Verslagen

Jupiter ’76 – Lacom ’91 (Dames Senioren – 2 december 2018)

Afgelopen zondag 2 december speelden de dames senioren van Jupiter’76 voor het eerst dit seizoen tegen Lacom ’91 uit Noord-Scharwoude. De tegenstander was onbekend bij Jupiter, waardoor het advies van coach Maarten Jansen was om meteen voluit te spelen.

Sandra Hofstra voerde dit advies direct uit door twee keer op snelheid te scoren. Ook Lacom kon tot scoren komen waardoor de stand gelijk opliep tot 3-3. Sandra hield het tempo hoog en wist nog tweemaal te scoren, vanuit een break-out en vanaf de rechteropbouw. Vervolgens wist ook Marie-jetske Lettinga te scoren vanaf dezelfde positie. Tot de rust ging de wedstrijd gelijk op, door doelpunten van Maaike Osinga en Iris van der Veen met een mooie passeerbeweging, stond er met rust 7-8 in het voordeel van Jupiter op het scorebord.

In de rust werd besproken dat de verdediging goed stond, maar dat er nauwkeuriger afgerond moest worden. De paal en de lat werden te vaak geraakt deze wedstrijd of recht op de keepster geschoten, waardoor de voorsprong op Lacom minimaal was.

Ook in de tweede helft werd er om-en-om gescoord door Jupiter en Lacom. Het eerste doelpunt kwam van Lacom, via een penalty. Hierdoor werd de stand gelijkgezet op 8-8. Maaike en Sandra wisten beide weer te scoren, maar helaas vielen er vervolgens ook weer doelpunten bij Lacom. De 11-11 werd gemaakt door Marie-jetske, waarna er een periode volgde waarin veel werd gerommeld in de aanval. Hierdoor werd er weinig gescoord en de score gelijk bleef. Gelukkig stond keepster Annemiek Rinia in deze periode haar mannetje en stopte twee belangrijke schoten. Vervolgens ontstond er wat frustratie bij Lacom, waardoor zowel een speler van Lacom als van Jupiter een twee-minuten straf kreeg, maar Jupiter kon de rust in het spel houden en Maaike wist twee keer op tempo door te lopen en tot scoren komen: 13-15. De laatste paar minuten van de wedstrijd bleef het spannend, want Lacom kwam steeds terug tot 1 punt. Sandra maakte de zestiende treffer voor Jupiter, maar toch werd het nog 15-16. Maar het laatste doelpunt kwam van Jupiter: Marije Bijlsma werd goed aangespeeld op de cirkel en zorgde voor de bevrijdende 15-17 zodat de Jupiterdames de twee punten mee naar huis konden nemen.

Het was een leuke, sportieve wedstrijd, waarbij Jupiter het vooral moest hebben van hun snelheid. Volgende week spelen de dames opnieuw een uitwedstrijd, nu tegen Vrone in Sint Pancras.

Jupiter ’76 – HVS (Dames Senioren – 25 november 2018)

Zaterdagavond 24 november stond er een uitwedstrijd tegen HVS uit Schagerbrug op het programma. HVS stond tweede in de competitie en had nog geen wedstrijd verloren, dus het kon wel eens een moeilijke wedstrijd voor de Jupiterdames worden.

De wedstrijd begon goed voor Jupiter’76 door een score van Maaike. Maar de cirkelspeelster van HVS kreeg te veel ruimte en zij kon 3x op rij scoren. Vervolgens scoorde Sandra via de rechterhoek en werd het 3-2. In de eerste helft bleef het gelijk opgaan en werd er aan beide kanten slecht geschoten en onnodig balverlies geleden. Er werd voor een handbalwedstrijd dan ook niet veel gescoord. De ruststand werd 7-6 in het voordeel van HVS, waarbij de Franeker doelpunten op naam kwamen van Maaike (2x), Marie-jetske en Marion.

Tijdens de rust werd er besproken dat Jupiter feller in de aanval moest gaan en de kansen beter moest benutten. Het was opnieuw Maaike die het eerste doelpunt maakte en bij even later wist zij nog 2x de keepster te passeren. Dat lukte Iris ook en zo nam Jupiter een 9-10 voorsprong. Toch bleven het tot 13-12 (2 x Marie-jetske) steeds stuivertje wisselen wie de voorsprong had. HVS was niet van plan om de wedstrijd uit handen te geven en sloeg een gat van 4 punten:16-12. Daar waar Jupiter vorige week tegen de koploper 25 x wist te scoren, wilde dat deze avond niet lukken. Alleen Sandra kon nog eenmaal scoren, terwijl HVS de aanvallen goed uitspeelde en uiteindelijk de eindstand op 19-13 bracht. Een teleurstellend resultaat voor de Jupiterdames.

Volgende week spelen de Jupiterdames weer een uitwedstrijd, dan  tegen Lacom’91 met  hopelijk een beter resultaat.

Jupiter ’76 – Geel Zwart 3 (Dames Senioren – 18 november 2018)

Zondag 18 november stond voor de dames van Jupiter de thuiswedstrijd tegen koploper Geel Zwart 3 op het programma. Dit team had na  3 competitiewedstrijden  een doelsaldo van 109-30: een makkelijk scorende ploeg dus met relatief weinig tegendoelpunten. Helaas kon coach Maarten Jansen er niet bij zijn, waardoor er een mooie rol voor aanvoerster Iris van der Veen (geblesseerd) was weggelegd als coach. Rianne Mendel kwam het team versterken.

Direct vanaf het begin van de wedstrijd is het spannend geweest. De dames van Jupiter hadden de opperste concentratie te pakken en daardoor kon Geel Zwart niet uitlopen. Marie-jetske Lettinga opende de wedstrijd met een doelpunt vanaf de cirkel. In de eerste 10 minuten werden er 10 doelpunten gemaakt: 5-5. Het was duidelijk te merken dat Geel Zwart niet gerekend had op deze felle tegenstand. De dames van Jupiter waren soms net iets te fanatiek, waardoor Geel Zwart enkele strafworpen kreeg. Gelukkig stond Annemiek Rinia top te keepen en stopte ook een strafworp. Ook Jupiter kreeg gedurende de wedstrijd een aantal strafworpen en die wist Sandra Hofstra allemaal te verzilveren. De eerste helft stonden de Franeker dames stevig te verdedigen, hadden ze snelle aanvallen en de schoten waren over het algemeen goed gericht. De eerste helft eindigde met een tussenstand van 16-17 in het voordeel van Geel Zwart.

Coach Iris was goed te spreken over het spel. Er werd goed gewerkt in de verdediging en snel geschakeld. In de tweede helft moest er nog net iets meer gelopen worden in de aanval, omdat er nog te weinig gebruik gemaakt werd van de ruimte op de cirkel. “Vol gas” was de boodschap.

De tweede helft kreeg Jupiter het iets zwaarder, maar bood het kranig weerstand. De hoeken en Maaike Osinga werden uitgedekt, waardoor de aanvallen van Jupiter iets minder soepel verliepen. Geel Zwart liep uit naar 18-22, maar Marion Offringa speelde de sterren van de hemel, de keepster van Geel Zwart kon de balletjes precies in de linker bovenhoek niet uit het net houden en zo werd het toch weer spannend: 21-22. Toch bracht  Geel Zwart her verschil weer  naar 4, 5 doelpunten verschil.  De Jupiterdames bleven strijden, maar  de eindstand werd uiteindelijk  25-32. Al met al kunnen de dames tevreden terugkijken op deze wedstrijd. In de eerste drie wedstrijden van Geel Zwart kregen ze slechts 30 tegen doelpunten, en nu in één wedstrijd 25.

De doelpuntenmakers waren: Marie-jetske Lettinga (6×), Sandra Hofstra (6×), Maaike Osinga (5×), Marion Offringa (4×), Suzan Rinia (2×), Rianne Wijbenga (1×), Nynke de Jager (1×).

Volgende week wordt er op zaterdagavond uitgespeeld tegen HVS in Schagerbrug.

Jupiter ’76 – ZAP (Dames Senioren – 11 november 2018)

De dames senioren van Jupiter ‘76 hadden de dames van ZAP uit Noord-Holland op bezoek. Na een vliegende start met doelpunten van Sandra Hofstra en Marion Offringa, wist ZAP de achterstand snel weer weg te werken en zelfs voor te komen met 1 doelpunt. Wederom was het een doelpunt van Sandra die Jupiter weer op gelijke hoogte bracht. Vervolgens werd er door Iris van der Veen gescoord vanaf de middenopbouw. Met een snelle break van Marie-jetske Lettinga en een goal van Maaike Osinga werd er een kleine voorsprong van 6-4 opgebouwd. Toch wist ZAP steeds in de voetsporen van Jupiter te blijven. Voor rust werden er nog doelpunten gemaakt door Iris, Maaike, Marie-jetske en Marion. Het doelpunt van Rianne Wijbenga moet nog even apart genoemd. Deze zat weer perfect boven in het hoekje. Ruststand: 12-10.

Tijdens de rust kregen de dames van coach Maarten Jansen te horen dat er beter gepraat moest worden in de dekking en dat de aanval een beetje slordig was. Aandachtspuntjes voor de tweede helft dus.

Direct na rust begon Jupiter weer sterk. Maaike scoorde uit de eerste aanval en even later bracht Marie-jetske de stand op 14-10. Verdedigend zat het goed in elkaar en keepster Annemiek Rinia voorkwam ook een aantal ‘zekere’ scores. De Jupiterdames liepen via 15-12 door doelpunten van Sandra, een prachtig doelpunt van Marije Bijlsma vanaf de cirkel en twee van Iris uit naar een comfortabele stand van 19-12. Helaas kregen de dames van Jupiter vervolgens last van een inkakmomentje. ZAP wist maar liefst 6 keer te scoren met maar 1 tegendoelpunt van Jupiter gemaakt door Marie-jetske. Gelukkig kwam de scheidsrechter toen met het verlossende fluitje. Eindstand 20-18, dus eindelijk winst aan de zijde van Jupiter!

Volgende week spelen de dames weer thuis om 12.25 uur tegen koploper Geel Zwart.

Jupiter ’76 – Kleine Sluis (Dames Senioren – 4 november 2018)

Afgelopen zondag 4 november stond in Anna Paulowna de wedstrijd Kleine Sluis – Jupiter’76 op het programma. Dit was de eerste keer voor de dames dat ze tegen elkaar moesten handballen. Er werd van te voren besproken om direct met tempo te gaan spelen. Maar toch kwam Kleine Sluis met het openingsdoelpunt en het werd al snel 3-0. Daarna begon Jupiter ook te scoren door Marie-jetske Lettinga. Jupiter stond in de verdediging niet goed en had geen grip op de speelster met nummer 6 van Kleine Sluis, want deze kon 4x scoren. Daar tussendoor scoorde Sandra Hofstra zodat het 6-2 werd. Keepster Annemiek Rinia hield in korte tijd twee strafworpen tegen. Het leek erop dat de dames van Jupiter er niet helemaal bij waren met hun hoofd en zagen de achterstand groter worden. Er werd 3x gescoord in het voordeel van Kleine Sluis en Marie-jetske kon vanaf de rechteropbouw het net vinden 8-3. Voor de rust werd er nog door beide ploegen een aantal keren gescoord. Voor Jupiter gebeurde dat door Marion Offringa (2x), Suzan Rinia via een vrije bal en Marie-Jetske. De ruststand werd 14-7 in het voordeel van Kleine Sluis.

In de rust kondigde coach Maarten Jansen aan dat de verdediging beter moest en we de nummer 6 uit het spel moesten houden. Ook met de aanval konden we met gemak vanaf afstand schieten doordat de dames van Kleine Sluis niet uitstapten. Even leek het erop dat de dames van Jupiter het door hadden en begonnen de tweede helft uitstekend met twee goals. Marie-jetske scoorde wederom via de linkeropbouw en Iris van der Veen scoorde via een mooie vrijebal. Nynke de Jager wist door goed loopwerk vrij op de cirkel te komen waardoor er een mooie goal uit kwam. Vervolgens zakte het bij de dames van Jupiter weer in en werden er vele goals gemaakt in het voordeel van Kleine Sluis. In de tussentijd wisten Sandra en Suzan beide het net nog te vinden: 20-12. Jupiter bleef strijden en de dames kwamen via scores van Marie-jetske (2x), Suzan en Iris weer een klein stapje dichterbij. Maar toch liet met in verdedigend opzicht te veel gaten vallen waardoor ook Kleine Sluis menig doelpunt kon maken. Het verschil bleef daardoor steeds zo’n 8 punten. In de laatste 10 minuten vielen er aan beide kanten nog best veel doelpunten. De Franeker scores kwamen op naam van Marion (2x middenopbouw), Marije Bijlsma die mooi vrij stond op de cirkel en Marie-Jetske( 2x rechteropbouw). Het eindsignaal klonk met de eindstand van 30-21 in het voordeel van Kleine Sluis.

Volgende week zondag 11 november spelen de Jupiterdames thuis gespeeld tegen Z.A.P. 3 om 14:55 uur. Dan wordt het tijd om de eerste punten te pakken.

Jupiter ’76 – Hugo Girls 4 (Dames Senioren – 28 oktober 2018)

Op zondag 28 oktober werd de eerste wedstrijd van het seizoen gespeeld waarbij Hugo Girls uit Heerhugowaard de tegenpartij vertegenwoordigde. Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Hugo Girls. Marie-jetske trok deze stand gelijk door een schot vanaf de rechteropbouw. Toen waren het weer de Hugo Girls die de voorsprong namen. Echter kwamen zij, mede dankzij goed keeperswerk van Annemiek, daarna even niet meer aan scoren toe. Jupiter maakte maar liefst 5 doelpunten op rij (gemaakt door Iris, Maaike 2x, Marije en Marie-jetske). Vervolgens werd er aan beide kanten gescoord waarbij Jupiter twee keer cirkelspeelster Marije wist te vinden. Ook Suzan, Iris, Maaike en Nynke (2x) wisten het doel te vinden wat Jupiter in de eerste helft op een voorsprong zette van 3 punten:13-10.

De tweede helft kon Jupiter het sterke spel helaas niet doorzetten. Hugo Girls besloot een andere aanvalstactiek in te zetten waarop Jupiter geen antwoord had. De verdediging stond hierdoor niet meer zo sterk als in de eerste helft. Ook de aanval en het keeperswerk waren minder goed in de tweede helft. Het vizier stond niet meer op scherp. Vrij snel na de start van de eerst helft kregen de dames van Jupiter, na een doelpunt van Suzan, een reeks tegendoelpunten om de oren (5 stuks). Dit zette ze op een kleine achterstand. Door scores van Iris, Maaike en Sandra werd het nog gelijk (17-17), maar daarna scoorden Hugo Girls weer 4 keer op rij. Tot het eind geloofden de Jupiter dames nog in een overwinning en zetten het gas er nog eens op. Marie-jetske, Iris (2x), Suzan, Maaike en Sandra wisten de keeper nog te passeren maar dit was niet genoeg voor een overwinning. De doelpuntrijke wedstrijd eindigde in een teleurstellende 23-26 nederlaag.

Volgende week mogen de Jupiterdames vroeg uit de veren voor een uitwedstrijd om 11:00 uur tegen Kleine Sluis.

Jupiter ’76 – Schagen 2 (Dames Senioren – 18 maart 2018)

Zondag 25 maart stond in Schagen voor de Jupiterdames de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. Voor de wedstrijd werd duidelijk dat het originele team van de tegenpartij plaats had gemaakt voor een vervangend, jonger team. Dit betekende niet dat de wedstrijd een gelopen race was. Voor de wedstrijd kreeg het team het advies van coach Maarten om vooral op snelheid te spelen.

De dames gingen goed van start en wisten snel achter elkaar te scoren. Marie-jetske Lettinga scoorde het eerste doelpunt vanaf de rechter opbouw. Vervolgens wisten Ancilla Roerink en Rianne Wijbenga te scoren vanaf de cirkel, gevolgd door een punt van Maaike Osinga vanaf de linker opbouw. Door een strakke verdediging en de keeperskwaliteiten van Yvonne van Wier wist Schagen het doel een geruime tijd niet te vinden. Na een kwartier spelen stond het dan ook 0-7, waarbij Marije Bijlsma vanaf de cirkel, Iris v/d Veen en Maaike via een solo-break de doelpuntenmaaksters waren. Pas door een van richting veranderd schot kon Schagen scoren, maar Marie-jetske (break) en Rianne via een handig genomen vrije bal zorgden voor 1-9. Na het tweede doelpunt van Schagen kon Iris 3x op rij vanaf de opbouw scoren en zorgde Marie-jetske voor een ruststand van 2-13.

In de rust was de peptalk door coach Jansen voornamelijk gericht op het spelen van ons eigen spel. De felheid van de pot moest niet leidend worden voor de wedstrijd. Daarnaast wilde hij dat we nog meer op snelheid zouden spelen en de verdediging sterk moesten houden.

Schagen begon de tweede helft meteen met een doelpunt op snelheid. Hierdoor besefte Jupiter dat er harder gewerkt moest worden en kwamen meteen met een tegenaanval van Maaike Osinga, Marie-jetske Lettinga en Sandra Hofstra via de break. Daarna kwam de wedstrijd in een stroomversnelling. Aan Jupiterzijde werd en binnen een minuut maar liefst drie keer een speelster voor 2 minuten tijdsstraf naar de kant gestuurd. Zo stonden er nog maar 3 speelsters en Yvonne als keepster in het veld. Toch wist Schagen toen maar 1x te scoren. Nadat Jupiter weer compleet was, werden er een aantal keren snelle break-outs gelopen, waaruit Sandra en Nynke de Jager (2x) wisten te scoren. In het laatste deel van de wedstrijd verslapte de concentratie van de Jupiterdames en kon Schagen nog wat vaker scoren. Ondanks een aantal gemene overtredingen van een paar dames van Schagen gingen de Jupiterdames ook door met scoren. Via Iris, Sandra (2x) en Rianne werd de eindstand uiteindelijk 13-23. Met deze 2 punten is het totaal op 16 punten uit 16 wedstrijden gekomen. Daarmee zijn de dames in het eerste jaar dat men in Noord-Holland speelde op de vijfde plaats (precies in het midden) geëindigd. Komend weekend (zaterdag en zondag) zijn de dames weer actief tijdens het Jupitercup toernooi, twee dagen volop handbal in sporthal De Trije.

Jupiter ’76 – Geel Zwart 2 (Dames Senioren – 18 maart 2018)

Op zondag 18 maart stonden de dames van Jupiter ’76 fris aan de start van de tweede wedstrijd tegen Geel Zwart 2. De uitwedstrijd werd met ruime cijfers verloren (27-17), maar met een volle tribune gingen de dames de wedstrijd positief tegemoet. Coach Maarten Jansen geeft in de voorbespreking aan dat de dames van Geel Zwart vast gebrand zouden zijn op een overwinning, zodat ze nog kampioen konden worden. De Jupiterdames hadden dus niks te verliezen, dus het plan was om het eigen spelletje te spelen, zonder druk. Dat is uiteindelijk goed gelukt.

De wedstrijd kende een flitsende start. Het eerste doelpunt viel aan de kant van Jupiter (Maaike Osinga). Hierna wisselden Maaike en nummer 5 van de tegenpartij elkaar af met scoren en stond het na vijf minuten spelen al 3-2. Marie-jetske Lettinga was ook lekker op dreef en Jupiter wist de voorsprong uit te bouwen naar 5-2. De verdediging stond lang niet slecht, maar soms glipte er eens een cirkelspeelster tussen van de tegenpartij: 5-3. Gelukkig kan Jupiter dat ook, Marije Bijlsma scoort vanaf de cirkel een doelpunt uit het boekje. Het verschil bleef beperkt tot hooguit 3 punten waarbij Jupiter altijd de overhand hield. Er werd vaak om en om gescoord en met doelpunten van Maaike, Marie-jetske, Nynke de Jager en Iris van der Veen werd de rust in gegaan met 12-10 in het voordeel van Jupiter.

Maarten gaf aan dat het helemaal niet slecht ging. Nog iets beter schuiven in de dekking en in de aanval wat meer rust, dus langer rondspelen was zijn advies. Yvonne van Wier stond lekker te keepen en wist heel veel ballen uit het net te houden. In de tweede helft wordt de lijn van de eerste helft keurig doorgetrokken. Het openingsdoelpunt van de tweede helft is weer voor Jupiter, Marie-jetske scoort de 13-10 vanaf de rechteropbouw. Nadat de tegenpartij weer scoorde, wist Lisa Langerak (van de dames A jeugd) de bal twee keer in het net te krijgen. Ook Sandra Hofstra (vanaf de rechterhoek) en Rianne Wijbenga (vanaf de cirkel) wisten wel raak met de bal (18-12). Hiermee was het gat geslagen en mocht Jupiter de winst niet meer uit handen geven. Dat Geel Zwart tot dan nog maar 2x had gescoord gaf wel aan dat de verdediging goed dicht zat. Maaike en Marie-jetske wisten beide nog 1 keer te scoren: 20-14. In de laatste vijf minuten kwamen de dames van Geel Zwart via enkele mooie afstandsschoten die strak in de bovenhoeken zaten nog wel wat dichterbij, maar de winst kwam niet meer in gevaar. De sportieve wedstrijd eindigde met een stand van 20-17: een welverdiende overwinning voor de dames van Jupiter, met dank aan de trouwe supporters voor de morele ondersteuning.

Zondag 25 maart wordt het seizoen afgesloten met een laatste wedstrijd tegen Schagen (uit). De dames gaan er weer volle bak tegenaan om de laatste punten binnen te slepen om nog een plekje te klimmen in de ranking.

Jupiter ’76 – Westfriesland/SEW 4 (Dames Senioren – 11 maart 2018)

Zondagmorgen 10 maart speelden de dames van H.V. Jupiter ’76 hun een na laatste uitwedstrijd van dit seizoen in Nibbixwoud. Tegenstander was (net als vorige week) koploper Westfriesland/SEW. Toen kon de Jupiterdames één helft goedtegenstand bieden, dit keer was het verschil na de eerste helft al gemaakt. Daar leek het in het begin niet op want na de 1-0 van SEW schoot Maaike Osinga raak en even later maakte Nynke de Jager vanuit de hoek er 2-2 van. SEW heeft veel snelheid in de ploeg en o.a. via een strafworp en 3 breaks liep men toch langzamerhand uit. De Jupiterdames zetten even een tandje bij en door scores van Iris van de Veen en Maaike (beiden 2x) bleef het verschil 4 punten: 10-6. SEW ging effectief met de kansen om en lieten keepster Yvonne van Wier regelmatig de bal uit het netje vissen. Voor rust scoorde Sandra Hofstra en Maaike nog voor Jupiter, waarmee de ruststand 15-8 werd.

In de rust gaf coach Maarten Jansen aan dat de gehanteerde 6-0 verdediging op zich best goed liep. SEW had tenslotte vrij veel via de break gescoord. Aanvallend moest er meer op elkaar gereageerd worden om de verdediging van SEW uit elkaar te spelen. Na twee scores van SEW zorgde Marie-jetske Lettinga via een break voor de 17-9. Helaas zakte Jupiter toch weer in en daar profiteerde SEW goed van en liep uit naar 22-9. Gelukkig herpakten de dames zich en zat de verdediging geruime tijd goed dicht waardoor SEW niet kon scoren. Aanvallend liep het bij Jupiter beter. Dat begon met een mooie break-out van Maaike en werd gevolgd door een doelpunt van Marie-jetske en 2 scores van Iris: 22-13. In de laatste minuten had Jupiter wat pech met de schoten en liep SEW toch weer verder weg en werd de eindstand uiteindelijk 26-13.

Komende zondag 18 maart spelen de Jupiterdames hun laatste thuiswedstrijd tegen de nummer 2 Geel Zwart, aanvang 12.35 uur.

Jupiter ’76 – Westfriesland/SEW 4 (Dames Senioren – 4 maart 2018)

Op zondag 4 maart speelden de dames van H.V. Jupiter ‘76 thuis een inhaalwedstrijd tegen koploper Westfriesland/SEW. Deze wedstrijd werd in december afgelast wegens het barre winterweer(gladheid).

De pot begon moeizaam voor de Jupiterdames. SEW ging op volle snelheid van start. Binnen enkele minuten werd er door meerdere breaks maar liefst vier keer gescoord door de ploeg uit Nibbixwoud. Jupiter kreeg diverse kansen om de tegenaanval in te zetten, maar schoten veelal naast of op de keeper en troffen ook nog eens zeker 4x de paal of lat. Pas nadat Iris van der Veen scoorde vanuit een penalty, kwam Jupiter beter op gang, maar toen was het al wel 1-6 geworden. Maaike Osinga en Marie-jetske Lettinga wisten het doel een aantal keer te vinden, waardoor de stand op 5-9 voor SEW kwam. Een aantal dames van SEW hadden een goede schijnbeweging in huis en kwamen daardoor vaak vrij aan de cirkel. Gelukkig had keepster Yvonne van Wier een paar knappe reddingen. Aanvallend liep het beter en scoorden Maaike, Iris, Marie-jetske en Marije Bijlsma. De ruststand was 10-13 in het voordeel van SEW.

Tijdens de korte pauze werd het team ditmaal toegesproken door Marion Offringa, welke de taak van de afwezige Maarten Jansen op zich nam. Er werd vooral aandacht besteed aan de verdediging, waar nog te veel gaten in bevonden. Na deze peptalk, ging Jupiter vol goede moed weer van start.

In het begin van de tweede helft konden de dames van Jupiter SEW goed bijbenen. Dit kwam grotendeels doordat de snelheid goed in het spel zat, waardoor Maaike en Nynke de Jager konden scoren. Iris benutte weer een strafworp, terwijl Yvonne er twee wist te stoppen. Zo werd het 14-16, maar daarna zakten de dames van Jupiter in. Aanvallend lukte er te lang niks en daar profiteerde SEW met snelle tegenaanvallen optimaal van. Zij liepen ineen klein kwartier dan ook zomaar uit naar 14-22 en was het gat geslagen. Maaike zorgde voor de 15e treffer en Iris maakte er ook nog twee. Die laatste was in de slotseconden, toen zij een strafworp benutte door de bal tussen de benen van de keepster te gooien. Hiermee kwam de eindstand op 17-26.

Volgende week treffen de teams elkaar weer, dan gaan de Jupiterdames dus naar Nibbixwoud.

Jupiter ’76 – Hugo Girls 2 (Dames Senioren – 18 februari 2018)

Zondag 18 februari speelden de dames van Jupiter ’76 thuis tegen Hugo Girls 2 uit Heerhugowaard. Voorafgaand aan de wedstrijd gaf coach Maarten Jansen aan dat Jupiter moest beginnen waarmee het de vorige wedstrijd was geëindigd: onder andere met goed verdedigen en werken voor elkaar.

In tegenstelling tot enkele voorgaande wedstrijden kwam Jupiter nu wel goed uit de startblokken. Maaike Osinga scoorde vrij vlot twee doelpunten (cirkel en linkeropbouw). De dames uit Heerhugowaard konden nog mee komen tot de 2-2 stand, maar daarna was Jupiter aan zet. Door snel spel wisten Ancilla Roerink (middenopbouw) en Marie-jetske Lettinga (2x rechteropbouw, 1x via de break) te scoren. Ook Sandra Hofstra (rechteropbouw), Nynke de Jager (linkerhoek) en Iris van der Veen (middenopbouw) kwamen tot scoren, wat de stand op 9-4 bracht. Door goed loopwerk van Jupiter kwam er ruimte op de cirkel. Iris wist een paar keer met een mooi balletje de cirkelspeelster te vinden. In de eerste helft kwamen doelpunten vanaf de cirkel van Ancilla (2x), Marije Bijlsma (1x) en Sandra (1x). Verdedigend gezien ging het af en toe iets minder, maar doordat Jupiter het net van de tegenstander zo vaak wist te vinden, kon men zich dat permitteren. Jupiter bleef snel spelen waardoor Marie-jetske (break), Maaike (linkeropbouw) en Sandra (rechteropbouw) konden scoren. Met een redelijk comfortabele voorsprong van 16-10 klonk het fluitsignaal voor het einde van de eerste helft.

In de rust benoemde Maarten dat er qua verdediging nog wel iets te winnen viel. Jupiter moest ervoor zorgen dat de hoekspeelsters van Hugo Girls 2 geen bal konden ontvangen, want veel gevaar kwam van hen.

Tijdens de tweede helft zijn de dames van Jupiter niet in de problemen geweest. Jupiter breidde de voorsprong langzaam uit naar 10 doelpunten verschil (24-14). Men bleef snel spelen. Marie-jetske maakte twee doelpunten vanaf de rechteropbouw en 1x via de break. Ook Iris scoorde via de break. Vanaf de linkeropbouw kwam het gevaar van Maaike (2 doelpunten). Vanaf de middenopbouw wist Ancilla het net te vinden en Marije kon opnieuw een slim balletje naar de cirkel netjes afmaken. Jupiter hield het hoofd erbij en liet weinig slordigheden zien. Het verschil in doelpunten bleef enige tijd op 10 steken (28-18). Marije (1x) en Ancilla (1x) waren weer goed aanspeelbaar op de cirkel en ook vanaf de linkerkant werd er gescoord via Maaike en Nynke. Dat het verschil in doelpunten zo aanzienlijk was, kwam ook door goed keeperswerk van Yvonne van Wier. Rianne Wijbenga deed ook nog een duit in het zakje met een doelpunt vanaf de cirkel, opnieuw fraai aangespeeld door Iris (29-18). Jupiter liep daarna nog iets verder uit via scores van Marie-jetske, Iris en Sandra (2x). Het slotakkoord kwam van Hugo Girls 2 waardoor deze doelpuntrijke wedstrijd een eindstand van 33-21 kreeg.

Zondag 25 februari zijn de dames van Jupiter ’76 vrij, maar op zondag 4 maart staat er een inhaalwedstrijd op het programma. Jupiter speelt dan om 12.30 uur thuis tegen koploper Westfriesland/SEW. Kortom, alle support is dan welkom in sporthal De Trije in Franeker.

Jupiter ’76 – Tonegido 2 (Dames Midweek – 13 februari 2018)

Na een moeizaam begin van de competitie, is er al een aantal wedstrijden vooruitgang te zien bij de Jupiterdames. Helaas, was dit nog niet terug te zien in de resultaten.

Op dinsdag 13 februari speelde Jupiter thuis tegen de dames van Tonegido. De uitwedstrijd werd in de vorige seizoenshelft verloren.  Met vijf wissels op de bank was het damesteam er op gebrand de eerste punten van het seizoen binnen te halen. Iedereen kon voluit gaan en breaks lopen wanneer mogelijk. Jupiter begon sterk met een openingstreffer van Afke Geurtin vanaf de opbouw. Ondanks nog een aantal kansen lukte het de dames van Jupiter het niet deze te benutten, waardoor de tegenstander op een voorsprong kwam van 1-2.  Met een onderhandschot vanaf de midpositie bracht Nina Visser de thuisploeg weer langs zij. Vervolgens nam Tonegido de leiding en lukte het Jupiter niet om de aansluiting te behouden, waardoor de stand op het scorebord 2-6 luidde. Vlak voor rust wist Afke nogmaals het doel te treffen, waardoor de ruststand 3-6 was in het nadeel van Jupiter.

In de rust gaven de coaches Tineke Luimstra en Arjen de Jong de dames een peptalk , waarbij zij aangaven dat er meer als team gespeeld moest worden en er gewerkt diende te worden voor elkaar.

Tonegido wist gelijk na rust te scoren maar de Jupiterdames bleken goed te hebben geluisterd naar de coaches en wisten vervolgens tweemaal achter elkaar te scoren. Door scores van Sanne de Jong, vanaf de linkeropbouw, en Manuela Rodenhuis vanaf de rechteropbouw, zorgden zij ervoor dat de stand op 5-7 kwam te staan. Echter ook de tegenstander wist het doel nogmaals te vinden. Jupiter behield de aansluiting door treffers van Nina, Manuela en Eelkje Draaisma. De dames van Tonegido kwamen niet goed meer in hun spel door het goede verdedigende werk van het gehele team  en het puike keeperswerk van Klaske Baanstra. Dit zorgde voor de nodige irritaties bij de tegenstander en het spel werd zodoende iets feller.  Door de leiding van scheidsrechter Yvonne van Wier verliep de wedstrijd echter probleemloos.
Ondertussen was er sprake van een gelijke stand, 8-8. Het lukte de dames van Jupiter om de rust te bewaren en hun eigen spel te spelen, waardoor zij Afke nog tweemaal kon scoren en de stand op 10-8 bracht. In de laatste seconden wist Tonegido nog iets terug te doen, waarmee de eindstand op 10-9 kwam.

De eerste winst is binnen en met nog vijf wedstrijden op de planning zullen er vast nog een paar punten bij worden gehaald.  Aanmoediging kunnen we altijd wel gebruiken, dus wees welkom tijdens onze thuiswedstrijden..

Jupiter ’76 – HVS (Dames Senioren – 11 februari 2018)

Afgelopen zondag 11 februari werd in Schagerbrug de wedstrijd tussen de dames van HVS en Jupiter ’76 gespeeld. Dit was de tweede keer dit seizoen dat beide ploegen tegenover elkaar stonden. De eerste keer werd de wedstrijd ruim gewonnen door Jupiter ’76. In Schagerbrug bleken de kaarten echter anders geschud.

Het initiatief in de wedstrijd lag direct bij de dames van HVS. Door een rommelige verdediging aan de kant van Jupiter wist HVS een voorsprong van vier doelpunten te pakken. Marie-jetske Lettinga was degene die voor Jupiter de score wist te openen met een hard schot vanaf de rechteropbouw. Met slimme onderhandse schoten wist HVS hun voorsprong steeds verder uit te breiden zonder dat Jupiter grip op hen kreeg. In de aanval konden de dames van Jupiter de schoten veelal niet goed plaatsen waardoor de keepster van HVS ze gemakkelijk kon stoppen. Iris van der Veen wist via een vrije worp het tweede doelpunt voor Jupiter te maken. Maar HVS liep veel te gemakkelijk uit naar 9-2. Na vele mislukte schotpogingen aan de kant van Jupiter was het Maaike Osinga die tweemaal tot scoren wist te komen:12-4. Tegen het einde van de eerste helft kreeg Jupiter eindelijk meer grip op de wedstrijd en wisten Ancilla Roerink en Iris nog een doelpunt aan de tussenstand toe te voegen, men ging zo met een stand van 13-6 de rust in.

Coach Maarten Jansen liet in de rust weten dat het in de tweede helft heel anders zou moeten gaan om nog zicht te kunnen krijgen op winst. In de aanval moest er veel scherper worden geschoten en niet alle ballen recht op de keepster. Ook in de verdediging moest er meer naar de cirkelspeelster worden gekeken. Met deze adviezen op zak begonnen beide ploegen aan de twee helft.

Maaike Osinga had meteen de juiste vorm te pakken. Ze scoorde vanaf de linkeropbouw haar derde goal van de wedstrijd. HVS. begon meer fouten te maken in de verdediging waardoor er overtredingen werden gemaakt. Dit leidde ook tot een strafworp die door Iris prima binnen werd geschoten. Maaike scoorde vrij kort daarop wederom van afstand. De verdediging van Jupiter wist steeds sterker weerstand te bieden tegen de aanvallen van HVS waardoor het scorend vermogen van de thuisploeg sterk afnam. De Jupiterdames begonnen aan een ware inhaalslag waarbij Marie-jetske (3x) en Maaike (2x) er voor zorgden dat het verschil tussen beide ploegen steeds verder terugliep. Jupiter wist de verdediging knap dicht te houden in de tweede helft ondanks verschillende twee minuten-tijdstraffen die maar liefst drie keer werden opgelegd. Hierdoor speelde Jupiter in totaal zes minuten met één of zelfs twee spelers minder. Toch wist HVS hier niet van te profiteren. Iris maakte de belangrijke aansluitingstreffer waardoor een score van 16-15 op het scorebord kwam te staan. De thuisploeg kreeg toen een strafworp mee en scoorden daarna nogmaals zodat het verschil toch weer drie punten werd: 18-15. Maaike en Marie-jetske probeerden dit gat nog te dichten door in de slotfase beide nog eenmaal te scoren. Dit bleek helaas niet genoeg om een gelijkspel in de wacht te slepen. Door een enorme valse start (slechte eerste helft) moest Jupiter afgelopen zondag haar meerdere erkennen in H.V.S. met een eindstand van 18-17.

Aanstaande zondag 18 februari 2018 spelen de dames van Jupiter ’76 om 13:20 uur thuis tegen Hugo Girls 2 in sporthal De Trije te Franeker.

Jupiter ’76 – DTS ’48 (Dames Senioren – 4 februari 2018)

Zondag 4 februari stond de tweede wedstrijd tegen DTS’48 op het programma. Na in de uitwedstrijd te hebben verloren, waren de dames senioren van Jupiter gebrand op revanche.

DTS begon de wedstijd met een verrassende vier-twee aanval, wat inhield dat er twee cirkellopers waren. Dit pakte goed voor ze uit, want in no-time stond DTS voor met 0-4, een slecht begin dus voor Jupiter. Gelukkig werd er toen gescoord door Marije Bijlsma via de cirkel en Iris van der Veen via een vrije bal. DTS wist weer tweemaal te scoren, maar eindelijk werd Jupiter wakker en werd er vier keer achter elkaar gescoord, twee keer door Iris en twee keer door Maaike Osinga, allemaal vanaf de middenopbouw. Het werd hierdoor gelijk, 6-6. Tot de rust werd er vervolgens om en om gescoord, waarbij de Franeker doelpunten gemaakt werden door Lisa Langerak, Ancilla Roerink en Iris(2x). Tot de rust bleef het spannend en kwam de stand tot 10-11 in het voordeel van DTS.

In de rust hamerde coach Maarten Jansen op een actieve dekking en werken voor elkaar. Ook werd er nog te sociaal gespeeld en moest men eigen kansen benutten. Nynke de Jager startte hier de tweede helft direct mee, door twee keer een mooie actie op de hoek te maken en zo te scoren. Na een doelpunt van Maaike en twee van DTS stond het 13-13 en kon de wedstrijd nog alle kanten op. Rianne Wijbenga zorgde voor het eerst in de wedstrijd voor een voorsprong van Jupiter, door een fraai schot vanaf de rechterhoek. Iris wist Marije drie keer achter elkaar te vinden op de cirkel, wat zorgde voor twee doelpunten van Marije en een penalty, die Iris er strak in schoot: 17-14 voor Jupiter. Hiermee hadden de Jupiterdames eindelijk een gat van 3 punten geslagen en deze voorsprong heeft men niet meer weggegeven. Na een score van DTS, knalde Maaike direct aan de andere kant ook weer raak, dus het verschil bleef 2 of 3 punten. Ook Sandra Hofstra wist twee keer het doel te vinden. Nadat Ancilla de 20-17 scoorde werd het nog even spannend want DTS zag toch weer kans om 2x te scoren:20-19. Maar weer was daar Maaike die het verschil op twee bracht.

De laatste 3 minuten bleef het erg spannend want DTS kon weer de aansluitingstreffer maken:21-20. Op deze stand hield keepster Yvonne van Wier met een prachtige redding een schot van DTS en ook de rebound, waarna Jupiter de aanval kreeg en Iris en Maaike beide nog wisten te scoren. Het laatste doelpunt was voor DTS, maar toen was de winst al veilig gesteld: eindstand 23-21. Het was een wedstrijd waarbij, na een slechte start, is gevochten voor de overwinning.

Deze overwinning brengt Jupiter op een vijfde plek in de stand.

Jupiter ’76 – Lacom ’91 (Dames Senioren – 28 januari 2018)

Zondag 28 januari stond voor de dames de uitwedstrijd tegen Lacom’91 uit Noord-Scharwoude op het programma. De thuiswedstrijd had met dik verloren en helaas gebeurde dat nu ook. Dit kwam vooral door een slechte 1e helft.

De Jupiterdames kwamen traag op gang en hadden in de paal of lat een favoriete medespeler. Die heeft men zeker 5x vol geraakt en dus niet gescoord. Lacom’91 profiteerde hier optimaal van en liep al snel naar een 7-0 voorsprong uit. Gelukkig kwam Nynke de Jager met het tegendoelpunt vanuit de hoek. Vervolgens wist Maaike Osinga vanaf de linker opbouw te scoren. De dames begonnen iets meer grip op de wedstrijd te krijgen. Het net werd nu wel een paar keer gevonden: Marie-jetske Lettinga en Maaike scoorden beide 2x waarmee de stand 10-6 werd. Helaas kon men het betere spel niet vasthouden en werd er aanvallend te snel en te onzuiver geschoten. In de verdediging verslapte men ook en Lacom’91 wist hier wel raad mee. Zij liepen voordat het rustsignaal had geklonken zomaar weer uit naar 16-6.

Het begin van de tweede helft begon niet beter dan de eerste helft. Lacom’91 liep heel gemakkelijk uit naar 19-6 en het leek een afstraffing te worden. Aan beide kanten ontstond er enige frustratie vanwege het matige optreden van de scheidsrechter. Gelukkig liep het niet uit de hand en herpakten beide teams zich. De Jupiterdames kregen de geest en met afstandsknallen van Marie-jetske en Maaike en twee doelpunten van Marije Bijlsma vanuit de rechterhoek scoorde men 4x op rij: 20-10. In de laatste 10 minuten bleef het verschil steeds rond de 10 punten: de achterstand die men in de eerste helft al had opgelopen. De laatste 3 Jupitertreffers kwamen op naam van Ancilla Roerink, zij scoorde vanaf de cirkel en vanaf de opbouw. De eindstand was volgende te beide teams en de tijdwaarnemers 25-13, maar de scheidsrechter besloot een stand van 26-14 te noteren. Al met al een nederlaag die te groot uitviel voor de Jupiterdames

Volgende week spelen de dames thuis om 15.05 uur tegen DTS ’48 uit Hoogkarspel.

Jupiter ’76 – Vrone 2 (Dames Senioren – 21 januari 2018)

Zondag 21 januari stond voor de dames van Jupiter ’76 de thuiswedstrijd Vrone 2 uit Sint Pancras op het programma. In de uitwedstrijd (de eerste van de competitie) had men met 21-13 verloren, dus men was gebrand op revanche.

Het openingsdoelpunt kwam van Sandra Hofstra, waarna Vrone er 1-2 van maakte. Dat was ook de enige keer dat men voor stond. Iris v/d Veen maakte er via een strafworp 2-2 van waarna Marie-jetske Lettinga met veel snelheid 2x scoorde. Door een doelpunt van Maaike Osinga en twee van Iris (waaronder opnieuw een strafworp) werd het eerste gat geslagen: 7-2.
Vrone liet zich niet kennen en scoorde vervolgens 2 maal achter elkaar. Rianne Wijbenga kwam uit de hoek lopen en vervolgens scoorde ze met een schijnbeweging: 8-4. Vrone kreeg wel opgelegde kansen, maar Yvonne van Wier stond goed te keepen en stopte o.a. een strafworp en break-out. Aan Jupiterzijde werd de break wel goed uitgevoerd waardoor Nynke de Jager en Marie-jetske (2x) scoorden:11-5. De beide teams hielden het tempo er in en er volgden voor rust nog veel doelpunten. Voor Jupiter gebeurde dat door Ancilla Roerink, Marije Bijlsma, Sandra en Maaike. De ruststand werd hiermee 15-9.

In de rust had coach Maarten Jansen een paar tips waardoor men de dekking nog iets meer dicht zou moeten krijgen. De dames hadden dit blijkbaar goed in hun oren geknoopt want men begon zeer sterk aan de 2e helft. Vanuit een goede dekking werd er snel de aanval gezocht en de dames maakten zo het ene doelpunt naar het andere. Via Ancilla (2x) Maaike (2x) Iris (2x) en met slechts 2 tegendoelpunten was de stand na een klein kwartier spelen 21-11. Hierna verslapte toch wat de aandacht en werd er in de verdediging wat foutjes gemaakt. De goed leidende scheidsrechters Luuc Eisenga en Arjan de Jong gaven Vrone onder andere 3 strafworpen, waarvan Yvonne er weer één wist te stoppen. Vrone kwam zo wel iets terug in de wedstrijd tot 22-15 (Jupiterdoelpunt van Marie-jetske), maar daarna had Maaike haar vizier scherp staan en schoot 3x raak zodat het 25-16 werd. Uiteindelijk scoorde Nynke het laatste doelpunt voor Jupiter waarmee de eindstand van de leuke, doelpuntrijke wedstrijd 26-18 werd.

Volgende week spelen de Jupiterdames uit tegen Lacom’91 (Noord-Scharwoude).

DSO 2 – Jupiter ’76 (Gemengde D-jeugd – 14 januari 2018)

Op 14 januari moesten we een uitwedstrijd spelen tegen DSO in Den Helder. Ik vond het een leuke wedstrijd omdat we goed met elkaar hebben gespeeld. Ik vond dat Minke, Fleur  en Thomas goed verdedigd hebben. Jisse, Jorrit, Hidde en Bjorn hebben gescoord.  Sjors, Lars en ik waren goed in de aanval. Ook werden we niet te snel gewisseld, zodat we lekker door konden spelen. Wat ik ook prettig vond is dat we goed hebben overgespeeld. We zaten gelijk goed in de wedstrijd. In de rust stonden we 3-5 voor. En de einduitslag was 6-12. Ook de shoot – out ging goed. We hebben bijna allemaal gescoord.

Louise de Jong

Jupiter ’76 – Schagen 2 (Dames Senioren – 7 januari 2018)

Na een lange vakantiebreak stonden de dames van Jupiter zondag 7 januari weer te popelen om te handballen in de thuisarena sporthal De Trije in Franeker. De tegenpartij was Schagen, een ploeg die onder Jupiter staat dus coach Maarten Jansen rekende op 2 punten.

Het openingsdoelpunt kwam van Iris van der Veen. Schagen kwam op 1-2, maar dat was ook de enige keer dat zij een voorsprong hadden. De Jupiterdames kwamen  op gang en wisten maar liefst 4 keer op rij te scoren door Maaike Osinga, Sandra Hofstra, Iris van der Veen en Marije Bijlsma. De dames hadden het gas erop want na slechts 1 tegengoal wisten Rianne Wijbenga, Maaike Osinga en Nynke de Jager via snel spel te scoren. De tegenpartij scoorde toch nog tweemaal op rij. Ruststand: 8-5.

In de rust gaf Maarten aan dat de verdediging goed stond, maar de bal kon veel meer onderschept worden. Bovendien viel er aanvallend veel meer uit te halen.

De Jupiterdames hadden de tips van Maarten goed begrepen want ze scoorden in de tweede helft 13 keer, met als topscoorder Maaike Osinga (6x). Overige doelpunten waren van Iris van der Veen (2x), Marije Bijlsma (3x) en Sandra Hofstra (1x). De verdediging stond als een huis en keepster Yvonne van Wier had een uitstekende dag, want Schagen kreeg in de tweede helft maar 6 keer de kans om de bal in het doel te gooien. Dit resulteerde in een eindstand van 21-11. Een goed begin van 2018 dus. Zondag 21 januari wordt er weer een thuiswedstrijd gespeeld. Om 13:30 uur nemen ze het dan op tegen Vrone DS2, de ploeg die nu 1 plekje boven Jupiter staat. De steun van het publiek kunnen we dus weer goed gebruiken. Graag tot dan!

Jupiter ’76 – Geel Zwart (Dames Senioren – 17 december 2017)

Zondag 17 december stond voor de dames van HV Jupiter’76 de uitwedstrijd tegen het tweede team van Geel Zwart op het programma. De opening in deze wedstrijd was duidelijk voor het team uit ‘t Zand. Men had al vier doelpunten gemaakt, maar toen wist Maaike Osinga Jupiter toch ook op het scorebord te zetten met een hard schot vanaf de opbouw. Geel Zwart hield het tempo hoog, waar Jupiter in de verdediging even aan moest wennen. Ook in de aanval waren de dames uit Franeker de eerste minuten zoekende. Geel Zwart liep uit naar 8-2, waarbij Sandra Hofstra via een mooie break-out de maker van het Franeker doelpunt was. Jupiter knokte zich terug in de wedstrijd en kwam ook goed op gang. Marije Bijlsma, Iris v/d Veen, Rianne Wijbenga en nogmaals Sandra scoorde maar liefst vier keer op rij: 8-6. De Jupiterdames waren wakker en klaar voor actie! Toch kreeg Geel Zwart door snel spel teveel ruimte in de aanval, waar door zij (te) gemakkelijk konden scoren. Jupiter moest dit voorbeeld volgen en begon meer te bewegen. Hierdoor kwam er meer ruimte en ontstonden er kansen. Iris, Marije, Ancilla Roerink en Marie-jetske Lettinga wisten daar goed gebruik van te maken en scoorden. Ruststand: 16-10.

Coach Maarten Jansen had duidelijke aanwijzingen in de rust: blijf voor elkaar werken in de verdediging en bewegen in de aanval, maar vooral niet met z’n allen op de cirkel. Ancilla opende de score voor Jupiter in de tweede helft. Zij kreeg de bal mooi aangespeeld op de cirkel, draaien en scoren. Na dit goede voorbeeld had ook Maaike de smaak te pakken. Maar liefst drie keer achter elkaar gooide zij de bal vanaf de opbouw hard in het doel. Iris maakte het verschil tussen beide teams nog kleiner door te scoren na een mooie passeerbeweging:20-15. Ondanks vele mooie bewegingen en keiharde schoten, zat het de Jupiterdames niet mee. De engeltjes zaten vandaag niet op de schouders, diverse schoten belandde op de lat of paal. Door ook in de laatste minuten veel te bewegen in het veld, ontstond er ruimte op de cirkel die door Rianne en Marije goed benut werd. Eindstand: 27-17. Al met al toch een teleurstelling voor de dames uit Franeker op deze mooie zondag. Voor de dames was dit de laatste wedstrijd van 2017. Nog een paar keer lekker trainen en op naar nieuwe kansen in 2018! Op zondag 7 januari spelen vele Jupiterteams een thuiswedstrijd gevolgd door een gezellig nieuwjaarsborrel- en bingo!

Jupiter ’76 – Hugo Girls (Dames Senioren – 3 december 2017)

Zondag 3 december stond de uitwedstrijd tegen Hugo Girls uit Heerhugowaard op het programma voor de Jupiterdames. Coach Maarten Jansen kon er helaas niet bij zijn, waardoor de dames vastbesloten waren om hun coach trots te maken en twee punten mee naar huis te nemen. Het team was verre van compleet wegens blessures en ziekte, maar gelukkig kon Lisa Langerak van de A-jeugd uit haar bed gebeld worden om het team aan te vullen.

Het openingsdoelpunt was voor Marije Bijlsma: vanaf de cirkel zorgde zij voor de 1-0 voorsprong. De Hugo Girls wisten hier echter wel antwoord op en scoorden met een afstandsschot vanaf de middenopbouw. Zo ging het eigenlijk in de hele eerste helft redelijk gelijk op: de afstand tussen beide partijen is nooit groter geweest dan 3 doelpunten. Voor Jupiter scoorden Iris v/d Veen (4x met strakke afstandsschoten vanaf de middenopbouw), Sandra Hofstra (2x op snelheid vanuit de rechterhoek), Lisa ( 2x vanuit de hoek passeerde ze snel de verdediging), Maaike Osinga (2x vanaf de opbouw met goed geplaatste afstandsschoten) en Nynke de Jager(goed aangespeeld op de cirkel). Er zat dus genoeg variatie is het aanvalsspel van de Jupiterdames. Hugo Girls scoorden op drie manieren: van afstand vanuit het midden, vaak via het vrijspelen van de cirkelloopster en eenmaal via een strafworp.

De rust werd ingegaan met drie punten verschil: 10-13 in het voordeel van Jupiter. In de rust werd de toespraak van coach Maarten gemist, maar onder leiding van Marion Offringa als plaatsvervangende coach wisten de dames eigenlijk wel waar in de tweede helft aan gewerkt moest worden: een actievere verdediging, duidelijkere communicatie waarbij de cirkelloopster geen bal meer mocht krijgen. In de aanval moest de rust bewaard worden zoals in de eerste helft, maar er mocht wel wat meer bewogen worden tussen de posities.

Het doel om de cirkelloopster niet meer te laten scoren is aardig gelukt: Hugo Girls wisten in de laatste 30 minuten slechts nog tweemaal vanaf de cirkel te scoren. De aanval van de Jupiterdames was degelijk: met doelpunten van Lisa en Maaike liep Jupiter uit tot een voorsprong van 5 punten. Helaas wisten toen ook de Hugo Girls het doel tweemaal te vinden, waardoor de stand 12-15 werd. Gelukkig waren de Jupiterdames aardig op dreef en wisten Marije (vanaf de cirkel), Marie-jetske Lettinga en Lisa (beide via de break-out) de afstand weer te vergroten naar 6 doelpunten. De verdediging stond goed en de dames van Hugo Girls hadden veel moeite om er door te komen. In de tweede helft kregen de Hugo Girls nog eenmaal een strafworp, maar deze werd gestopt door keepster Yvonne van Wier. De overige doelpunten van de tweede helft zijn gemaakt door Marie-jetske (nog 4x met harde ballen vanaf de rechteropbouw), Nynke (vanaf de rechterhoek en de cirkel) en Lisa (vanaf de middenopbouw). Het laatste doelpunt werd gemaakt door Sandra via een break-out, waarmee de wedstrijd eindigde in 19-26 in het voordeel van Jupiter.

Ondanks de afwezigheid van de coach en verschillende speelsters, maar mede dankzij het meespelen van Lisa, zijn de punten weer meegenomen over de Afsluitdijk richting Friesland. De dames kunnen terugkijken op een goede wedstrijd. Kansen werden goed benut en de dames hebben in de aanval hun eigen spelletje gespeeld. De verdediging stond in de eerste helft nog niet optimaal, maar daar is hard aan gewerkt en dat heeft tot een positief resultaat geleid. Volgende week zondag zal in Franeker weer gestreden worden voor 2 punten, ditmaal tegen de huidige koploper Westfriesland/SEW. De Jupiterdames spelen altijd beter met volle tribunes, dus kom ze zondag 10 december om 13.25 uur aanmoedigen in sporthal de Trije!

Jupiter ’76 – Zwaluwen (Dames Midweek – 28 november 2017)

Op dinsdag 28 november 2017 speelden de dames midweek van HV Jupiter 76 hun tweede thuiswedstrijd. De tegenstander was Zwaluwen uit Winkel (NH).

De vorige wedstrijd van de dames was teleurstellend verlopen, daarom was er gekozen voor een andere aanloop naar deze wedstrijd. Voor de wedstrijd werden er nog de laatste dingen uitgeprobeerd en op scherp gezet.

Om klokslag 20.00 uur floot de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd. Vanaf het begin van de wedstrijd stonden de dames op scherp. Het ging gelijk op. Afke de Jong opende de score door vanaf de opbouw een hard schot in de kruising te plaatsen. Daarna maakte Sybrigje Salverda vanaf de cirkel de 2-2. Hierna verslapten de dames van de thuisspelende ploeg een beetje, waardoor Zwaluwen uit kon lopen naar 2-6. Dit konden de Jupiterdames natuurlijk niet laten gebeuren. Het tempo werd iets opgevoerd. Afkes scoorde het laatste doelpunt voor de rust. Hierdoor werd het 3-6.

In de rust werd door het coachende duo Arjan de Jong en Tineke Luimstra, het team opgescherpt met tips. Hierdoor begonnen de Jupiterdames met frisse moed aan de tweede helft. De peptalk had duidelijk geholpen.

Kathrin scoorde vanaf de cirkel, na goed overspel tussen de dames. Ook Manuela Rodenhuis deed van zich spreken, door twee maal te scoren door vanaf de opbouw over de verdediging heen doel te treffen. Hierdoor kwamen de Jupiterdames op gelijke hoogte met de tegenstander. Het bleef gelijk opgaan wat betreft de score. Melanie de Klerk scoorde vanaf de cirkel in de linkerhoek het 7e doelpunt voor de thuisspelende ploeg. Helaas voor de dames van Jupiter ging toen het gas erop bij de dames van Zwaluwen. Ook door hier en daar slordig balverlies van Jupiter, konden de dames van Zwaluwen uitlopen naar 7-11. Melanie scoorde nog één maal voor Jupiter. De eindstand was 8-12. Dit was een andere uitslag dan de dames gehoopt hadden.

Op 12 december 2017 spelen de dames van Jupiter opnieuw thuis. Dan om 20.00 uur tegen de dames van DWOW uit Wieringerwerf.

Jupiter ’76 – HVS (Dames Senioren – 26 november 2017)

Zondag 26 november speelden de dames senioren van Jupiter ’76 hun tweede thuis wedstrijd tegen HVS uit Schagerburg. HVS opende deze middag de score, maar dat was ook de enige keer dat ze een voorsprong hadden. Jupiter had al snel het antwoord klaar met scoren van Iris v/d Veen, Sandra Hofstra en Marie-jetske Lettinga. Tot 5-4 bleef HVS bij, maar daarna liepen de Jupiterdames door scores van Marie-jetske, Maaike Osinga en Ancilla Roerink vrij vlot uit naar 10-5. Dit verschil van 5 punten bleef tot de rust gehandhaafd. HVS was vooral via de hoeken en de cirkel gevaarlijk, maar men stond daarbij toch ook regelmatig op de cirkel. Scheidsrechter Luuc Eisenga had daar goed oog voor. Bij de Jupiterdames kwam bijna iedereen tot scoren. Voor rust werden de doelpunten nog gemaakt door Susan Rinia (van de A-jeugd), Marije Bijlsma, Nynke de Jager en Sandra: 14-9.

Coach Maarten bleef er in de rust op hameren dat in de verdediging de bal naar de cirkelspeelster beter moest worden onderbroken en dat men in de aanval de snelheid moest houden, maar ook de rust moest pakken als een aanval niet helemaal lukte.

Iris opende de score in de tweede helft waarna HVS 2x kon scoren. Maar Jupiter had daarna direct het antwoord klaar want Iris en Sandra knalden van afstand raak. HVS scoorde nog een keer vanaf de cirkel, maar ook aan Jupiterzijde wist men de cirkel vrij te spelen waardoor Marie-jetske en Ancilla de stand op 19-13 brachten. Maaike, Nynke en Iris wisten het netje ook te vinden en daarmee sloeg men een gat van 8 punten. Die voorsprong gaf men niet meer uit handen. Het publiek kreeg nog heel wat mooie doelpunten voorgeschoteld, waarbij voor Jupiter Iris, Maaike en Marije scoorden. Marie-jetske zorgde in deze doelpuntrijke wedstrijd via de break voor de eindstand van 26-17. Daarmee pakten de Jupiterdames de eerste twee wedstrijdpunten. Volgende week hoopt men daar twee aan toe te voegen als men naar Heerhugowaard gaat om tegen de Hugo Girls te spelen.

Jupiter ’76 – DTS ’48 (Dames Senioren – 19 november 2017)

Zondag 19 november speelden de dames senioren van Jupiter ’76 hun tweede uitwedstrijd, ditmaal tegen DTS ’48 uit Hoogkarspel. Coach Maarten Jansen liet de Jupiterdames voorafgaand aan de wedstrijd weten dat beide teams aan elkaar gewaagd zouden zijn. Zaak was wel om de energie meer over de wedstrijd te verdelen en niet, net als tijdens de vorige twee wedstrijden, alle energie te stoppen in het eerste gedeelte van de wedstrijd.

De eerste helft ging het gelijk op. De dames van DTS ’48 openden de score vanaf de rechterhoek. Maaike Osinga had meteen een antwoord met een doelpunt vanaf de linkeropbouw. Even leek het erop dat de thuisploeg iets uit zou lopen, maar met doelpunten van Iris van der Veen (middenopbouw), Maaike (linkeropbouw) en Nynke de Jager (linkerhoek) stond het op een gegeven moment toch 4-4. De Jupiterdames werkten goed voor elkaar in de verdediging. Maaike wist vanaf de linkeropbouw tegen het einde van de eerste helft nog het net te vinden wat leidde tot een 7-5 ruststand in het voordeel van DTS ’48.

In de rust gaf Maarten aan dat de verdediging goed in elkaar zat, maar dat er aanvallend meer moest gebeuren; onder andere meer lopen zonder bal.

Helaas begon de tweede helft, net als de eerste helft, met een doelpunt van DTS ’48, ditmaal via de break. Maar ook nu had Maaike meteen een antwoord, nu met een doelpunt vanaf de middenopbouw. Het verschil bleef hierdoor op 2 punten (8-6). Gedurende het eerste gedeelte van de tweede helft kon het nog alle kanten op gaan. Na een goede pass van Iris wist Marije Bijlsma vanaf de cirkel mooi te scoren, wat de stand op 11-9 zette. Vervolgens pakten de dames van DTS ’48 het initiatief en liepen ze met doelpunten vanaf de linkerhoek, de middenopbouw en vanuit de break uit naar een 17-9 voorsprong. Er werd niet meer voor elkaar gewerkt in de verdediging en ook aanvallend kwamen de Jupiterdames er niet aan te pas. Marie-jetske Lettinga schreef met een mooi afstandsschot het laatste doelpunt van Jupiter op haar naam. Na het laatste fluitsignaal was de eindstand 18-10 in het voordeel van DTS ’48 op het scorebord te lezen.

Volgende week spelen de dames senioren van Jupiter ’76 weer thuis. Om 14:50 is HVS de tegenstander. Hebben de dames tegen die tijd de sleutel voor hun wisselvalligheid gevonden? Kom het met eigen ogen bekijken en moedig de Jupiterdames zondag 26 november aan in De Trije!

Jupiter ’76 – Lacom ’91 (Dames Senioren – 12 november 2017)

Afgelopen zondag (12 november) werd door de Jupiter dames de tweede wedstrijd van het seizoen gespeeld. Dit was tevens de eerste thuiswedstrijd voor de dames uit Franeker. was de tegenstander en huidige koploper in de competitie. Voor beide ploegen was het een eerste ontmoeting waarin ogenschijnlijk alles mogelijk was.

Net als de week daarvoor ging Jupiter voortvarend van start. Binnen een paar seconden na aanvang opende Sandra Hofstra de score voor Jupiter met een snel schot via een break-out. Lacom leek moeite te hebben met de afstand schutters van Jupiter want in de volgende aanvallen wisten Ancilla Roerink (2x) en Nynke de Jager voor Jupiter te scoren. Na deze 4-0 voorsprong begon Lacom meer grip te krijgen op de wedstrijd waardoor er om en om gescoord werd door beide ploegen. Beide teams hielden het tempo hoog waardoor er snel gespeeld werd. Marie-jetske Lettinga schoot vervolgens de bal voor Jupiter recht door de handen van de keepster in het doel. Lacom antwoordde snel maar ook Ancilla scoorde opnieuw om de voorsprong voor Jupiter te behouden. Het werd voor Jupiter echter wel steeds moeilijker om deze voorsprong vast te houden; Lacom scoorde in een ware doelpuntenregen vijf keer achter elkaar zonder tussenkomst van Jupiter. Annemiek Rinia van de dames A-jeugd van Jupiter die als reservekeepster meespeelde, wist een einde te maken aan de reeks tegendoelpunten door het stoppen van een penalty. Marije Bijlsma wist voor de rust nog te scoren vanaf de cirkelpositie. Het laatste woord in deze helft was echter voor Lacom die met een vrije worp uit stilstand de ruststand op 10-11 wist te zetten.

Coach Maarten Jansen gaf in de rust een stevige peptalk omdat hij merkte dat de Jupiterdames in de verdediging verzwakten. Hier moest meer voor elkaar gewerkt worden om te voorkomen dat de tegenpartij tot scoren kon komen. Met dit advies op zak startten de dames aan de tweede helft.

De tweede helft begon helaas zoals de eerste helft was geëindigd. Lacom pakte het initiatief en ging door met scoren. Ancilla zag nog kans om een doelpunt te maken maar de overhand lag bij Lacom. Maar liefst negen keer achter elkaar wisten de dames van Lacom het doel te vinden. Jupiter had des te meer moeite om te scoren. De verdediging van Lacom anticipeerde effectief op het spel van Jupiter waardoor vrijwel elk schot gestopt kon worden. Het was wederom Ancilla die de score van Jupiter wist uit te breiden met een vrij schot vanaf de cirkel. Lacom liet zich echter niet van de wijs brengen en antwoordde met twee tegendoelpunten. Toch wisten de dames van Jupiter in de laatste minuten van de tweede helft nog enige weerstand te bieden. Zo scoorde Jessica de Graaf een fraai doelpunt en kon Marie-jetske ook een tweede doelpunt op haar naam schrijven. Helaas liet de verdediging van Jupiter nog te wensen over waardoor Lacom kon blijven scoren. Sandra maakte haar tweede doelpunt door een strakke bal vanaf de linkerhoek. Voor Jupiter kwam het laatste doelpunt op naam van Rianne Mendel die vanuit de A-jeugd de dames senioren kwam versterken in deze wedstrijd. Het slotakkoord was voor Lacom die met een laatste doelpunt een monsterscore op de teller wist te zetten. Na een flitsende start en een zeer teleurstellende tweede helft kwam de eindstand neer op 17-32 in het voordeel van Lacom ’91. Ondanks deze nederlaag werd de wedstrijd door beide partijen als een sportieve pot ervaren. Met deze ervaring gaan de dames van Jupiter ’76 aan de slag in de training en kijken ze vooruit naar de wedstrijd van komend weekend in Hoogkarspel tegen D.T.S. ’48.

Jupiter ’76 – Geel Zwart 2 (Dames Midweek – 7 november 2017)

Dinsdag 7 november mochten de dames midweek van Jupiter76  Geel-Zwart ontvangen bij de 1e thuiswedstrijd in sporthal de Trije in Franeker . De dames spelen dit jaar voor het eerst in de competitie bij Noord Holland Noord en lijken opnieuw naar de speelwijze te moeten zoeken. Helaas hebben de dames blessures en zijn Herma Visser, Eelkje Draaisma en Jikke Bergsma geblesseerd.

Coaches Arjan de jong en Tineke Luimstra vertelden in de voorbereiding alert te zijn op de omschakeling, tempo van de aanvallen en 100% de schotkansen te pakken.

Na het fluitsignaal waren de dames zoekend in de aanvallen en te laat op de snelle rebound wat opleverde dat Jupiter 0-7 achter kwam te staan. Sanne de Jong maakte de 1-7 door een scherpe fast break te benutten en Manuela Rodenhuis scoorde de aanval er na uit een vrije bal. De dames van Jupiter gooiden de verdediging dicht en dit werkte positief met onze nieuwe keepster Klaske Baanstra. Aanvallend werd er ingestart, breed gespeeld waarop Melanie de Klerk vogelvrij op de cirkel kwam 3-7. Catrin Breuninger scoorde het vierde doelpunt en bracht de stand op 4-9 waar de dames mee de rust in gingen.

Na een korte peptalk begonnen de dames goed aan de 2e helft. Ondanks scores van Nina Visser, Manuela 2x Afke Guertin 3x en mooie aanvallen van Sybrigje Salverda en Nadja Postma liepen de dames jammer genoeg achter de feiten aan. 11-21 is de eindstand geworden. Dames weten waar de komende weken op getraind moet worden. 23 november spelen de dames uit.

Jupiter ’76 – Vrone 2 (Dames Senioren – 5 november 2017)

Zondag 5 november  was de eerst wedstrijd van de dames van Jupiter ´76 in de nieuwe competitie. Dit seizoen wordt er namelijk voor het eerst gehandbald in Noord-Holland. De tegenstanders zijn natuurlijk voor de dames nog onbekend en daarom konden ze onbevooroordeeld op weg naar Sint Pancras, waar het tweede damesteam van Vrone de tegenpartij was.

Jupiter ging sterk van start en kwam op 0-2 voorsprong door de opbouwers Maaike Osinga en Sandra Hofstra. Hierna werden de doelpunten afgewisseld door Vrone en Jupiter. Maaike had het vizier op scherp staan en wist 3 x op rij te scoren. Door een doelpunt vanaf de linkerhoek door Nynke de Jager werd het 6-6. Daarna raakte Vrone op dreef en liep, ondanks goede reddingen van keepster Yvonne van Wier, uit naar 11-6.

In de rust sprak coach Maarten Jansen de dames aan op het vechten voor elkaar, om op deze manier de dekking dicht te houden. Ook moest het eigen spel gespeeld blijven worden en niet meegaan in het spel van de tegenstander.

Na een doelpunt van Vrone, wisten Ancilla Roerink en Maaike beide het net te vinden. Maar ook Vrone bleef scoren, waardoor de stand naar 14-8 ging. Lisa Langerak, die samen met Rianne Mendel vanuit de A-jeugd meedeed om het incomplete Jupiter te helpen, wist ook via een mooie break-out te scoren. Ook Ancilla kon vanaf de middenopbouw nog een doelpunt meepikken. Even later hield Nynke het overzicht en zij zag Marije Bijlsma zich vrij lopen op de cirkel. Marije zorgde zo voor de tussen stand van 17-11. De laatste paar minuten van de wedstrijd kwam Jupiter bijna niet meer tot scoren en liep Vrone te gemakkelijk uit naar 21-12, waarbij Sandra de schutter voor Jupiter was. Het laatste doelpunt werd gemaakt door Lisa en zo werd de eindstand 21-13 voor Vrone.

Al met al was het een positieve wedstrijd en kreeg Jupiter de complimenten van de tegenpartij, vooral voor de goede start van de wedstrijd. De eerste wedstrijd in de competitie viel niet tegen en met een compleet team wordt het een leuke competitie om in te handballen. Volgende week handballen de dames van Jupiter thuis in de Trije, om 14.20 uur tegen Lacom ’91.

Jupiter ’76 – Unitas (Heren Midweek – 3 oktober 2017)

Afgelopen dinsdag 3 oktober stond eerste wedstrijd van het nieuwe handbalseizoen al weer op het programma voor de heren midweek van HV Jupiter’76. Unitas uit Rolde was de tegenstander. Het was een leuke sportieve wedstrijd tussen twee ploegen die goed aan elkaar gewaagd waren. Door vooral een sterke tweede helft wisten de mannen van Jupiter er toch voor te zorgen dat de punten in Franeker bleven. Er werd gewonnen met 25-17.

Coach Sake Mendel had bij de start van het seizoen al te maken met een paar blessures maar beschikte gelukkig over voldoende spelers. De tegenstander Unitas is een goede bekende dus de mannen van Jupiter’76 wisten wat ze konden verwachten. Het was Bennie Venema die het eerst doelpunt maakt vanaf de rechteropbouw. Verdedigend lieten de mannen van Jupiter nog wel wat steekjes vallen waardoor Unitas ook tot scoren kon komen. Via doelpunten van Martijn v.d. Berg en Jan Willem Drenten nam Jupiter een voorsprong. Unitas wist weer langzaam dichterbij te komen doordat de mannen van Jupiter onzorgvuldig omgingen met de kansen welke gecreëerd werden. Door goed keeperwerk van Jordy Brugge bleef de voorsprong gehandhaafd. Door een mooie goal vanaf de cirkel van Jan Bijlsma en een goede score van Niels van de Beek vanuit de hoek werd er gerust met een 10-8 voorsprong.

In de tweede helft startte Jupiter goed en door een paar snelle breaks van Sietse Bijlsma en Martijn v.d. Berg liep Jupiter uit naar 16-10. Ook Arjan de Jong wist na een mooie passeerbeweging op de mid-positie te scoren. Tegen het einde van de tweede helft werden er nog achter elkaar een paar snelle break-outs gespeeld door Jupiter waardoor de voorsprong vergroot werd naar 24-16 in het voordeel van Jupiter. De laatste score kwam op naam van Sietse Bijlsma, die door René Foss prachtig bediend werd, waarmee hij de eindstand van 25-17 op het scorebord speelde.