuela Rodenhuis 2x , Melanie de Klerk 1x, Klasien Rodenhuis 1x, Lisa Langerak 2x, Nadja Postma 1x en Afke Guertin 3x

De komende weken hebben de dames rust en gaan trainen. Volgende wedstrijd is pas op 8 maart en handballen we tegen V&S thuis om 20.30 uur

Jupiter – Langeveen (Heren Senioren – 24 januari 2016)

Zondag 24 januari stond voor de heren van HV Jupiter’76 de wedstrijd tegen Langeveen op het programma. Dat team had tot nu toe 1 wedstrijdpunt meer en de uitwedstrijd hadden de mannen met 1 doelpunt verschil verloren. Er moest dus wat recht gezet worden. De opdracht van coach Maarten Jansen was om het eigen spel te spelen en niet gek laten maken. Maar zoals bijna elke wedstrijd gaan de heren toch te veel met onze tegenstanders mee en start men te voorzichtig. Jammer genoeg werden er toch weer teveel kansen gemist, hierdoor stond er na 10 minuten spelen nog maar een stand van 3-2 op het scorebord en dat moest anders. Vanaf de kant werden er aanwijzingen gegeven maar iedereen had toch een beetje andere gedachten en er was te weinig overleg. Langzaam kreeg men echter wel meer grip op de wedstrijd en na 20 minuten met 6-3 voor te staan, ging men de rust in met een tussenstand van 10-6. Dit kon beter.

In de rust werden de heren aangesproken en de afspraken die er gemaakt werden waren het sneller opbrengen van de bal, meer loopweg met bal en in de dekking meer praten en niet te veel meelopen. Aan het begin va de tweede helft lukte het de Jupitermannen eerst niet om super geconcentreerd het spel te hervatten. De dekking die normaal het beste loopt, verliep nu te stroef en we hadden te weinig grip op de tegenstander. Maar gelukkig voerde men het tempo open nam men langzamerhand meer afstand. De tegenstander kon af en toe iets dichterbij komen, maar echt een gevaar werd het nooit. Het leuke van deze wedstrijd was wel weer dat bijna iedereen scoorde, dat geeft veel zelfvertrouwen voor de jonge jongens Jelle en Steffan. Volgende week gaan de heren op bezoek bij HVC, hier moet men ook weer de punten halen willen we in de race blijven voor een top 3 positie.

Doelpuntenmakers waren ditmaal: Jappie Hibma 5x, Ham Bijland en Pieter van Dijk elk 3x, Jelle Krook, Justin Kramer en Gilmario dos Santos allen 2x en Brian Engbrenghof en Steffan v/d Berg beiden 1x.

Jupiter – Cometas 3 (Dames Senioren – 24 januari 2016)

Zondag 24 januari speelden de dames van HV Jupiter’76 in Leeuwarden tegen Cometas 3. Waar men de laatste tijd vaak 5 wissels had, waren er nu maar 2 wisselspeelsters, maar Cometas had helemaal geen wissels. De Jupiterdames kwamen moeilijk op gang en stonden dan ook vrij snel met 2-0 achter. Nynke de Jager wist via een break met een mooi lobje over de keepster te scoren: 2-1. De eerste helft speelden de dames erg gehaast en werden er veel ballen niet goed gevangen. Er werd om en om gescoord, waarbij Cometas steeds de voorsprong pakte. De Franeker doelpunten werden gemaakt door Rianne Wijbenga vanaf de linker opbouw en Marion Offringa via een snelle break en dit bracht de stand op 4-3. Langzamerhand kwamen de Jupiterdames beter in hun spel, het tempo ging omhoog en de verdediging stond beter. Via 2 doelpunten van Marie-jetske Lettinga en 2 scores van Marije Bijlsma kwamen de dames voor het eerst op voorsprong:6-7. Men ging ook met een kleine voorsprong de rust in, want na de gelijkmaker van Cometas zorgde Marion via de vrije bal voor de ruststand van 7-8.

Na een oppepper van coach Jan Bijlsma, die ook mee was gekomen naar Leeuwarden, leek het er op dat Jupiterdames door zouden drukken. Door goed vrij te lopen wist Samantha Vijver met een mooie draai te scoren vanaf de rechterhoek. Ook Nynke  wist vanuit de linkerhoek het net de raken: 7-10. Na 2 scores van Cometas kon Marion de bal ook tussen de palen te krijgen, dit keer door een penalty. De Jupiterdames kregen volop kansen via de break, maar die werden keer op keer verprutst. Men kreeg het dan ook zwaar en de dames begonnen ook in de verdediging fouten te maken. Hierdoor kreeg Cometas 2 strafworpen, welke werden benut. Bij de Jupiter dames lukte echt niets meer en zagen Cometas op voorsprong komen:14-11. De Franeker dames hadden de laatste 20 minuten de bal niet meer tussen de palen gekregen. De ommekeer kwam toen een speelster van Cometas geblesseerd raakte. Men had geen wissels, dus had Jupiter de resterende 8 minuten een speelster meer. Men kreeg bij dit oponthoud nog een extra peptalk van coach Jan om vooral het eigen spel te blijven spelen en niet te veel mee te gaan in het langzame spel van de tegenpartij. De dames zetten alles op alles om de punten mee naar Franeker te nemen. Ancilla Roerink wist vanaf de cirkel te scoren en even later scoorde Marije via de break-out. Marie-jetske zorgde voor de gelijkmaker: 14-4. Met nog 3 minuten op de klok kreeg Cometas opnieuw een strafworp, maar die werd boven het hoofd van keepster Yvonne van Wier op de lat geschoten. Jupiter wist de rust te bewaren en het was Ancilla die vanaf de cirkel het winnende doelpunt maakte vanaf de cirkel. De Jupiterdames hebben het zichzelf erg moeilijk gemaakt in een meer spannend dan fraaie partij, maar pakten dan toch de 2 punten. Volgende week spelen de dames weer een uitwedstrijd, dan moet men naar Meppel.

Jupiter – HVA (Dames Midweek – 21 januari 2016)

Op donderdag 21 januari speelden de dames uit tegen Hv Annen. In de eerste seizoenshelft werd er thuis 16-4 gewonnen tegen de dames uit Annen. De dames van Jupiter starten vol goede moed aan de wedstrijd. Echter de dames van HVA waren een stuk fanatieker dan de vorige keer en waren er op gebrand om te winnen.

Ondanks de goede instelling van Jupiter lukte het niet om hier korte metten mee te maken. Er werd slordig en gehaast gespeeld, wat leidde tot onnodig balverlies bij de laatste pass en de schoten op doel belanden in de handen van de keepster.
Monica stond voor Jupiter ook goed te keepen. En waar de dames in de aanval veel moeite hadden met scoren, liep het verdedigend wel goed.

Dit heeft geresulteerd in een voor handbal ongebruikelijke eindstand van 3-2 in het voordeel van HVA.

Namens Jupiter wisten Alie Langerak en Eelkje Draaisma  te scoren.
Kostbaar puntenverlies voor Jupiter waardoor de kans op het kampioenschap zo goed als verkeken lijkt te zijn.

Jupiter – Hurry Up 3 (Dames Senioren – 17 januari 2016)

Zondag 17 januari speelden de dames van HV Jupiter’76 thuis tegen koploper Hurry Up 3 uit Zwartemeer. De openingstreffer was voor Jupiter: Maaike Osinga knalde vanaf de opbouw raak. Na de 1-2 zorgde Iris van der Veen voor de gelijkmaker, maar daarna werd als snel duidelijk dat Hurry Up beter in het spel zat. De Jupiterverdediging was te tam en de linkshandige speelsters van Hurry Up konden vrij gemakkelijk het doel vinden en liepen uit naar 2-6. Hierna had Jupiter een fase waarin het aanvallend beter ging. Maaike maakte de 3-6 en na 2 scores van Hurry Up zorgden Nynke de Jager vanuit de linkerhoek en Marion Offringa via een strafworp dat de stand 5-8 werd. Maar verdedigend zat het niet lekker, men was steeds te laat kregen ook diverse penalty’s tegen voor cirkel verdedigen. De stand was dan ook al 5-12 voordat Ancilla Roerink fraai vanaf de cirkel de 6e Franeker treffer maakte. Het verschil werd zelf 8 punten (6-14), maar voor rust maakte Iris met 2 doelpunten de achterstand iets dragelijker: 8-14.

In de tweede helft leek het er in eerste instantie op dat Hurry Up met dikke cijfers zou gaan winnen, want weer werd er vanaf de opbouw 2x gescoord: 8-16. Maar plotseling kregen de Jupiterdames de geest en ging men veel fanatieker verdedigen. Dit resulteerde in een break van Marie-jetske Lettinga en vlak daarna scoorde Marie-jetske nogmaals. Na een score van Hurry Up bleef Jupiter de snelheid houden en scoorden Maaike (2x), Iris en Marie-jetske via de break. Daarmee werd het 14-17 en werd het toch weer spannend. Helaas was Hurry Up toch net wat sterker en werd het uiteindelijk 15-20, waarbij Maaike het Franeker doelpunt maakte. Met een actievere verdediging in de eerste helft had er wellicht meer ingezeten tegen de koploper. De eerstvolgende (uit)wedstrijd is op zondag 24 januari tegen Cometas in Leeuwarden.

Jupiter ’76 – Beilen (Heren Senioren – 17 januari 2016)

De heren reisden zondag 17 januari af naar Beilen om daar tegen het gelijknamige team te spelen. Nadat de heren zich in de kleren hadden gestoken kon coach Maarten Jansen zijn praatje houden. Hij kon kort zijn: de kop erbij houden in de aanval en niet te haastig spelen.

De heren wilden een mooie pot neerzetten. De eerste 10 minuten verliepen stroef: 3-3. Dat had veel beter gemoeten, er werden te veel opgelegde kansen gemist. Maar de dekking zat daarna goed dicht en Rick keepte weer een prima wedstrijd. Langzaam begonnen de heren ook grip te krijgen op de aanval en werd er heerlijk rondgespeeld. Hieruit werden een aantal fraaie doelpunten gemaakt. Na 30 minuten stond er een mooie tussenstand op het scorebord: 3 – 10.

Na een kort gesprek in de rust was het belangrijk om niet mee te gaan in het trage spel van Beilen, maar het eigen, snelle spel te blijven spelen. De Jupitermannen hebben dat uitstekend gedaan. Jammer genoeg kreeg de tegenstander vele 7 meters, maar een voordeel is dat Jupiter Rick als keeper heeft. Geen enkele strafworp belandde namelijk in het doel en als tegenprestatie mocht Rick het tegen hun keeper proberen. Dat was voor hem “no problemo”. Al met al liepen de mannen steeds verder uit en er zaten nog een paar mooie doelpunten bij. Zelf kreeg men er nog 4 tegen waarmee er een mooie eindstand van 7-24 op het scorebord stond. Helaas werd er een stand van 7-23 ingevoerd, maar de punten waren binnen.

Zondag 24 januari nemen de heren het thuis op tegen Lageveen, waarvan in de uitwedstrijd met 1 punt verschil verloren werd, dus het wordt vast een spektakel.

De doelpuntenmakers waren:

Pieter van Dijk 8x, Jappie Hibma 5x, Justin Kramer, Brian Engbrenghof en Harm Bijland allen 3x en Gilmario dos Santos en Rick Bronger beiden 1x.

Jupiter ’76 – Marum (Dames Midweek – 12 januari 2016)

Op dinsdag 12 januari 2016 begon voor de dames midweek de tweede helft van het seizoen. Ze vertrokken naar Marum om het daar op te nemen tegen dames die een paar plaatsen onder Jupiter stonden. Het eerste deel van de competitie hadden de dames maar een verliespartij. Zij waren erop gebrand dat in het nieuwe jaar voort te zetten.

Coach Arjan de Jong gaf de dames voorafgaand aan de wedstrijd de nodige tips, zodat de dames vol goede moed aan de wedstrijd begonnen. De dames kwamen al gauw op voorsprong door een doelpunt vanuit het midden. De dames wisten in de begin fase van de wedstrijd goed gebruik te maken van haar kansen. Al gauw stonden ze 1-3 voor. De dames van Marum konden maar moeilijk een doorgang vinden in de verdediging van de Jupiterdames. Er werd solide verdedigd en men was bereid elkaar te helpen in de verdediging. Wat er zo goed ging in de verdediging bleek in de aanval toch lastiger. Marum wist een paar 7 meterworpen te benutten, waardoor ze de leiding in de wedstrijd overnamen. Dit resulteerde in een ruststand van 5-4.

Na een oppeppende toespraak van de coach begon Jupiter met frisse moed aan de tweede helft. Het probleem met de bal was echter niet opgelost. De dames van Marum maakten daar gebruik van door de bal een paar keer te onderscheppen en doel te treffen. Hoewel keepster Monica Breidenbach haar doel als een leeuwin verdedigde liepen de dames van Marum verder uit naar 7-4. Hierna vonden de dames van Jupiter dat het tijd was om het tij te keren. Ze kamen terug tot 8-7 door scores vanaf de opbouwposities en een 7 meterworp te benutten. Helaas konden ze dit niet doorzetten. Marum benutte opnieuw twee 7 meterworpen, waardor hun voorsprong werd uitgebreid. Uiteindelijk wist Jupiter nog één maal te scoren wat de eindstand bracht op 10-8.

De doelpuntenmakers voor Jupiter waren: Nina van Dijk 2 x, Alie Langerak 2x, Afke de Jong 2x, Manuela Rodenhuis 1x en Eelkje Draaisma 1x.

De volgende wedstrijd van de dames midweek van Jupiter is op 21 januari 2016, uit tegen HVA uit Annen.

Jupiter ’76 – Merna (Heren Senioren – 10 januari 2016)

Zondag 10 januari stond de thuiswedstrijd van de heren tegen Merna uit Leens op papier. In de uitwedstrijd had men de 2 punten gepakt, dus dat was ook de opdracht voor vandaag.

In de kleedkamer meldde coach Maarten Jansen dat hij graag het goede spel van de afgelopen wedstrijden zou willen zien. Snel spel, opbrengen en zorgen dat het in de dekking goed stond. Na het beginsignaal begonnen de heren echter heel stroef, kansen kwamen er in overvloed maar in de eerste 10 minuten belandden daar maar 2 van in het net, net zoveel als de tegenstander. Verdedigend zat het goed dicht, Brian had hierin een heel groot aandeel. Langzaamaan kreeg men meer grip op de wedstrijd en bouwden de mannen een mooie voorsprong op. Dit resulteerde in een op zich mooie ruststand, 11-5. Acceptabel maar niet wat de coach had gehoopt, gelet op de 100% kansen had dit veel groter moeten zijn.

Na een praatje in de rust was het advies om met de 3-3 dekking door te gaan, want die verliep in de 1ste helft top. De eerste 10 minuten van de 2de helft werd er om en om gescoord, 16-10. Toen kroop er een oude bekende in de heren, onrust heet hij, niets liep meer. Te snel, gehaast spel waarbij het doel vaak werd gemist. Spijtig genoeg konden de mannen niet de rust pakken, coach Maarten kon vanaf de kant roepen wat hij wilde maar de heren bleven veel te gehaast spelen en schieten. Merna  bleef rustig en kwam steeds dichterbij. Gelukkig bleef de afstand steeds 2 doelpunten en kon Jupiter uiteindelijk de wedstrijd winnen met 22-19 en is men weer een plaatsje gestegen op de ranglijst.

Doelpuntenmakers waren: Harm Bijland 7x, Jappie Hibma en Sikke Engbrenghof beiden 4x, Justin Kramer en Pieter van Dijk beiden 3x en Brian Engbrenghof 1x

Jupiter – HODO/Kwiek 2 (Dames Senioren – 10 januari 2016)

Zondag 10 januari reisden de dames van HV Jupiter’76 af naar Hoogeveen voor een wedstrijd tegen HODO/Kwiek 2. Een belangrijke wedstrijd, want Kwiek 2 staat op doelsaldo één plek boven de dames uit Franeker in de competitie.

Helaas keek Jupiter al vrij snel tegen een 5-1 achterstand aan (Marion Offringa scoorde voor de Franekers) mede door drie doelpunten van de linkeropbouw van Kwiek 2. De dames van Jupiter waren echter niet van plan zich uit het veld te laten slaan en kwamen gedurende de eerste helft langzaam terug. Nynke de Jager kon door een mooie pass van Iris van der Veen de stand op 5-2 zetten en Marie-jetske Lettinga scoorde vervolgens de 5-3 vanaf de cirkel. Hoewel Kwiek 2 de voorsprong daarna weer met twee doelpunten uitbreidde, bleef Jupiter aansluiting houden door doelpunten van Nynke (cirkel) en Iris (middenopbouw). Vlak voor rust maakte Kwiek 2 echter drie doelpunten op rij waardoor de ruststand 10-5 werd.

Tijdens de rust bespraken de dames van Jupiter dat ze feller moesten zijn in de aanval en meer met de hakken op de cirkel moesten verdedigen. De verdediging in de tweede helft was een stuk beter en ook de aanvallen liepen aanvankelijk goed. Jupiter kwam steeds dichterbij onder andere door het zuiniger omgaan met de vrije ballen. Door doelpunten van Marie-jetske, Iris en Maaike Osinga kwam de stand 12-9 op het scorebord te staan. Kwiek 2 was echter niet van plan om de wedstrijd uit handen te geven en wist vanaf afstand twee keer het net te vinden waardoor de stand op 14-9 werd gezet. Marion scoorde nog vanaf de middenopbouw de 14-10, maar het mocht niet meer baten. Over het geheel gezien werden veel breaks niet goed uitgespeeld door Jupiter, stond men te dicht op de verdediging van de tegenpartij, werd er te veel recht op de keepster van Kwiek 2 geschoten en was het wisselen soms lastig (vier wissels, geen coach). De wedstrijd eindigde met een 16-10 zege voor Kwiek 2.

Aankomend weekend (17 januari) spelen de Jupiterdames om 12:20 uur een thuiswedstrijd tegen de huidige koploper, Hurry Up 3.

Jupiter – Beilen 2 (Dames Senioren – 3 januari 2016)

De dames van H.V. Jupiter ’76 moesten al vroeg dit jaar weer aan de bak. Zondag 3 januari moest er een wedstrijd ingehaald worden tegen Beilen 2. Uit had men eerder tegen Beilen met 15-7 verloren, maar thuis waren de Jupiterdames nog ongeslagen. De druk was dus hoog.

De wedstrijd was minder spannend dan van tevoren werd verwacht. Beilen 2 had in de thuiswedstrijd de keepster van het eerste team in het doel staan, maar die was nu niet mee. De dames van Jupiter startten sterk, al snel werd een voorsprong van 2-0 behaald. In de eerste helft bleef de stand redelijk gelijk opgaan, waarbij de Franeker dames steeds een voorsprong van 3, 4 punten had. Aan beide kanten werd er vrij veel van afstand gescoord, maar de Jupiterdames lieten ook een paar mooie aanvallen zien waarbij de cirkelloopsters fraai werd vrijgespeeld en konden scoren. In de eerste helft kreeg Jupiter 1 strafworp mee, en 3 tegen, waarvan keepster Yvonne van Wier één strafworp wist te stoppen. De eerste helft eindigde in een 10-7 voorsprong voor Jupiter.

In de tweede helft begon Jupiter sterk en breidde de voorsprong al snel uit tot 5 punten: 14-9. Even leek Beilen terug in de wedstrijd te komen, want al stond Jupiter degelijk te verdedigen, toch wist Beilen 2x te scoren met enkele verrassingsballen zodat het verschil 3 punten werd. Maar dichter bij liet men het niet komen. De Jupiterdames wisten in de verdediging veel ballen te onderscheppen waardoor Beilen Jupiter niet meer bij kon houden. Door snelle omschakelingen en door effectieve beweging in de aanval, liep de voorsprong van Jupiter verder en verder uit. Er werd echt samengewerkt als team en dat resulteerde in een fantastische eindstand van 24-17. Opvallend was ook dat behalve Jessica de Graaf en Yvonne van Wier alle speelsters scoorden. De doelpuntenmakers waren: Marie-jetske Lettinga en Nynke de Jager beiden 4x, Marion Offringa, Rianne Wijbenga en Iris van der Veen allen 3x, Ancilla Roerink, Maaike Osinga en Marije Bijlsma allen 2x en Bianca Vrieler 1x.

Volgende week 10 januari staat voor de dames de uitwedstrijd tegen HODO/Kwiek uit Hoogeveen op het programma.

Jupiter ’76 – H.V.R. ’97 (Heren Senioren – 20 december 2015)

Terwijl coach Maarten Jansen de speech al had gedaan met de heren (snel aanvalsspel, en meer rugdekking in de verdediging) bleek er helemaal nog geen tegenstander aanwezig te zijn. 10 minuten voor de start kwam de tegenstander de zaal in. Ze bleken 3 jeugdspelers mee te hebben en na een gesprekje met de scheidsrechter en de coach van HVR hoefden de heren zich niet inhouden.

Na het begin signaal begonnen de Jupitermannen goed. Met snel spel, goed overspel en soms nog en mooie actie stond er na 15 minuten al 9-1 op het scorebord. Rick Bronger, die weer een puike wedstrijd keepte, hield veel en gooide ook fantastische ballen aan in de break die de heren geweldig afmaakten. Na 30 minuten stond er ook een mooie ruststand van 18-5 op het bord.

In de rust gaf Maarten aan dat de heren iets meer rust in het spel moesten brengen en dat er verdedigend wat harder gewerkt kon worden. Het begin van de 2de helft ging men keurig door en liepen na 10 minuten uit naar een 27-6 voorsprong, De tegenstander was ook lam gespeeld en liep amper nog terug. Natuurlijk werd er wel een bal gemist maar de ene bal ging er nog mooier dan de ander in. Taak was wel: afmaken elke bal. En dat ging heel goed, na 20 minuten in de 2de helft stond de stand van 35-8 op het scorebord, men freewheelde er doorheen. De laatste 10 minuten was het iets rommeliger en was de concentratie ook zoek. Het doel was om de 40 te halen en HVR wilde de10 halen. Dat lukte beide teams want de eindstand werd uiteindelijk 43-12. Voor de heren een mooie opsteker, iedereen kon mooi uitproberen waar ze minder goed in zijn. Al met al tevreden spelers en een tevreden coach. Doelpuntenmakers waren:

Pieter van Dijk en Harm Bijland 9, Jappie Hibma 7, Justin Kramer 5, Gilmario dos Santos en Rene Foss 4, Steffan v/d Berg 2 en de broers Brain en Sikke Engbrenghof en keeper Rick Bronger allen 1.

De eerstvolgende wedstrijd voor de heren is op zondag 10 januari 2016, thuis om 11.30 uur tegen Merna 2 uit Wehe den Hoorn.

Jupiter ’76 – Hoogersmilde (Dames Senioren – 20 december 2015)

Op zondag 20 december vond in sporthal de Trije de wedstijd Jupiter’76 tegen Hoogersmilde plaats. Hoogersmilde staan slechts één plek boven de dames uit Franeker in de competitie. Hierdoor stond veel op het spel voor beide teams. De uitwedstrijd hadden de Jupiterdames destijds met 15-8 verloren, dus men wilde revanche.

De eerste tien minuten van de wedstrijd verliepen rustig. Beide teams lukte het niet om te scoren. Na deze stilte werd het eerste doelpunt gemaakt door Hoogersmilde, maar Jupiter kwam sterk terug. Nynke de Jager wist te scoren vanaf de cirkel en daarna kreeg Jupiter 2 strafworpen. Zowel Iris van der Veen als Marion Offringa wisten te scoren vanaf de zeven meter. Er werden goede break-outs gelopen door de Jupiterdames en via een mooie pass van Bianca Vrieler kon Maaike Osinga scoren. Een later schoot Maaike vanuit een vrije bal weer raak en Rianne Wijbenga bracht het verschil op 4 punten:6-2. Hoogersmilde kreeg vooral in het midden wat te veel ruimte waardoor men 2x kon scoren. Mede daardoor gingen de Jupiterdames een andere verdedigingstechniek toepassen. Dit had effect want Hoogersmilde kon voor rust nog maar één keer scoren via een strafworp. Jupiter kon voor rust nog 2x scoren door Nynke en Maaike, waardoor de ruststand 8-5 werd.

Coach Jan Bijlsma gaf in de rust aan dat het gevaar bij Hoogersmilde voornamelijk vanuit de opbouwers kwam. Dus daar moest men elkaar beter rugdekking geven en aanvallend meer gebruik maken van de snelheid. Dit werd goed opgepakt door de dames want na de rust werden er meteen meerdere breaks gelopen, waardoor Marion Offringa, Ancilla Roerink en Marije Bijlsma alle drie konden scoren. Door de nieuwe techniek werd de cirkelverdediging iets zwakker en kon er worden gescoord vanaf de cirkel door Hoogersmilde. Maar Jupiter had direct het antwoord klaar en vanaf de linkerkant scoorden Maaike en Nynke, na een mooie passerbeweging:13-6. Helaas zakte de concentratie bij de Jupiterdames de laatste 10 minuten. Hoogersmilde kon weer via de cirkel scoren, waarna Marion vanaf de middenopbouw goed doorging en 14-7 maakte. Jupiter begon te klungelen in de verdediging en kreeg 2x een 2 minutenstraf en ook 2x een strafworp tegen, die ook nu weer hard en strak achter keepster Yvonne van Wier belandden. Hoogersmilde kon ook nog 2x via de cirkel scoren, maar verder dan 14-11 lieten de Jupiterdames het niet komen en pakten zo weer 2 belangrijke punten.

Op 3 januari 2016 staat de eerstvolgende wedstrijd op het programma. Dan speelt men om 11 uur opnieuw thuis tegen Beilen.

Jupiter ’76 – DFS/SGV (Dames Midweek – 15 december 2015)

In de voorbespreking kregen de dames een tactiek van coach Arjan de Jong mee waarin het spel op verdediging en aanvallend de kwaliteiten van de dames voldoende benut werden.. Na het begroeten van beide teams floot de scheidsrechter de wedstrijd in en gingen beide ploegen voor het winnen van de wedstrijd. De dames van Jupiter76 konden moeilijk op gang komen en het duurde even voordat de dames in de wedstrijd kwamen.  Nadja Postma opende de score en werd mooi vrijgespeeld door Nina van Dijk en met een valworp scoorde nadja op de cirkel 1-0. De tegenpartij had echter geen antwoord terug want Monica Breidenbach wist al hun inbreng te keren en verdedigend werd er goed gewerkt. De volgende score werd door Afke Guertin verzilverd door de gegeven strafworp te plaatsen achter de keepster. In de tactiek werd snelheid benoemd en Sybrigje Salverda wist dit te benutten en vanuit een break-out plaatse zij de 3-0 voorsprong. Aanvallend liepen de scores verder uit want Eelkje Draaisma, Alie Langerak en Melanie de Klerk scoorden om en om uit de verschillende posities en kregen de voorsprong op 6-0. Tegenpartij wist te scoren door een gegeven strafworp. Jikke Bergsma en Afke wisten de 1e helft vanuit de hoek en opbouw te scoren zodat de dames midweek met een stand van 9-1 de rust in gingen.

Na een korte rust start de 2e helft en beginnen de dames midweek met de bal. Wederom moet er weer even positie gevonden worden voordat de schoten achter de keepster komen. Alie Langerak herpakt dit en weet vanuit de hoek te scoren. Ook de dames van DFS/SGV weten nog 2 keer te scoren. (10-3). Op snelheid weten Sanne de Jong en Afke 2x te scoren. Eelkje Draaisma weet meerdere keren de bal te onderscheppen waardoor Manuela Rodenhuis en Sanne op snelheid konden scoren.  Keepster van DFS had daar geen antwoorden op. Alie Langerak weet in de laatste seconden de 15-5 op het scorebord te krijgen en daarmee behouden de dames Midweek nog steeds hun 2e plaats. Dames midweek wenst iedereen een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar! 2016 moeten de dames op  12 januari uit naar Marum.

Jupiter ’76 – S.G.V. (Heren Senioren – 12 december 2015)

Afgelopen zaterdag 12 december moesten de heren van Jupiter’76 uit naar SGV te Slochteren.

Alles zat al iets tegen:3 spelers afwezig, tijdstip van de wedstrijd niet echt gunstig (21.15 uur) maar goed, dat mag de pret niet drukken. Eigenlijk moest het een 4 punten wedstrijd worden.

Maar alles verliep stroef, het overspelen ging niet echt goed en tevens het afmaken niet, er werden te veel kansen gemist. Na 10 minuten stond de stand van 2-0 op het bord. Verdedigend ging het dus best goed, zo nu en dan een foutje maar dan stond keeper Rick Bronger er nog. Aanvallend wilde het niet vlotten, pas na 20 minuten begon het beter te lopen aan Jupiterzijde. De mannen vonden elkaar nu wel en men sloot de eerste helft af met de stand 6-7. Niet echt om over naar huis te schrijven.

De tweede helft startten de heren goed en met snelle aanvallen liep met zo maar 4 doelpunten weg bij de tegenstander. Helaas vond de man met de fluit dit meer dan genoeg. Zijn beslissingen pakten niet in het voordeel van Jupiter uit en waardoor dit nu kwam valt niet uit te leggen. Wat men aanvallend ook deed, alles werd afgefloten en SGV mocht menig 7 meter nemen en kreeg de scheidsrechter zeer op zijn hand. Gelukkig wist Rick 6 van de 7 strafworpen te stoppen en dat is natuurlijk heel goed. Maar SGV kroop wel steeds dichter bij en al met al mochten de Jupiterheren blij zijn dat het 13-13 werd en zo nog een punt pakten. Coach Maarten Jansen vond dat de heren zich, ondanks het warrige fluiten van de scheidsrechter, top hebben gedragen en de koppies er bij hielden.

De doelpuntenmakers waren Jappie Hibma 6, Gilmario dos Santos 3, Pieter van Dijk 2, Steffan v/d Berg en Jelle Krook beiden 1.

Komende zondag 20 december spelen de heren thuis om 14.00 uur tegen HVR’97 uit Roden.

Jupiter ’76 – Beilen 2 (Dames Senioren – 29 november 2015)

Na de overwinning tegen Meppel in Franeker, stond op 29 november de uitwedstrijd tegen HV Beilen op het programma. De beide teams gaan gelijk op in de competitie en het beloofde een spannende wedstrijd te worden. De eerste helft begon met enige tegenslag. De dames van Beilen scoorden driemaal achter elkaar vanuit de rechterkant van het veld. Na deze tegenslagen kwam Jupiter terug door een doelpunt vanaf de linker opbouw, gemaakt door Maaike Osinga. Hierna kreeg men wel goede kansen, maar het benutten daarvan bleek vandaag moeilijk. Mede door goede keeperskunsten van Yvonne van Wier kwam Beilen ook niet veel tot scoren. Marie-jetske Lettinga scoorde tweemaal door gebruik te maken van de snelheid van het spel. Helaas was het onvoldoende voor een positief doelsaldo en eindigde de eerste helft met een tussenstand van 6-3 in het voordeel van Beilen.

Na de rust begon Jupiter weer vol goede moed. Dit resulteerde meteen in een doelpunt voor de dames uit Franeker door Marie-jetske. Verdedigend lieten de Jupiterdames toch wat steekjes vallen en zo kon Beilen 3x scoren vanaf het midden en door een break out. Hierdoor stond het al gauw 9-4 in het voordeel van Beilen. Marion Offringa wist via een strafworp de goede keepster van Beilen te passeren: 9-5. Maar daarna pakte Beilen toch weer meer afstand door 3 doelpunten op rij. Sommige beslissingen van de scheidsrechter waren wat discutabel en kwam het spel van de Jupiterdames niet ten goede. De laatste doelpunten voor de Jupiter dames werden gemaakt door Maaike vanaf de linker opbouw en Marie-jetske via een strafworp. Dit was duidelijk niet genoeg voor de winst, want de wedstrijd eindigde met 15-7 in het voordeel van Beilen.

De eerstvolgende wedstrijd voor de dames is pas zondag 20 december, dan speelt men om 12.50 uur thuis tegen de huidige koploper Hoogersmilde.

Jupiter ’76 – Cirkeltijgers (Heren Midweek – 24 november 2015)

Afgelopen dinsdag 24 november reisden de heren van Jupiter af naar Groningen voor de wedstrijd tegen de Cirkeltijgers. Het was onduidelijk wat voor wedstrijd de heren te wachten stond. Door een aantal blessures was de hulp ingeroepen van enkele jeugd spelers en had vervangend coach Jan Bijlsma toch de beschikking over twee wisselspelers. Na een mooie sportieve wedstrijd konden de heren de punten meenemen naar Franeker: men behaalde een 8-24 overwinning.

Ondanks dat Jupiter sterk aan de wedstrijd begon was de eerste kans voor Cirkeltijgers, echter deze strafworp werd door keeper Jeroen Salverda gestopt. In de tegenaanval van deze gemiste strafworp was het Martijn v/d Berg die de score opende via een break-out. Vervolgens waren het Rene Foss, die twee breaks wist te verzilveren, en Foeke Dijkstra die vanaf de rechteropbouw scoorde die ervoor zorgden dat Jupiter al vrij snel op 0-5 voorsprong kwam.  Cirkeltijgers mocht wederom aanleggen voor strafworp welke weer door Jeroen werd gekeerd, echter uit de rebound werd wel gescoord en zo was de ook voor Cirkeltijgers de nul van het scorebord gespeeld.  Jupiter speelde verzorgd handbal en liet de bal op tempo rond gaan, dit resulteerde in een paar mooie scores van Rene de Vries via de cirkel en een snelle break van Gilmario dos Santos. Oud Jupiterspeler Hylke Vietmeijer score nog tegen maar deze score kon niet voorkomen dat de ruststand 3-10 in het voordeel van Jupiter was.

In de tweede helft was het Arjan de Jong die via de cirkel de keeper van Cirkeltijgers wist te passeren gevolgd door een mooie vrije bal van Foeke via de midopbouw.  Via scores van Bennie Venema en Martijn liep Jupiter verder weg bij Cirkeltijgers. Na een mooie variant in het drieman muurtje kon Foeke Arjan vrij spelen die deze kans benutte. Cirkeltijgers had erg veel moeite om de verdediging van Jupiter te passeren omdat deze stond als een huis.  Nadat Rene Foss vanuit de linkerhoek de stand op 5-21 had gebracht werd de concentratie iets minder en kon ook Cirkeltijgers nog tot scoren komen. Rene de Vries had daarentegen nog een prachtige passeer beweging in huis op de linker opbouw en ook Harm Bijland was trefzeker vanaf de midden opbouw. Rene Foss bepaalde de eindstand van 8-24 door een mooie score vanuit de linker hoek.

De volgende wedstrijd van de Heren Midweek is pas op 15 januari 2016, thuis tegen HV Hazewind.

Jupiter ’76 – Meppel AZ (Dames Senioren – 22 november 2015)

Na de thuiswinst van vorige week stond er voor zondag 22 november weer een thuiswedstrijd voor de dames van Jupiter op het programma. Tegenstander Meppel AZ staat onderaan en dus was het zaak om de punten in Franeker te houden. De dames hebben versterking van Bianca Vrieler gekregen en waren compleet en dat betekende dat coach Jan Bijlsma maar liefst 5 wissels ter beschikking had. Het was dus zaak om op snelheid te spelen, maar ook weer niet te gehaast. In het begin van de wedstrijd kon Meppel bij blijven (4-3), maar daarna namen de Jupiterdames het initiatief en via breaks, maar ook met mooie aanvallen liep men voor rust uit naar 9-4.

De start van de tweede helft was vergelijkbaar met de eerste: Meppel kon de eerste minuten bijblijven en net als Jupiter tweemaal scoren zodat de stand 11-6 werd. Maar in de 10 minuten daarna stond de verdediging van de Franeker dames als een huis en hoefde keepster Yvonne van Wier niet veel te doen. Aanvallend had men de smaak te pakken en hierdoor liep men uit naar 16-6. Even verslapte de concentratie bij de dames waardoor de scores om en om vielen:18-9. De overwinning kwam uiteraard geen moment in gevaar en de Jupiterdames hadden nog een slotoffensief in petto. Het streven was om de 20 te halen en dat lukte, want via vooral snelle aanvallen werd de eindstand uiteindelijk 22-9. Maar liefst 8 dames wisten het netje te vinden, de doelpuntenmakers waren: Marion Offringa, Marie-jetske Lettinga, Maaike Osinga en, Iris v/d Veen allen 4x, Rianne Wijbenga en Nynke de Jager beiden 2x, Marije Bijlsma en Ancilla Roerink 1x. Samantha Vijver, Jessica de Graaf en Bianca kwamen niet tot scoren, maar stonden ook zeker ‘hun mannetje’ in deze sportieve wedstrijd.

Volgende week zondag 29 november moeten de Jupiterdames naar Beilen.

Jupiter ’76 – Jahn II 2 (Heren Senioren – 22 november 2015)

Zondag 22 november was het voor de heren van Jupiter de taak om het tegen de koploper Jahn II op te nemen. Gelukkig gingen de heren van coach Maarten Jansen vol goede moed richting Stadskanaal. “De 2 punten nemen we mee” zeiden de heren.

De start was goed, men was aan elkaar gewaagd en het leek een mooie pot te worden. De Jupitermannen wilden verdedigend weer van 5-1 naar 3-3 variëren. Dat lukte in eerste instantie en de bedoeling was om aanvallend rust houden en lang te spelen en wachten op echte kansen. Maar hoe verder de eerste helft vorderde, hoe meer paniekhandbal er werd gespeeld. Dit kwam het spel absoluut niet ten goede, zowel aanvallend als verdedigend maakte men te veel fouten. De ruststand werd 10-6, niets aan de hand nog.

Na een gesprek in de rust begon Jupiter de tweede helft voortvarend en scoorde vlot een paar doelpunten waar de tegenstander eerst geen antwoord op had. Maar op een of andere manier sloeg het noodlot toe. Het spel was dood, men moest nog 25 minuten ballen maar niets wilde meer lukken. Alles wat er aanvallend ook geprobeerd werd mislukte en verdedigend werd er niet voor elkaar gewerkt. De cirkelspeler van Jahn II kon scoren zoals hij maar wilde. Coach Maarten wist vanaf de kant niets te zeggen of te roepen om de mannen weer bij de les te krijgen. Natuurlijk maakte Jupiter ook nog wel doelpunten, maar elke bal die men miste werd genadeloos afgestraft. Met een mooi doelpunt uit de hoek van Jelle kwam er een eindstand van 26-16 op het scorebord. Vermeldenswaard is wel dat Rick zijn niveau met keeperswerk behoudt en hij presteerde het zelfs om een keer te scoren. Maar de nederlaag was terecht, er was sprake van collectief falen. Deze wedstrijd maar snel vergeten en volgende week in Slochteren 2 punten pakken.

Doelpuntenmakers waren: Harm Bijland 6x, Jappie Hibma 3x, Jelle Krook en Sikke Engbrenghof beiden 2x en Gilmario dos Santos, Pieter van Dijk en Rick Bronger elk 1x.

Jupiter ’76 – V en S (E-jeugd – 22 november 2015)

Afgelopen zondag om 09.45 uur vertrokken er 2 auto`s met 8 toppers uit Franeker en moesten handballen tegen V&S in Groningen. Daar aangekomen gingen de jongens en meiden gelijk in de kleding en werd er weer verzameld in de kleedkamer van de meisjes. Coach Afke en Jan pepten de kinderen op. Doelstelling was om vanuit de aanval vrij te lopen en iedereen mocht schieten als er een mogelijkheid was. Verdedigend zouden we proberen zoveel mogelijk op de bal af pakken en bij spelers blijven die wilden gaan schieten. V&S was ruim aan de bal en Jupiter deed leuk mee. Zo kreeg Jupiter een prachtige score van Mare Buenk, Sterre de Jong en Nick Tiebels. Maar die van Mare kwam op het bord en die van Sterre en Nick werd jammer genoeg afgekeurd. Ook hebben Fleur, Jisse en Maud geprobeerd te schieten, alleen werd deze goed gestopt door de keeper. Ondanks de 21-1 verlies hebben ze leuk gehandbald en waren ze blij omdat Mare haar `1e doelpunt heeft gemaakt. Zondag 13 dec mag de jeugd naar SVWW.

Jupiter ’76 – Unitas (Heren Midweek – 17 november 2015)

Heren MidweekNa de ruime overwinning van afgelopen week stond dinsdag 17 november de thuiswedstrijd tegen HV Unitas uit Rolde op het programma. HV Unitas, de koploper in de competitie, was samen met het dames team naar Franeker gekomen en kon dus rekenen op aanmoedigingen van de tribune. Ook het vaste Jupiter publiek was natuurlijk aanwezig en zij kregen een mooi sportieve pot handbal te zien. Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter werd er door Jupiter met 28-7 gewonnen van de koploper.

De Jupiter selectie was deze keer helemaal compleet en ook de nieuwe shirts waren gearriveerd. Het waren Bennie Venema en Martijn v/d Berg die de eerste doelpunten van de wedstrijd lieten noteren. Unitas kon door het verzilveren van een strafworp nog iets terug doen. Maar het bleek al snel dat het krachtsverschil behoorlijk groot was. Coach Sake Mendel had aangeven dat er beter rond gespeeld en gecommuniceerd moest worden. Dit resulteerde in mooi vlot spel met prachtige uitgespeelde aanvallen, door doelpunten van onder meer Rene Foss, Jan en Sietze Bijlsma en Arjan de Jong liep Jupiter snel uit naar een 12-2 voorsprong. Keeper Jeroen Salverda had weer vele mooie reddingen en gooide dan de bal vaak snel naar voren zodat er via breaks gescoord werd. Het was Rene Foss die op aangeven van Foeke Dijkstra de ruststand van 16-4 op het scorebord speelde.

Na de rust gingen de mannen Jupiter verder en Bennie Venema wist gelijk twee keer scoren en Jupiter bouwde de voorsprong uit. Ondanks de aanmoedigingen van het meegereisde publiek kwam de heren van Unitas er niet aan te pas, Jeroen bleek lange tijd niet te passeren. Jupiter daarentegen liep weer verder uit. Foeke Dijkstra scoorde vanaf middenopbouw en Rene de Vries bediende Niels v/d Beek en hij kon vanuit de linkerhoek scoren: 23-5. Vanaf dat moment werd de concentratie iets minder en wist ook HV Unitas te scoren. Door nog een paar snelle breaks werd de eindstand bepaald op 28-7 en eenvoudige zege voor Jupiter.

De volgende wedstrijd voor de heren midweek is 24 november tegen Cirkeltijgers in Groningen.

Jupiter ’76 – Unitas (Dames Midweek – 17 november 2015)

Dames MidweekOp dinsdagavond 17 november speelden de dames midweek van Jupiter ’76 thuis tegen de koploper Unitas uit Rolde. De dames midweek van Jupiter en Unitas waren tot nog toe beide ongeslagen en troffen elkaar voor het eerst dit seizoen. Op papier waren de teams aan elkaar gewaagd en beloofde het een spannende wedstrijd te worden, waar gestreden zou worden om de koppositie.

Na een duidelijke tactiekbespreking in de kleedkamer,  ging de wedstrijd van start. De dames midweek keken al vrij snel tegen een 1-0 achterstand aan. Maar Jupiter maakte vervolgens de aansluitende treffer, waarbij Nina Visser vanuit de middenopbouw het doel wist te treffen. Het tempo in het spel zat er bij de dames uit Rolde goed in, waardoor zij uit liepen tot een voorsprong van 1-4. Het werd tijd dat de Jupiterdames wat terug deden om in de strijd te blijven. Dit lukte door treffers van Afke Geurtin vanaf de middenopbouw positie, Manuela Rodenhuis vanaf de opbouw en door een goal van Alie Langerak vanaf de opbouw. Waardoor de stand 4-4 werd. Dit was echter niet van lange duur. Al gauw wist Unitas een goal te maken, waarna zij in de volgende aanvallen twee penalty’s wisten te benutten. Jupiter  verdedigde goed, maar kwam een aantal keer wat snelheid te kort om de tegenstander bij te houden. Gelukkig wist Nadja Postma voor rust namens Jupiter nog een doelpunt te maken. Dit bracht de ruststand op 5-7.

Dames Midweek 2In de rust sprak coach Arjan de Jong een aantal bemoedigende woorden en werd er gecoacht op de verdediging en het inbrengen van rust in de aanval. Wat betreft het verdedigen werden de adviezen goed opgepakt, echter mocht het niet voldoende baten. De dames uit Rolde zaten goed in hun spel en benutten hun kansen. Ook in de tweede helft kreeg Unitas een penalty.  Jupiter verdedigde offensief, waardoor er ruimte ontstond achter de verdedigers. Hier maakten de dames uit Rolde goed gebruik van door hun cirkelspeler aan te spelen, die vervolgens kon scoren.  De achterstand van de dames midweek liep op tot 5-13. Aanvallend miste Jupiter in de tweede helft de rust om de bal goed op te brengen en om door individuele acties ruimtes te creëren.  Manuela scoorde nog eenmaal en bracht hiermee de eindstand op 6-13. Helaas hebben we niet kunnen winnen, echter hebben we wel veel op kunnen steken van deze wedstrijd waar we nog op kunnen verbeteren, zodat we van de return in Rolde winnend terug komen.

Volgende week woensdag volgt eerst de uitwedstrijd tegen HVR 2 in Roden.

Jupiter ’76 – Kwiek (Heren Senioren – 15 november 2015)

Jupiter-Kwiek-2De heren van HV Jupiter’76 moesten het zondag 15 november thuis opnemen tegen Kwiek uit Hoogeveen. Men wist dat het een hele zware pot zou worden, Kwiek stond niet voor niets tweede. De start van beide ploegen verliep stroef, voordat het eerste doelpunt viel was men 3 minuten verder. De ploegen waren aan elkaar gewaagd want het ging de eerste 10 minuten gelijk op: 2-2. Daarna liepen de Jupiterboys zomaar uit naar een 6-2 voorsprong. Alles klopte, zowel verdedigend als aanvallend, de heren begonnen te lopen en creëerden zo de kansen. Blijkbaar had men toen het gevoel dat ze wedstrijd in de knip hadden maar de mannen begonnen fouten te maken. Verdedigend stond men plots niet meer als team staan maar 1 op 1 en er was geen rugdekking, dus liepen de heren van Kwiek vlot door de verdediging. Doordat Kwiek steeds dichter bij kwam werd Jupiter onrustig en begon aanvallend weer fouten te maken door te gehaast te spelen. Hierdoor kon Jupiter nog maar tot 3 x scoren terwijl de Kwiekheren er nog 9 noteerden. Ruststand was hierdoor 9 – 11.

Na een peptalk van coach Maarten Jansen wisten de Jupitermannen wat ze moesten doen.

Jupiter-Kwiek-1Spijtig genoeg ging Kwiek door met het spel en liep nog iets uit. Toen kwam het besef dat er geknokt moest worden en dat gebeurde zeker. Langzaam aan kropen de Jupiterheren dichterbij, en met een prachtig doelpunt van Brian Engbrenghof (een 2 benig sprongschot) zette men de inhaalrace in. Over en weer werd er gescoord maar Jupiter ging 3-3 spelen in de dekking en dat wierp zijn vruchten af. Na een 13 -17 achterstand begon men in te lopen en de wedstrijd werd feller. Ondanks 2 x een 2 minutenstraf hield Jupiter stand. De laatste minuten begonnen, Kwiek probeerde wel maar Rick Bronger bleek weer een voortreffelijke sluitpost te zijn. Gesteund door het enthousiaste publiek werd er geknokt voor elke bal en met nog anderhalve minuut op de klok kwam men op gelijke hoogte:17-17. Bij coach Maarten steeg de hartslag naar 200 en op de volle tribune zat het publiek ook met een veel te hoge bloeddruk. Het was zaak om de kop er bij te houden en het onmogelijke gebeurde: met nog 12 seconden te spelen werd vanaf de cirkel het winnende doelpunt gemaakt. Pieter van Dijk offerde zich op en belemmerde dat Kwiek de bal snel kun uitnemen. Dat kostte hem een 2 minuten maar de overwinning was voor de Jupitermannen.

Een prima prestatie en volgende week zondag mag men naar koploper Jahn II in Stadskanaal. Tot slot de doelpuntenmakers: Jappie Hibma 7, Pieter van Dijk 4, Harm Bijland 3, Justin Kramer en Brian Engbrenghof beiden 2.

Jupiter ’76 – Cometas 3 (Dames Senioren – 15 november 2015)

Jupiter - Cometas-2Zondag 15 november werd de Friese derby tussen de dames senioren van Jupiter ’76 en Cometas 3 uit Leeuwarden gespeeld. In sporthal De Trije in Franeker startten beide teams onwennig waardoor er de eerste minuten niet werd gescoord. Uiteindelijk maakte Nynke de Jager het eerste doelpunt van de wedstrijd voor Jupiter vanuit een break-out. Cometas gaf hier direct antwoord op waardoor de stand weer gelijk werd. De verdediging van Jupiter stond erg sterk, mede door het verlenen van rugdekking door Marije Bijlsma. De aanval verliep moeizaam wat resulteerde in weinig dreiging en weinig doelpunten. Maaike Osinga wist de keeper van Cometas tweemaal te passeren door rake schoten vanaf de opbouwpositie. Ook Ancilla Roerink maakte een fraai doelpunt vanuit een break-out. Een penalty aan de kant van Jupiter werd goed benut door Marion Offringa. In de eerste helft kon Cometas keepster Yvonne van Wier nog twee keer passeren, mede door het goede verdedigingswerk op de hoeken door Samantha Vijver en Jessica de Graaf. Iris van der Veen maakte het laatste doelpunt voor rust voor Jupiter waardoor er na 30 minuten spelen 6 – 3 op het scorebord stond.

Jupiter - Cometas-1In de rust werden de speelsters van Jupiter gewezen op hun kansen door coach Jan Bijlsma en trainer Martijn de Ruiter. Marie-jetske Lettinga kreeg nog een aantal tips mee van de trainer waardoor ze direct na rust een vliegende start maakte en twee keer kon scoren. De eerste paar minuten van de tweede helft gingen voortvarend voor Jupiter. De verdediging stond sterk en ook het scorend vermogen was groot. Iris en Nynke wisten beide te scoren vanuit een break-out. Na deze doelpuntengolf dutte de wedstrijd wat in. Cometas kreeg de kans om doelpunten te maken en de aanval van Jupiter was niet meer zo effectief als daarvoor. Toch herpakten de dames uit Franeker zich weer halverwege de tweede helft. Rianne Wijbenga doorbrak de doelpuntloze fase met een goed geplaatste bal vanaf de cirkel. Iris wist vrij vlot daarna te scoren vanuit een verkregen penalty. De dames van Cometas kregen nog twee keer de kans om te scoren. Maar door break-outs van Marion en Nynke werd de winst veilig gesteld voor de thuisploeg. De eindstand werd daardoor 15 – 7 in het voordeel van Jupiter ’76. Deze overwinning werd na de wedstrijd goed gevierd tijdens het gezellige piekuurtje van de handbalvereniging in sportkantine De Trije.

Aankomend weekend spelen de dames senioren van Jupiter wederom thuis tegen Meppel AZ om 11:30 uur.

Jupiter ’76 – HVA (Heren Midweek – 10 november 2015)

Afgelopen dinsdag 10 november stond de voor de heren midweek van Jupiter de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen op het programma. Het betrof een thuiswedstrijd tegen de heren van HVA uit Annen. Deze werd vrij gemakkelijk in winst omgezet, 29-7

Coach Sake Mendel kon beschikken over een na genoeg fitte selectie en hij had ruime keus om een opstelling te maken voor de wedstrijd tegen Annen. Dit seizoen keert Foeke Dijkstra  weer terug op het oude nest en is hij het midweek  team komen versterken. HVA was ook vorig seizoen een tegenstander van Jupiter en dus wisten de heren een beetje wat ze te wachten stonden. In het begin van de wedstrijd werd snel duidelijk hoe de krachtsverhoudingen waren in het veld. Het spel van Jupiter zag er goed uit echter het scoren ging nog erg moeizaam. Nadat Foeke Dijkstra de paal had geraakt waren het Rene Foss en Sietze Bijlsma die score wisten te openen. Ook HVA wist via de cirkel nog wat terug te doen. Doordat Jupiter in de aanval het tempo opschroefde kwam er erg veel ruimte op de cirkel wat resulteerde in een doelpunt van Rene Foss.  Na een mooie pass van Niels v/d Beek was het Martijn v/d Berg die wist te scoren vanaf de opbouw. Door scores van Niels uit de hoek en een strafworp van Jan Bijlsma was het Martijn  die de laatste score liet noteren in de eerste helft. Er werd gerust met een 14-2 voorsprong.

In de tweede helft waren het Bennie Venema via een mooie break-out, en Martijn die ervoor zorgden dat Jupiter verder kon uitlopen. Echter verslapte de concentratie bij Jupiter en door een aantal fouten in de verdediging wist HVA vier keer achter elkaar het net te vinden en werd de achterstand verkleind naar 22-6. Nadat keeper Jeroen Salverda een strafworp had gestopt hadden de Jupitermannen het vizier weer op scherp. Jan kon scoren nadat hij was vrij gezet door Arjan de Jong en door een prachtige score van Foeke Dijkstra en vervolgens een splijtende pass van Rene Foss op Sietze Bijlsma bepaalde hij de eindstand op 29-7.

Volgende wedstrijd van de Heren Midweek is op dinsdagavond 17-10-2015, thuis tegen HV Unitas.

Jupiter ’76 – HVR ’97 1 (Dames Midweek – 10 november 2015)

Dinsdag 10 november handballen de dames midweek van HV Jupiter76 thuis tegen de dames van HVR 1 uit Roden. Een tegenstander waar de dames altijd moeite mee hebben en lastig tot hun eigen spel komen. In de voorbespreking krijgen de dames handvatten van Arjan de Jong, lopen warm en om 20.00 uur floot de scheidsrechter de wedstrijd in. De dames van Jupiter waren veelal aan het verdedigen en konden de bal niet in de goal van HVR krijgen. In de aanvallen waren de dames onrustig met de bal en werd er te snel voor de actie gegaan. HVR die daar en tegen het op hun gemakje deden, waren langer in de aanval en wisten 2x te scoren vanuit het midden. Monica Breidenbach stond fanatiek te keepen en de verdediging van Jupiter kreeg steeds meer grip op HVR. Het midden blok kwam dicht, opbouwers gingen ver en de hoeken stonden hun mannetje. HVR stond 2-0 op voorsprong en door een gegeven strafworp kwamen ze op 3-0 voorsprong. Het roer moest om wilden de dames grip krijgen op de wedstrijd. Herma Visser nam de snelheid in de benen alleen ging door haar knie en raakte geblesseerd. Vlak voor de rust kregen de dames Jupiter een strafworp mee en ook die werd goed gestopt door de keeper, alleen wist Afke Guertin de rebound te pakken.

Met 3-1 gingen de dames de rust in en werden de dames stevig door de coach aangesproken. Er werd een tactiek afgesproken en er kwamen geen tegengoals meer van HVR. Na deze peptalk gingen de dames er weer voor en waren niet van plan om de punten uit Franeker mee te geven. De dames van Jupiter76 begonnen de 2e helft aan de bal en Nadja Postma verovert een 7- meter. Deze weet Afke gelukkig rechts van de keepster bovenin de goal te plaatsen. Sanne de Jong zet de score gelijk en met haar snelheid weet zij de keepster nogmaals te verassen vanuit een break-out. HVR blijft ook niet achter en weet steeds de dames op de hielen te blijven, of zelf weer op voorsprong te komen. Manuela Rodenhuis brengt op een zeer cruciaal moment haar scoringspositie en vanaf de rechteropbouw de stand op 5-5 gelijk. De dames van Jupiter drukten de snelheid door en Alie Langerak speelde Sanne keurig de bal waarmee de stand op 6-5 in het voordeel van jupiter76 werd gebracht.. Het publiek reageerden vol enthousiast en deelden de winst met de dames midweek. Het was een bevochten wedstrijd maar met een slordige afwerking. Leermoment voor de volgende keer meer vertrouwen hebben in ons zelf en in onze medespelers, leiding nemen  en doorzetten waar onze kwaliteiten liggen.

Volgende week spelen de dames Midweek  thuis tegen Unitas om 20.00 uur in de Sporthal de Trije. Een wedstrijd waar het weer gaat om de punten want Unitas en de Dames van Jupiter hebben allebei nog geen wedstrijd verloren. Wij nodigen daarom iedereen uit die ons een warm hart toedraagt, onze clubleden, familie en vrienden. Tot dinsdag 17 november om 20.00 uur waar twee mooie wedstrijden zijn te bekijken.

Jupiter ’76 – DOS (E-jeugd – 8 november 2015)

HE-jeugd -1et was een spannende wedstrijd. We moesten heel ver rijden naar Emmer-Compascuum.

Het was een leuke wedstrijd omdat we allemaal hebben geprobeerd een doelpunt te maken.

Het overspelen ging er goed en de keepers hebben het heel goed gedaan.

En we hebben 7-11 gewonnen  na de wedstrijd zijn we naar de MC Donalds geweest en dit was erg lekker. We hebben  goed gegedribbeld  en goed vrij gelopen .

Volgende  week hebben vrij  met handbal.

Zondag 22 november  spelen we om  9 00 uur tegen V en S E1 in Groningen.

Groetjes, Jisse

Jupiter ’76 – Hurry Up 3 (Dames Senioren – 8 november 2015)

Zondag 8 november zijn de dames van Jupiter afgereisd naar Zwartemeer. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden, gezien de dames van Hurry Up de nieuwe koplopers zijn. Maaike Osinga opende de wedstrijd sterk met een mooi doelpunt vanaf de linkeropbouw. De tegenpartij had een goed antwoord en scoorde twee doelpunten achter elkaar. Iris van der Veen maakte de score weer gelijk met een strak schot in de hoek. Door een goed benutte penalty, zorgde Marie-jetske Lettinga ervoor dat Jupiter een kleine voorsprong nam. De scores gingen gelijk op. Aan beide kanten viel een penalty, beide partijen hebben deze goed benut, waarbij Iris de schutter voor Jupiter was: stand 4-4. Hurry Up liet even zien waarom ze koploper staan en maakte vijf doelpunten achter elkaar, veelal via snelle break-outs. Marion Offringa wist deze reeks te doorbreken door twee goed geplaatste ballen in het doel te schieten. Iris maakte goed gebruik van de vrije bal en Marion scoorde het laatste doelpunt in de eerste helft door wederom een sterk geplaatst schot. Ruststand 11-8 in het voordeel van Hurry Up.

In de tweede helft liet Marie- jetske zien wat ze in zich heeft. Driemaal achter elkaar schoot zij de vrije bal snoeihard in het doel. Keepster Yvonne van Wier heeft een sterke wedstrijd gekeept. Twee penalty’s werden tegengehouden en zelfs de rebound werd op een soepele manier uit het doel gehouden. De concentratie van de Jupiterdames werd even wat minder. Hurry Up profiteerde hiervan en maakte het verschil groter naar 15-11. Er was weer een overtreding wat resulteerde in een penalty voor Jupiter. Ook deze werd er hard ingeschoten door Iris. Het laatste doelpunt voor Jupiter werd gemaakt door Marion. De dames hebben een goede wedstrijd gespeeld, maar kunnen er nog veel meer uithalen. In de verdediging moet harder worden gewerkt en de aanval moet productiever worden benut. De eindstand is 20-13 geworden.

Zondag 15 november spelen de dames om 12.15 thuis tegen Cometas, de Friese derby. Tevens is er dan een zeer gezellig piekuurtje in de kantine van de Trije. Een goede reden om de dames aan te komen moedigen en de zondag gezellig afsluiten met de Jupiterdames.

Jupiter ’76 – V en S 2 (Dames Midweek – 2 november 2015)

Het is maandagavond 2 november, buiten is het donker en dichte mist…. Gespannen voor de wedstrijd en het rijden in de mist vertrekken de dames midweek van HV Jupiter’76 richting V en S 2 in het mooie Groningen. Om de koppositie weer terug te pakken moeten de dames deze wedstrijd winnen. Vast besloten en ontspannen arriveerden de dames in het hol van de leeuw. De dames traden niet compleet maar wel met 12 dames en 1 heer (coach Arjan de Jong) op het veld.

In de eerste minuten was het vooral zoeken naar het spel. Veel te snelle aanvallen die niet benut werden waardoor de dames Jupiter zeker het roer om moesten gooien. Door wat strenge beslissingen van de scheidsrechter werd het eigen spel wat belemmerd. Door goed coachwerk van Arjan kwamen de Jupiterdames toch op voorsprong. Het beloofde een avond te worden met de mondjes dicht en tactisch verdedigen. Manuela Rodenhuis klapte vanaf de rechteropbouw de bal keurig in het netje. Het roer was gedraaid en de dames kwamen langzaam in het spel. V en S kregen het moeilijk om de aanvallen uit te spelen door het stevig staan van de verdediging van de dames van Jupiter. Jikke Bergsma zorgde vanuit de rechteropbouw al zwevend door de lucht voor de 0-2. Afke Guertin kon vanaf de 9 meter de voorsprong opbouwen tot 0-3. De dames van V en S kwamen ook tot scoren vanaf de 9 meter, maar de dames van Jupiter wisten dat zij de sterksten in dit spel waren en lieten zich niet afleiden en stormden door.  De ruststand was dan ook 3-9 in het voordeel van Jupiter.

In de rust werden de nuttige aanwijzingen door de coach gegeven. De  Jupiterdames hadden dan ook een echte doelpuntenregen in de planning en dat lukte ook prima. Er werd mooi samen gespeeld waarbij de breaks en aanvallend spel goed benut werden. Tevens stond de verdediging als een huis waardoor V en S bijna geen ruimte kregen om het spel te spelen. Bij het laatste fluit signaal mochten de dames elkaar feliciteren met een eindstand van 9-21. Het beste resultaat van de dames midweek tot nu toe en, niet geheel onbelangrijk,  de nummer 1 positie behoort weer aan de Jupiterdames . De doelpunten kwamen op naam van: Manuela Rodenhuis 4 x, Jikke Bergsma 4x, Sanne de Jong 4x, Eelkje Draaisma 3x, Nina Visser 2x, Alie Langerak 2x, Afke Guertin 1x en Herma Visser 1x.

Volgende week dinsdag 10 november spelen de dames thuis  om 20.00 uur tegen HVR ’97 uit Roden.

Jupiter ’76 – Unitas 2 (Heren Senioren – 1 november 2015)

De heren van Jupiter moesten zondag 1 november thuis aantreden tegen de heren van Unitas uit Rolde. Op papier een geduchte tegenstander, dat was zeker ook het geval. Beide ploegen begonnen de wedstrijd slordig, te snel spel en dat resulteerde in de beginfase voor vele missers aan beide zijden, ook het aanspelen van elkaar ging er moeilijk.

Verdedigend hadden de heren het goed dicht maar toch kwam de tegenstander er iets te vaak doorheen. Er moet nog iets meer gewerkt worden voor elkaar. Aanvallend moest men een beetje meer de kop erbij houden, er werd te vaak te snel gespeeld en hierbij waren de afrondingen niet zoals het moest zijn. Door de goede dekking kwam de tegenstander maar tot 7 doelpunten en de heren noteerden er 9 op het scorebord.

In de 2de helft ging Unitas voortvarend van start, Hierbij kon je goed zien dat deze heren al tijden bij elkaar zijn en trainen. Het balspel ging goed en snel, hierdoor werd de dekking van Jupiter wel eens op het verkeerde been gezet. Door het snelle balspel van Unitas kwam de rechteropbouw vaak tot scoren. Gelukkig ging het scoren bij Jupiter ook heel goed, vooral Jappie Hibma wist de keeper met regelmaat te verrassen. Dat de ploegen aan elkaar gewaagd waren was duidelijk want het verschil werd nooit groter dan 2 doelpunten. Een gelijkspel zou gezien het wedstrijdbeeld een terechte uitslag zijn. Maar doordat Jupiter met de aanvallen te slordig omging konden men de voorsprong niet behouden en kwam het winnende doelpunt van Unitas 40 seconden voor het einde op het bord te staan. Zo werd het uiteindelijk 19-20. Maar wel moet er gezegd worden dat het doelpunt van de wedstrijd gemaakt werd door Jelle Krook, vanaf de achterlijn, dat doet een trainer goed. De doelpuntenmakers waren deze middag: Jappie Hibma 9, Harm Bijland 5, Jelle Krook 3 en Justin Kramer en Brian Engbrenghof beide 1x.

De heren kregen van trainer/coach Maarten Jansen een groot compliment voor hun inzet en goede pot die ze hadden gespeeld. Nu weten de Jupitermannen dat ze verdedigend goed mee kunnen komen. Er kan op de komende trainingen veel aan de aanval worden gewerkt. Ook was het heerlijk om te zien dat de tribune goed gevuld was, dat doet goed. Volgende week mogen de heren even rusten maar op zondag 15 november spelen de Jupiterboys om 13.25 uur weer thuis tegen de huidige koploper. Dus komt allen en moedig hen aan, ze gaan voor de volle winst.

Jupiter ’76 – HODO/Kwiek 2 (Dames Senioren – 1 november 2015)

Zondag 1 november moesten de dames van Jupiter thuis aantreden tegen koploper Kwiek uit Hoogeveen. Het openingsschot kwam vanuit een break die mooi werd afgerond door Marije Bijlsma. Vervolgens kregen de dames Jupiter een penalty tegen die goed werd benut. Jupiter had het tempo er goed in waardoor Marie-Jetske Lettinga Jupiter op een voorsprong bracht door twee keer te scoren vanuit een break en vervolgens vanaf de cirkel. Door subliem keeperswerk wist Yvonne van Wier de ballen uit het net te houden. Na een mooie opbouwende aanval wist Maaike Osinga vanuit de linker opbouw het doel te vinden. De dames van Jupiter waren scherp en het was wederom Maaike Osinga die de stand op 5-1 zette door de bal vanuit een break hard in het doel te schieten. De verdediging van Jupiter stond als een huis. De tegenpartij wist niet te scoren. Het was Iris van der Veen die het zesde doelpunt maakte die van richting werd veranderd waardoor de keeper hier niet meer bij kon. Door slordig balverlies kreeg de tegenpartij de kans vanuit een break te scoren maar ‘man of the match’ Yvonne van Wier wist deze tegen te houden. Het gat werd groter doordat Nynke de Jager vanuit de rechteropbouw te scoren. Daarna wist Iris de bal bij de tegenpartij te onderscheppen die hem strak naar Marie-Jetske aan de andere kant van de zaal speelde die vervolgens de break netjes afrondde, stand: 8-1.

Coach Jan Bijlsma hoefde in de rust niet veel meer te zeggen dan dat de dames door moesten gaan op de manier zoals men speelde en de concentratie te behouden. In het eerste kwartier lukte dat prima want men ging door met scoren. Eerst schoot Marie-Jetske de bal in het doel vanaf de rechteropbouw en Iris kon met een mooie onderhandse worp de stand op 10-1 zetten. Door een overtreding kreeg de tegenpartij een penalty, maar keepster Yvonne van Wier wist deze tegen te houden! Door goed verdedigingswerk van onder andere Jessica de Graaf wist de tegenpartij nog steeds niet te scoren. De tegenpartij begon harder te verdedigen wat Jupiter een penalty opleverde. Marion Offringa benutte de penalty door met een stuit de bal in het doel te schieten. Daarna liet de keepster van de tegenpartij een verrassingsbal van Rianne Wijbenga door de handen glippen waardoor het maar liefst 12-1 werd. Pas ver in de tweede helft wisten de dames uit Hoogeveen hun tweede doelpunt te maken. Vervolgens wist Iris van der Veen vanuit een break de bal snoeihard in het doel te schieten. De Jupiterdames verloren toch enigszins de concentratie waardoor Kwiek twee keer wist te scoren. Het was Ancilla Roerink die vanaf de cirkel het 14e en laatste doelpunt voor Jupiter wist te maken. Ook Kwiek wist nog eenmaal te scoren waarmee een eindstand van 14-5 op het scorebord kwam te staan. De Jupiterdames bedankten het vele publiek en gingen dus allemaal met een tevreden gevoel naar huis! Volgende week zondag 8 november spelen de dames in Zwartemeer tegen Hurry Up.

Jupiter ’76 – Hurry Up 2 (E-jeugd – 1 november 2015)

We moesten deze zondag spelen tegen Hurry Up 2, het was heel gezellig en iedereen heeft een keer geprobeerd te scoren en dat is heel erg goed gelukt want we hebben maar liefst 9-7 GEWONNEN! Iedereen heeft heel erg goed verdedigt en ook aangevallen de keepers deden het ook heel erg goed ze hebben heel veel ballen tegen gehouden maar dan zeg ik ook echt heel erg veel. Er zaten heel veel mensen op de tribune en die hebben ons heel erg veel aangemoedigd, ik vond het een hele leuke wedstrijd. Na de tijd gingen we douchen en daarna naar de kantine, we kregen allemaal patatjes , het was heel erg lekker,aleen Fleur was al naar huis, en volgende week gaan we uit en ik heb van mijn moeder gehoord dat we daarna naar de mc donalds gaan ik kijk er heel erg naar uit.

Dit was het stukje van Maud.

Jupiter ’76 – H.V.C. 3 (Heren Senioren – 25 oktober 2015)

De heren van Jupiter’76 speelden zondag 25 oktober thuis tegen HVC 3 uit Emmer-Compascuum. Een team wat bestond uit een aantal zwaargewichten en een paar jonge jongens. Het werd een wedstrijd met twee gezichten: de eerste helft op achterstand en uiteindelijk ruimschoots winnen.

Normaal gesproken had dit een walk-over moeten worden maar in de 1ste helft was niets minder waar. De start was goed maar de heren lieten zich meegaan in het fysieke spel van HVC. Daarbij kwam ook dat de bal vaak niet het doel haalde, vele schoten kwamen op de keeper of belandden naast het doel. Vanaf de bank toch een grote frustratie om te zien. Hiervan maakten de tegenstander gebruik door he tempo eruit te halen en stevig aanvallend spel te spelen. Verdedigend hadden de Jupitermannen het redelijk tot goed voor elkaar. Maar toch ging men wel met een achterstand van 1 doelpunt de rust in: 6-7.

In de rust spoorde trainer/coach Maarten Jansen de jongens aan om uit te voeren wat er gevraagd werd. Er moest meer op tempo gespeeld worden en verdedigend iets compacter en men moest elkaar meer rugdekking geven.

De start van de tweede helft ging zoals de coach het graag zou willen, snel opbrengen en er werden ballen (vaak snoeihard) achter de keeper in het net gegooid. Hierbij liepen de mannen van Jupiter zomaar lekker vlot uit naar een ruime voorsprong. Aan Jupiterzijde liep alles dus zoals het moest. De tegenstanders begonnen zich aan vele dingen te irriteren, wat ook gunstig voor Jupiter werd want HVC begon vele ballen te missen. En kwam men wel tot schot dan was keeper Rick Bronger op zijn post, hij keepte een goede solide partij. De laatste 10 minuten ging Jupiter over op een 3-3 dekking, dat pakte ook nog eens goed uit dus goed om er een volgende keer op door te borduren. Een groot compliment hoe de heren vooral de tweede helft met het “fysieke geweld” van HVC zijn omgegaan, dit resulteerde in een mooie eindstand van 21-9.

Doelpunten werden gemaakt door:

Harm Bijland 9 x, Jappie Hibma 7 x en Sikke Engbrenghof, Pieter van Dijk, Justin Kramer Brian Engbrenghof en Jelle Krook scoorden allemaal 1x.

Zondag 1 november spelen de heren van Jupiter weer thuis en wel tegen Unitas, Start van de wedstrijd is om 13.30 uur.

Jupiter ’76 – Hoogersmilde 2 (Dames Senioren – 25 oktober 2015)

Op zondag 25 oktober hebben de dames van Jupiter in en tegen Hoogersmilde gespeeld. Na een 1-0 achterstand wist Marion Offringa via een strafworp de stand snel weer gelijk te maken. Hierna lieten de dames een paar steekjes vallen en kon Hoogersmilde te gemakkelijk uitlopen naar een 6-1 voorsprong. Door een fantastische break van Marie-jetske Lettinga kon Jupiter weer een stap in de goede richting zetten. Met vervolgens nog twee doelpunten van Nynke de Jager kwam de spanning weer terug in de partij. Helaas mocht dit niet zo lang duren want Hoogersmilde wist toch weer 3 keer achter elkaar te scoren. Jupiter begon offensiever te verdedigen en dat lukte redelijk goed waardoor het verschil 5 punten bleef. De ruststand werd hierdoor 10-5.

In de tweede helft zou er niet heel veel worden gescoord. De verdediging van Jupiter stond als een huis door onder andere goed verdedigend werk van Rianne Wijbenga, een prachtig blok van Ancilla Roerink en een mooie onderschepping van Maaike Osinga. Er wel blijkbaar af en toe iets te fel verdedigd waardoor Hoogersmilde 3 strafworpen kreeg, waarvan er 2 benut werden. Helaas wilde het in aanvallend opzicht maar niet lukken bij de Jupiterdames. Er werden een aantal 100% kansen om zeep geholpen en dus lukte het niet om de achterstand te verkleinen. Uiteindelijk wisten Marion Offringa en  Iris van der Veen (2x) de keepster te passeren waarmee de eindstand 15-8 werd.

Komende zondag krijgen de Jupiterdames de koploper Kwiek op visite, aanvang 12.20 uur.

Jupiter ’76 – H.V.A. 2 (Dames Senioren – 18 oktober 2015)

Jupiter-HVA-1Zondag 18 oktober speelden de dames van Jupiter hun eerste thuis wedstrijd tegen HVA uit Annen. De tegenpartij kwam helaas niet op tijd en zonder de tas met shirts en broekjes. Gelukkig kon Jupiter ze aan reserve shirts en broekjes helpen en kon de wedstrijd ‘better let as net’ beginnen.

Jupiter begon sterk aan de wedstrijd, Nynke de Jager schoot de eerste bal er keurig in via de cirkel en Iris van der Veen gooide de eerste penalty van de wedstijd in het doel van de tegenstander. Topscoorder Marie-jetske Lettinga maakte de 3-0. De verdediging stond als een huis en er werden veel ballen geblokt, maar uiteindelijk viel er toch een doelpunt aan de kant van de tegenpartij. Na weer een doelpunt van Marie-jetske en eentje van de tegenpartij stond het 4-2. De dames van Jupiter wilden wel heel graag scoren, waardoor het wat rommelig begon te worden en veel kansen verloren gingen, maar door het goede lopen van de cirkels kwam er veel ruimte vrij, waarvan werd geprofiteerd door Maaike Osinga vanaf de linker opbouw, Marije Bijlsma en Marie-jetske. Ook aan tempo was geen tekort en er werden veel break-outs gelopen. Deze werden niet altijd goed afgerond, maar Marion kon via samenspel met Ancilla Roerink wel scoren en ook Marie-jetske wist een break-out goed af te ronden. Zo eindigde de eerste helft met 9-3 in het voordeel van Jupiter.

Jupiter-HVA-2In de rust spraken coach Jan Bijlsma en keepster Yvonne van Wier het team toe wat er beter kon, namelijk meer rust houden in de aanval, en wat goed ging en daarna konden ze er weer vol voor gaan. De tweede helft begon net zoals de eerste helft, Nynke scoorde weer vanaf de cirkel en ook daarna kreeg Jupiter een penalty wegens cirkel verdedigen van HVA. Helaas ging deze penalty er niet in. De vrije bal die daarna werd genomen werd er prachtig ingeschoten door Rianne Wijbenga, die om kon draaien en de bal precies in de hoek van het doel wist te krijgen. Dit was de eerste van een paar mooie acties in de tweede helft. Marion Offringa nam vervolgens weer een penalty, die helaas werd tegengehouden door de keepster, maar via een rebound wist ze alsnog te scoren.  Marie-jetske en Marije wisten weer via een break-out en via de cirkel te scoren door goed samen te spelen en op tempo te lopen, wat HVA niet kon bijbenen. Ook werd de vrije bal opnieuw benut, deze keer door Ancilla. Het laatste doelpunt wat HVA wist te maken was de 15-6. Daarna liet Jupiter de laatste paar minuten zien wat het waard was door twee scores van Marie-jetske, waarbij ze van een bijna onmogelijke bal via Rianne een prachtig vliegertje wist te maken. De Jupiterdames weten nu al dat die bal het mooiste doelpunt van het seizoen is. Het laatste doelpunt was van Marion die de stand op 18-6 bracht door te scoren vanaf de rechterhoek.
Na deze wedstrijd zijn de Jupiter dames nog steeds ongeslagen, volgende week zondag spelen ze uit tegen S.V. Hoogersmilde en hopen ze dit natuurlijk vol te houden.

Jupiter ’76 – Actief Klazienaveen (E-jeugd – 18 oktober 2015)

E-jeugd (Actief K)Afgelopen zondag moesten wij handballen tegen Actief uit Klazienaveen. Het was een leuke wedstrijd die we jammer genoeg niet konden winnen. Mike was de hele wedstrijd goed aan het keepen, maar zij waren gewoon nog net iets beter dan ons. Daardoor konden zij winnen met 6-9. Maar we hebben wel veel plezier gehad met ons allen!

Na de wedstrijd zijn we nog gaan kijken bij de dames. Die konden gelukkig wel winnen!

1 november moeten we weer handballen. Dan spelen we in de Trije tegen Hurry Up uit Zwartemeer.

Groetjes,
Stijn

Jupiter ’76 – Langeveen (Heren Senioren – 17 oktober 2015)

De heren van Jupiter’76 moesten deze keer niet op de gebruikelijke zondagmiddag, maar op zaterdagavond 17 oktober handballen. Na een lange rit naar Geesteren moest men zich concentreren op een stevige pot handbal. De mannen van HV Langeveen straalden veel ervaring uit en op sommige punten was dat ook het geval. Als team waren de Jupitermannen, gelet op de kwaliteit beter, maar helaas pakte dat tijdens de wedstrijd toch anders uit. De grote veroorzaker was de bal, een bal waar onze heren geen grip op konden krijgen en dat was in vele situaties terug te zien. Verdedigend zat het redelijk tot goed, er werd gewerkt en de rugdekking was goed. Maar aanvallend mislukte er teveel, de bal kon niet in de ploeg blijven, gleed uit de handen, kwam niet op de plaatsen waar de bal moest komen. Dit resulteerde in een ruststand van 5 – 6, dit geeft al aan dat het krachtverschil minimaal was.

De 2de helft was nog minder, de bal kon totaal niet in de ploeg blijven en de heren van Langeveen raakten iets gefrustreerd waarbij de heren harder gingen aanvallen en zeker harder gingen verdedigen. Hier werd door de scheidsrechter niet goed op geanticipeerd. Gelukkig liep het niet uit de hand, een compliment voor de heren van Jupiter die het hoofd rustig hielden. Jammer genoeg resulteerde het niet in een overwinning, Het lukte maar niet om de kansen af te maken en dit naar een grote voorsprong om te zetten. De tegenstander maakte er gebruik van en hield steeds een voorsprong. Dat er niet veel gescoord blijkt wel uit de eindstand, want die werd uiteindelijk 9-8. Ok nu was mam of the match keeper Rick Bronger, met uitmuntend keeperswerk zorgde hij ervoor dat het verlies zo beperkt bleef.

Doelpuntenmakers van deze wedstrijd waren:

Jappie Hibma 4x, Harm Bijland 2x en Pieter van Dijk en Justin Kramer beide 1x.

Komende zondag 25 oktober zullen de heren weer laten zien uit wat voor hout ze zijn gesneden. Dit zal thuis gebeuren, om 13.15 uur tegen HVC 3.

Jupiter ’76 – VAKO (Dames Midweek – 14 oktober 2015)

Woensdag 14 oktober vertrokken de dames midweek naar Vries. Door een file en een in de war zijnde tom tom, moest een gedeelte van de speelsters zich omkleden en warmlopen binnen 5 minuten.

De midweekdames stonden sterk de eerste helft, Sanne opende de wedstrijd vanuit de linker hoek met 1-0. Al gauw  scoorde Manuela vanuit de rechteropbouw met een mooi sprongschot 2-0. Eelkje volgde met een mooi inkomen vanuit de linker opbouw en schoot de 3e erin. Er werd goed over en weer samengespeeld, alleen de snelheid kon iets beter. Alie scoorde een 4-0 vanuit de re opbouw een onverwachte goal. In de laatste minuten van de eerste helft kwam ook VAKO met een doelpunt. 1-4.

Na een bemoedigende toespraak van coach Arjan ging ook de 2e helft van start. De dames van VAKO waren ook toegesproken want zij werden een stuk feller. Afke wierp van de linker opbouw een prachtig strakke bal en de stand was 5-1. VAKO was er klaar mee en ging ten strijd. Zij brachten de stand op 5-5 omdat de Jupiter dames wat waren ingekakt. Keepster Herma stond als een leeuw te keepen. Doordat Nadja een penalty mee kreeg die ze liever zelf niet nam, en Afke deze er wel in ramde kwam de stand op 6-5.

Met weer 2 punten in the pocket vertrokken de dames midweek weer richting Franeker

Jupiter ’76 – Beilen (Heren Senioren – 11 oktober 2015)

Zondag 11 oktober moesten de heren senioren van HV Jupiter’76 thuis aantreden tegen Beilen. Het klinkt raar, op papier de mindere maar nooit te onderschatten tegenstander.

Beilen-2Coach Maarten Jansen had het advies naar de heren om hetzelfde te verdedigen zoals vorige week en aanvallend iets rustiger. Jammer genoeg keek men al snel tegen een 0-1 achterstand aan. Aanvallend zag het er beter uit, er werd rondgespeeld en meer rust in het spel gehouden. Na een paar gemiste aanvallen en verdedigend beter pratend en sluitend liepen de Jupiterboys snel uit en leek het erop dat het een walk-over kon worden. Niets was minder waar, verdedigend werd het rommelig en liet men de mannen van Beilen te gemakkelijk lopen. Er werden soms ook overbodige verdedigingsfouten en aanvallend werden toch vrij veel kansen niet afgemaakt. Hierdoor bleef de voorsprong lange tijd maar klein. Spijtig genoeg verdraaide Gjalt Visser zijn knie en moest naar de kant, hij begon zijn draai net te vinden. De ruststand was 11-6 en dat had vele malen meer moeten zijn.

 

Beilen-1De tweede helft begon weer goed, de 5-1 dekking stond goed en er werd gewerkt voor elkaar. Zo liep men in korte tijd uit naar 10 doelpunten verschil, rots in de branding was hierbij ook Rick Bronger met goed keeperswerk. Met zijn prima lange passes liep de mannen vele break-outs en dat resulteerde in prachtige doelpunten. In het laatste gedeelte van de wedstrijd gingen de Jupitermannen een 3-3 dekking proberen, maar dat liep niet helemaal goed met het schuiven en overnemen. Maar de stand was zodanig dat er iets uitgeprobeerd kon worden. Er werd over en weer nog gescoord, waarbij het verschil steeds rond de 10 punten bleef. De eindstand werd uiteindelijk 25-14, waarbij de doelpuntenmakers waren:

Pieter van Dijk  8x, Jappie Hibma  4x, Gjalt Visser  3x, Harm Bijland  3x, Sikke Engbrenghof  3x, Jelle Krook 2x, Steffan van der Berg 1x, Justin Kramer 1x.

Coach Maarten, was net als de spelers, heel blij met de overwinning en de inzet van de jongens maar nog genoeg om aan te werken.

Volgende week spelen de mannen op zaterdagavond hun verste uitwedstrijd, namelijk tegen Langeveen uit Geesteren (Overijssel).

Jupiter ’76 – Actief P. 2 (E-jeugd – 11 oktober 2015)

We moesten tegen Actief Paterswolde.

Na meer dan een uur rijden kwamen we aan.

Mare en Mike waren er niet.

We hebben vet verloren maar toch veel plezier gehad.

We hebben goed vrijgelopen, en afgespeeld.

Afke en Jan hebben ons goed gecoacht.

Jisse en Sterre hebben goed gekeept.

Verliezen  is niet erg, we moeten nog meer trainen met de nieuwe 0 bal,

We moeten het met elkaar doen en niemand is de beste we zijn allemaal goed!! Want het is een teamsport.

We hebben goed ons best gedaan en geprobeerd te winnen.

Volgende week mogen we weer ons best doen en dan mag Stijn een stukje schrijven.

 

X Fleur

Jupiter ’76 – H.V.A. 2 (Dames Midweek – 6 oktober 2015)

Met gezonde spanning waren de dames klaar voor hun 1e competitie wedstrijd. In de voorbespreking kregen de dames duidelijke afspraken mee en mocht de dames van HVA  niet binnen  de 9 meter komen zonder contact van de Jupiterdames. Aanvallend hebben de dames flink getraind op omschakeling, bewegen en kansen creëren.  Afke Guertin opende de wedstrijd en verraste de keepster met een onderhands schot. Deze werd gelijk getrokken omdat Monica Breidenbach haar blesseerde en zodanig dat Herma Visser haar plaats heeft moeten vervangen. Herma was de aanval daar voor nog snel om de verdediger heen en zette HVA op het verkeerde been zette en bracht de stand op 2-1. Monica werd gewisseld en Herma kwam achter de verdediging in de goal. Dames Jupiter brachten snelheid, zochten elkaar en door snel samenspelen vielen de gaten.  Met scores van Jikke Bergsma scoorde  Jikke 2x prachtig vanuit de linkerhoek, Nina Visser vanuit het midden, Melanie de Klerk vanuit een versnelling, Manuela Rodenhuis 2x van de rechteropbouw en Sanne de Jong snoeide de bal letterlijk om de oren van de keepster. Met 10-3 voorsprong gingen de dames de rust in en kregen feedback van Arjan de Jong. Waar de dames winst konden halen en wat er juist zo goed ging.

De 2e helft gingen de dames vol goede moed het veld weer in. Met het complete team konden de dames snelheid hoog houden en dit gaf de tegenpartij geen gerust gevoel. Jupiter pakte matig uit, leden aan balverlies, lieten aanvallen zien waarvan de dames weten dat dat niet scores brengt en stonden veel te dicht op de verdediging. Coach liet weten terug te gaan naar de 1e helft en dat moesten de dames doorzetten. Dit pakte goed uit na een score van Afke en Sybrigje Salverda. Sybrigje schoot vol op snelheid en hoog in de kruising. De dames en het publiek reageerden enthousiast 12-3. In de verdediging werd goed voor elkaar gewerkt. Klasien Rodenhuis stond haar mannetje en Alie Langerak en Nadja Postma coachten het team goed vanuit het midden. HVA kwamen niet tot scoren en tot ver in de 2e helft kregen ze er ook geen bal in en Herma hield haar goal dicht. Sanne wist wel hoe ze moest scoren en deed dit ook 2x achter elkaar, waarna Afke en Eelkje Draaisma de wedstrijd met 16- 4 afsloten. De scheidrechter floot af en de punten staan op naam van de Jupiter76 midweek dames. Het was een mooie openingswedstrijd. Er is gewerkt en we hadden leuk publiek van ouders, dames senioren, dames B en partners. Dames Jupiter staan nu 1e in het klassement. Volgende week gaan de dames naar Gieten en gaan weer voor de punten.

Jupiter ’76 – Merna 2 (Heren Senioren – 4 oktober 2015)

Na een ontspannen reis naar Leens moesten de heren aantreden tegen Merna 2. Merna, van oudsher altijd een team met goede handballers. In de kleedkamer had ik al aangegeven het team niet te onderschatten. Beide teams waren heel erg goed aan elkaar gewaagd, Merna kon aanvallend niets inbrengen, de verdediging van de heren klopte helemaal, er werd voor elkaar gewerkt, individueel stonden ze ook hun mannetje. Hier hadden we de 2 punten dus al verdient. Aanvallend, daar moest het nu gebeuren, ik had al tegen de mannen gezegd, kop erbij houden en niet meegaan met de tegenstander. Boven wonder gingen de heren rustig spelen en er werden mooie doelpunten gemaakt. De mannen hielden woord en begonnen rustig doelpunten te maken. Er zaten mooie acties bij en we gingen de rust in met 4 -8, nog lang niet gespeeld dus.

2de helft wilde ik graag dat de heren de verdediging zo dicht hielden als de 1ste helft maar aanvallend moest er afgemaakt worden, dit door de vele kansen die gemist werden in de 1ste helft. De dekking zat echt weer dicht, Merna heeft 14 minuten niet kunnen scoren, voor de heren van Jupiter gelde dat ook, het scoren. De heren kregen de bal niet in het doel nadat vele kansen werden gecreëerd.

In de 2de helft werd er over en weer gescoord en de eindstand van 9 – 14 is hierdoor bereikt. Wel moet gezegd worden dat Rick een beren partij stond te keepen, groot compliment. De coach is blij met de verdedigende vooruitgang en aanvallend komt het ook allemaal goed.

Doelpunten makers zijn
Pieter    5
Jappie     4
Harm     3
Gjalt      1
Justin    1

Jupiter ’76 – Meppel AZ (Dames Senioren – 4 oktober 2015)

Zondagmorgen 4 oktober vroeg stond de eerste competitiewedstrijd van de dames senioren van HV Jupiter’76 op het programma. Om 10 uur werd er in Meppel gespeeld. Ondanks dat vele dames tot in de nachtelijke uurtjes waren opgebleven (de Jupiterdag op zaterdag was zeer geslaagd), begon Jupiter voortvarend. Samantha Vijver maakte een mooie actie op de cirkel en kreeg een penalty als beloning, welke Marion Offringa wist te benutten. Meppel begon tegengas te geven en trok de stand weer gelijk. Er brak een periode aan waar kansen over en weer werden gemist. Ook veel balverlies, de scherpte ontbrak even. Door de bal vlot rond te spelen ontstond er een gat waar Marion van kon profiteren op de midopbouw. Na een slimme balonderschepping van Rianne Wijbenga, brachten de Franekerdames het tempo terug in het spel. Marie-jetske Lettinga wist hierdoor vanuit de break tweemaal op rij te scoren. Conditioneel was Meppel een stuk minder, zo kon Jupiter het verschil uitbouwen. Met een mooi onderhands schot bracht Iris van der Veen de stand op 1-5. Meppel had het geluk even aan hun zijde. Ballen werden door de verdediging van richting veranderd en vielen met mazzel in het doel. Daar moest weer wat tegenover gezet worden uiteraard. Een soepel lopende wissel was het antwoord, Marije Bijlsma zette ‘hem’ in, waarna vrijwel alle speelsters aan bod kwamen, met Iris als afrondster. Vlak voor rust wist Marion nog eenmaal voor Jupiter te scoren en kon Meppel in de laatste seconden keepster Yvonne van Wier nog passeren. De ruststand werd daardoor 5-7.

De tweede helft begon iets minder. Meerdere aanvallen werden verprutst. Nynke de Jager gaf met een mooie passeerbeweging op de hoek aan, dat met wat meer durf tonen er genoeg mogelijkheden zijn. Het tempo ging dan ook weer omhoog. Mooie snelle aanvallen volgden, Maaike Osinga knalde voor Jupiter de bal in het doel van Meppel. Naast meer snelheid kwam er ook meer beweging waardoor er een slim balletje naar Marije, op de cirkel, gespeeld kon worden. Zij wist dit succesvol af te ronden, 6-10. Het werd naar het einde toe ook allemaal wat feller in de verdediging, tijdsstraffen werden gegeven en penalty’s werden verdiend. Yvonne wist het doel van Franeker goed te bewaken, want Meppel wist in deze helft alleen maar via penalty’s te scoren. De Jupiterdames hadden de wedstrijd naar hun hand gezet en konden door de voorsprong ook wat ‘makkelijker’ gaan handballen. In de eindfase werd er een penalty afgedwongen voor Jupiter. Iris benutte deze kans optimaal met een strakke bal in de hoek. De dames van Jupiter zaten goed in de wedstrijd en konden meer hun eigen spel gaan spelen. Door het snelle spel wist Marion vanaf de midopbouw nogmaals tot scoren te komen. Marie-jetske kon de bal onderscheppen uit het spel van Meppel, waardoor zij via een break-out de twaalfde goal voor Jupiter maakte. Ook Iris passeerde de verdediging van Meppel om de voorsprong nog meer te vergroten. De allerlaatste treffer van de wedstrijd was voor Marije die via een snelle bal naar de cirkel kon scoren. Met een eind uitslag van 7 – 14 vertrokken de Jupiterdames met een tevreden gevoel weer naar Franeker.

De eerstvolgende wedstrijd spelen de dames senioren van Jupiter ’76 thuis op 18 oktober tegen HVA om 11:50 uur.

Jupiter ’76 – F.H.C. (E-jeugd – 4 oktober 2015)

Onze 1e “echte” wedstrijd moesten we vandaag spelen tegen FHC. Het was een leuke wedstrijd en we hebben gewonnen met 4-1. Het ging hartstikke goed.  Het overspelen , vrijlopen, bal onderscheppen, verdedigen ging heel goed. Ook Mike en Stijn hebben goed gekeept. Vorige week hebben we ook tegen FHC gespeeld en toen hebben we nog van hun verloren. Arjan de Jong heeft de wedstrijd goed gefloten. Het was spannend vandaag want er stonden allemaal mensen op de tribune en klapten en riepen ons toe. Na de wedstrijd moesten we om en om schieten en keepen. Iedereen heeft het heel goed gedaan. Ook FHC.  Coach Jan en Afke waren super trots op ons. Volgende week moeten we naar Paterswolde. Dan mag Fleur een stukje schrijven

Groetjes Sterre de Jong